American shorthair kedisi

American Shorthair Kedi Özellikleri Ve Bakımı

American Shorthair kedisi özellikleri nelerdir? American Shorthair kedisi evde beslenir mi? American Shorthair kedisi nerede bulunur? O kadar çok yerli shorthair kedi var ki hangisinin hangisi olduğunu söylemek gerçekten zor. Bu durum özellikle American Shorthair kedi ırkı için geçerlidir.

Amerika’nın keşfinden sonra 1620’de Atlantik Okyanusu’nu geçenler sadece insanlar değildi. O gemilerde de kediler vardı. Yiyecek depolarının farelere, sıçanlara ve diğer kemirgenlere karşı savunmasız olması aslında bu türün Amerika’daki varlığını ortaya çıkarmıştır.

amerikan kısa tüylü kedi
American Shorthair Kedi Özellikleri Ve Bakımı 7

Kedi Özellikleri Ve Bakımı

İnsanlar bu kemirgenleri kontrol altında tutmak için yanlarına kedileri aldılar. İşte American Shorthair, İngiltere’den Amerika’ya ev kedileri olarak göç eden bu kedilerden biridir. Mirasını doğrulamanın tek yolu secere yani sertifikalı ırk belgeleridir ve 1966 yılına kadar, onu diğer kısa tüylü türlerden ayırmak için bu isim belirlenmiştir.

Yeni kıtaya yerleşmeleri sonucunda hemen hemen her evde bahçe kedisi olarak yaşamaya başladılar. Yani, bunun orijinal kedi cinsi olduğunu söyleyebiliriz ve tüm orijinal kedi ırkları, mükemmel sağlık ve iyi karakter ile karakterize edilir. Amerikan kedileri ellerinin üzerine oturmayı severler, bu da sahiplerini çok mutlu eder.

american shorthair kedisi genel özellikler
American Shorthair Kedi Özellikleri Ve Bakımı 8
  • Ağırlık: 3-4,5 kg
  • Menşei: İngiltere – ABD
  • Renk: Kahverengi, gümüş, siyah, beyaz, krem; çok renkli
  • Tüy Yapısı: Kısa, kalın
  • Ömür: 15-20 yıl
  • Kişilik: Sadık, uysal, uyumlu, sakin

american shorthair kedisi artıları
American Shorthair Kedi Özellikleri Ve Bakımı 9
  • İlk defa kedi sahiplenecekler için iyi bir seçim
  • Eğlenceli
  • Sevecen
  • Yalnız kalmaktan rahatsız olmaz
  • Diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşır
  • Kolay bakım
american shorthair kedisi eksileri
American Shorthair Kedi Özellikleri Ve Bakımı 10
  • Kolay kilo alır

American Shorthair kedilerinin, diğer evcil kedilere kıyasla özel beslenme ihtiyaçları yoktur. American Shorthair kedinizi, yüksek kaliteli kedi mamasından oluşan sağlıklı ve dengeli bir diyetle beslemenizi öneririz.

American Shorthair kedileri genel olarak sağlıklı oldukları için tam ve dengeli bir kedi maması ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olacaktır. Bununla beraber, hareketsizlik nedeniyle kilo alıyorsa, yetişkin kedi kilo dengeleyici mamalar veya metabolizma düzenleyici gibi sağlıklı mamaları tercih etmelisiniz. American kısa tüylü kedisi düzenli olarak tüy yumakları kusuyorsa, Ankara Veteriner olarak önerebileceğimiz özel olarak formüle edilmiş kedi mamaları bulunmaktadır.

American Shorthair sakin, arkadaş canlısı ve çok dengeli bir karaktere sahiptir. Daha önce hiç kedisi olmayan herkes için idealdir.

Ne çok aktif ne de çok tembeldirler. Sürekli ilgi istemezler, aynı zamanda çekingen veya mesafeli değiller. Mırıldanma ve miyavlama oranı yine orta düzeydedirl. Zekidirler ve oyuncaklarla oynamayı severler. Fakat oyuncak bağımlısı da olmazlar. Standart kedi oyuncaklarından minimum miktarda almanız yeterli olacaktır.

American Shorthair Kedisi, yabancılardan saklanan utangaç kedilerden değildir. Genelde insanlarla iyi geçinirler. Hatta uyumlu köpeklerle de iyi anlaşırlar. Sevmediği şeyler de yok değil tabi. Mesela kucağa alınmaktan pek hoşlanmazlar. Kucaklarına atlamak yerine insanlarının hemen yanında oturmayı tercih ederler.

Amerikan Shorthair genel olarak sağlıklıdır, ancak cinsi etkileyen sorunlardan bazıları kalça displazisi ve hipertrofik kardiyomiyopatidir.

Hipertrofik kardiyomiyopati, kedilerde kalp hastalığının en yaygın şeklidir ve kalp kasının büyümesine (hipertrofisine) neden olur. Bunun yetersiz beslenmeden kaynaklandığını duymuş olabilirsiniz ama bu doğru değil; hastalık kalıtsaldır. Veteriner hekiminiz Amerikan Shorthair’inizde bir kalp üfürümü tespit ederse, bir veteriner kardiyoloğu tarafından yapılan bir ekokardiyogram, HCM’ye sahip olup olmadığını doğrulayabilir.

Kalça displazisi olan Amerikan Shorthair’leri yavaş hareket edebilir veya zıplamaktan kaçınabilir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak kilo verme, ilaç tedavisi veya ameliyat ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Yetiştirilecek Amerikan Shorthair kedilerinin 2 yaşında bir veteriner ortopedi uzmanı tarafından kalçalarının röntgeni ve derecelendirmesi yapılmalıdır.

American Shorthair Tüy Bakımı

american shorthair sahiplenme
American Shorthair Kedi Özellikleri Ve Bakımı 11

Amerikan Shorthair kedileri az bakım gerektirir. Evcil hayvanınızın tüylerini haftada en az bir kez temizlemek için ince veya yumuşak bir fırça kullanmanızı öneririz. Bu, mobilyalarınızı daha temiz tutmanıza yardımcı olur, ayrıca tüy yumağı olasılığını azaltır.

Kalın tüylerini parlak ve sağlıklı tutmak için Amerikan Shorthair’i haftalık olarak paslanmaz çelik bir tarak veya kauçuk bir köri fırçasıyla tarayın. Gerisi temel bakımdır: düzenli kulak temizliğinden asitle, gerektiğinde tırnaklarını kırpın, genellikle her 10 günde ya da bir ila iki haftada bir.

American Shorthair Sahiplenme

YouTube video

Amerikan Shorthair, açık, sevimli yüzü ve iri gözleri olan orta ila büyük bir kedi sayılır. Yüzleri hafif köşelidir. Eskiden avcı oldukları için güçlü, kaslı vücutları, çeviklikleri ve iyi bir dayanıklılıkları vardır. Kürkleri yoğun ve kısadır ve çeşitli renklerde (tek renk veya çok renkli) ve çeşitli desenlerde (tekir, bağa, patiska vb.) olur. Diğer kedi türlerine göre Amerikan Shorthair kedisi daha az sağlık sorunu yaşar. Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek şey fazla kilo almasını önlemek olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

American Shorthair Kedisi Özellikleri ile ilgili tüm sorular ve cevapları aşağıdadır.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

5/5 - (2 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir