Kedi Bal Yer Mi?
Genellikle lezzeti ve sağlığa faydası için bal yeriz, ancak kedi bal yer mi? Aslında yanlış bir soru oldu. Birçok vakada bazı kedilerin afiyetle bal yediğini ve bal yiyen kedi popülasyonunun az olmadığını söyleyebiliriz. O zaman şöyle soralım: Bal kediler için zararlı olabilir mi? Evet, olabilir.
Bal kediler için toksik olmasa da, riskleri sağlayabileceği faydalardan daha ağır basar. Bu yüzden inanılmaz ölçüde mecbur kalmadığınız sürece bal yemelerine müsaade etmeyin. Eğer kediniz aşağıdaki videoda olduğu gibi normalden fazla bal yediyse derhal veterinerinize başvurun.
Kediler Bal Yiyebilir Mi?
Bal, genellikle tek başına yenen veya çeşitli tariflerde bir bileşen olarak kullanılan çok yönlü, tatlı bir besindir. Arılar tarafından çiçekli bitkilerin nektarından yapılır ve çeşitli tat ve dokulara sahip birkaç çeşidi vardır.
Bal Özellikleri | |
---|---|
Zehirlenmeye sebep olur mu? | Hayır |
Yaygın Alerjen | Hayır |
Kedi besin ihtiyacına uygunluk | Hayır |
Sürekli ilaç kullanımı gerekir mi? | Hayır |
Kediler ne sıklıkla tüketmeli | Hiçbir zaman |
Bal ve Kedi Özet | Bal lezzetli ve insanlara büyük sağlık kaynağı sağlıyor olsa da, aynı şey kediler için geçerli değildir. Bal onlara hiçbir besin değeri sunmaz aksine kilo alma ve diyabet risklerini artırabilir veya mide rahatsızlığına neden olabilir. |
Bal Kediler İçin Faydalı Mı?
Balın insanlar için sağladığı besinsel faydaları kediler için sağlamadığını unutmamak gerekir. Bal, rafine şekerlere sağlıklı bir alternatif olarak düşünülür ve insanlar için genellikle boğaz ağrısını veya öksürüğü yatıştırmak için kullanılır. Bazı araştırmalar, yerel bal tüketmenin mevsimsel alerji semptomlarını azaltabileceğini ve alerjik reaksiyonları önleyebileceğini bile göstermektedir.
Bal, antioksidanlarla doludur ve doğal antibakteriyel ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve tıbbi sınıf bal, sıklıkla yara iyileşmesini hızlandırmak ve cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır.
İşlenmemiş bal, daha fazla besin içerdiğinden genellikle işlenmiş baldan daha iyidir. Bütün bunlar insanlar için kulağa hoş gelse de, maalesef aynı faydalar kediler için geçerli değildir.
Ayrıca kedilerin zorunlu etobur olduklarını ve sindirim sistemlerinin çoğunlukla eti sindirmek üzere tasarlandığını hatırlamak önemlidir. Ek gıdalar diyetlerine çeşitlilik katabilir ve lezzetli ödüller olabilir, ancak bal kedinize çok az veya hiç besin değeri sunmaz.
Bununla birlikte, tıbbi sınıf manuka balı, veteriner hekimlikte yara iyileşmesine yardımcı olmak için hala çok yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak kedinizin cildine herhangi bir ilaç, krem veya bal uygulamadan önce her zaman veterinerinize danışmalısınız.
Kedi Bal Yerse Ne Olur?
Çoğu kedi biraz bal yediğinde sorun yaşamaz. Ancak, kusma veya ishal ile birlikte mide rahatsızlığı geliştirebilirler. Bu genellikle semptomatik tedavi ile düzelir; bu tedavi, veterinerde bir anti-emetik iğne ve sade pişmiş tavuk veya balık gibi geçici bir hafif diyet içerebilir.
Bir yavru kedi bal yerse ve botulizm geliştirme talihsizliğini yaşarsa, hızlı tedavi çok önemlidir. Bu çok nadir görülen bir durum olsa da ciddi bir durumdur ve yavru kedinin veterinere yatırılması ve agresif antibiyotik tedavisi, IV sıvılar, temel beslenmeyi sağlamak için bir besleme tüpü ve oksijen tedavisi ile tedavi edilmesi gerekecektir.
Erken tedavi ile kediler birkaç gün içinde botulizmden kurtulabilir, ancak çok uzun süre bırakılırsa prognoz kötü olabilir, bu nedenle yavru kedinizin bal yediğini düşünüyorsanız hemen veterinere götürmeniz çok önemlidir.
Bal Yiyen Kedi Riskleri
Tatlı ve lezzetli olmasına ve insanlar için sayısız sağlık faydası bulunmasına rağmen kedi bal yediğinde bazı risklerle karşı karşıya kalabilir.
Az miktarda bal kedinize herhangi bir zarar vermez, ancak çok fazla yerse mide rahatsızlığına neden olabilir. Kusma, ishal veya karın ağrısı fark edebilirsiniz. Bal, yüksek şeker içeriği nedeniyle kilo alımına sebep olabilir ve obezite ve diyabet riskini artırabilir.
Kediler, insanlar kadar yüksek şeker seviyelerine tolerans gösteremez ve bal yemek, kan şekeri seviyelerini çok yükselttiği için insülin seviyelerinde ani bir yükselmeye neden olabilir. Diyabetik kediler kesinlikle bal yememelidir çünkü bu, glikoz seviyelerini çok yükseltir.
Bir yavru kedinin asla bal yemesine izin vermemelisiniz. Tıpkı insan bebeklerinde olduğu gibi, baldan botulizm gelişme riski vardır. Bal, bakteri sporları içerir ve yavru kediler, bağışıklık sistemleri hala gelişmekte olduğu için bu duruma özellikle duyarlıdır. Clostridium botulinum bakterisi, kan dolaşımına bir nörotoksin salgılayarak ciddi ve hayatı tehdit eden bir hastalığa yol açar.
Sıkça Sorulanlar
Kedi bal yer mi? sorusu ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları aşağıdadır.
Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.
Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.