kedi ırkları listesi

Kedi Cinsleri – Kedi Türleri ve Özellikleri

Kedi cinsleri ve cins kedi özellikleri nedir? Kedi cinleri, insanlar tarafından yapay olarak yaratılan ve belirli kalıtsal özellikler, kalıtsal olarak sabit verimlilik ve görünümle karakterize olan kedi topluluklarıdır. Ankara’nın Çankaya ilçesinde hizmet sunan Vetes Veteriner Kliniği olarak kedi cinslerini sizler için aşağıda listeliyoruz.

kedi cinsleri ayırt edici özelliklerini gösteren mozaik kedi suratları
kedi cinsleri

Toplumda “ırk kedi” olarak tanınan ve daha çok iran kedisi, british fold, british short hair gibi sıkça duyduğunuz kediler ve tümü belli başlı özelliklere göre ayrışırlar.

Cins Kedi Ayırt Edici Özellikler

kedi soyağacını gösteren grafik
kedi cinsleri

Aslında her kedinin kendine has ayırt edici özellikleri mevcuttur. Burada vücut yapıları, kürk yapısı ve göz karakteristiği, tüylerinin kısa ve uzun oluşu, tüysüz olmaları, kuyruklarının şekli, kafa yapıları ve uzun ya da kısa kulaklar gibi belli başlı özelliklere dikkat edilir. Temelde kediler şu özelliklere göre birbirinden ayrılır:

  • Vücut tipi
  • Tüy ve göz rengi
  • Tüyün uzunluğu, varlığı veya yokluğu
  • İlginç morfolojik özellikler (kısa kuyruk, kafaya bastırılmış kulaklar vb.)

Farklı kedi ırklarındaki erkek ve dişi kediler, bu belirtilerin benzersiz bir kombinasyonuyla birbirinden ayrılır.

YouTube video
Kedi Cinsleri

Kedi Cinsleri Sahiplenmeden Önce Dikkat Edin:

Bazı kedi ırkları, yavruyken aynı kişi tarafından büyütülmüş olsalar bile, tipik olarak bağımsız ve mesafelidir; bazı kedi türleri bir kişiye sıkı sıkıya bağlı olabilir ve diğer herkese karşı kayıtsız olabilir; ve bazıları da tüm aileyi sevgiye boğar. Irk, sevgi seviyelerine giren tek faktör değildir; çok fazla bireyin olduğu bir evde büyüyen kediler daha çabuk sosyalleşirler. Daha kolay bağ kurarlar.

Evinizi bir kedi ile paylaşacaksanız, kıyafetlerinizde ve evinizde bir miktar kedi tüyü ile uğraşmanız mutlaka gerekecektir. Bununla birlikte, tüy dökümü cinsler arasında farklılık gösterir. Temizlik konusunu dert etmeyen ya da sık sık temizlik yapan biriyseniz çok tüy döken bir cins seçmenizde sıkıntı olmayacaktır. Ama bu konuda takıntılıysanız az tüy döken kedi cinslerini seçmelisiniz. En az tüy döken kedi ırkları listesine göz atın.

Maalesef yanlış çiftleştirme uygulayan bazı yetiştiriciler nedeniyle, bazı ırklar belirli genetik sağlık sorunlarına yatkındır. Bu durum her kedi yavrusunun benzer hastalıkları geliştireceği anlamına gelmez fakat risk altında oldukları söylenebilir. Yalnızca safkan kedi veya yavru kedi arıyorsanız, ilgilendiğiniz cinste hangi genetik hastalıkların yaygın olduğunu öğrenmeniz gerekecektir. Irksal kedi hastalıklarının hangileri olduğunu gör.

Bazı kediler enerji ve haylazlık doluyken, diğerleri daha sakin ya da tembel olabilir. Oyuncu bir kedi yavrusu kulağa sevimli gelse de, her gün onunla ne kadar kovalamaca oyunu oynamak istediğinizi, çocuklarınızın veya oyun arkadaşı olarak katılabilecek başka hayvanlarınızın olup olmadığını kedi sahiplenmeden önce düşünmelisiniz.

Bazı türler, miyavlama, uluma ve mırıldanma açısından diğer türlere göre daha sık ses çıkarır. Bir cins seçerken, kedinin nasıl ve ne sıklıkta bağırdığını düşünmelisiniz. Ayrıca erkek ve dişi kedilerin hormonal açıdan erişkin dönemlerinde bağırmaları sıkça görülür. Bu tipik çiftleşme ritüelidir. Bu sebeple kedi kısırlaştırma işlemi nispeten gürültü sayılabilecek sesleri azaltabilir. Sürekli bağırışlar sizi deli ediyorsa daha az ses çıkaran kedilerin hangileri olduğunu öğrenin.

Çocukların kedilere karşı bakışı bazen tahmin edilemez. Bazen onları birer oyuncak gibi görebilirler. Çocukların onları sürekli kucaklaması, elleriyle dürtmeleri, adeta “mıncıklamaları”, etrafta sürekli koşturmalarına karşı kedi cinslerinin farklı tepkileri olabilir. Bir çok kedi türü bu hareketlere soğukkanlılıkla kayıtsız kalır. Fakat bazıları bundan rahatsız olabilir. Bu sebeple eğer çocuklarınız varsa onlarla iyi anlaşacak kedilerin hangileri olduğunu öğrenin.

Bazı ırklar özellikle tüy bakımı ve tarama sıklığı açısından çok az çaba gerektirse de evde beslenen kedilerin günlük tarama ve genel tüy bakımı başlı başına bir iştir. Günlük tüy tarama ihtiyacı olan bir kedi için zamanınız ve sabrınız olup olmadığını düşünmelisiniz. Kedi tüyleri için yaşadığınız sorunlara ilişkin bazı çözümleri öğrenin.

Bazı kedi ırkları özel olarak diğerlerinden daha zekidir. Ancak tüm kediler, ihtiyaç duydukları zihinsel uyarılmadan yoksun bırakılırsa, kendileriyle meşgul olmayı seçeceklerdir. İnteraktif kedi oyuncakları, bir kediye beyin jimnastiği yapmanın ve onu yaramazlıktan uzak tutmanın iyi bir yoludur. Bunların hangi oyuncaklar olduğunu öğrenin.

Diğer evcil hayvanlara karşı olan tepkiler ile insanlara karşı olan tepki tamamen farklı iki şeydir. Bazı kedilerin evdeki diğer evcil hayvanları kabul etme olasılığı diğerlerinden daha fazladır. Fakat bazen daha önce evde kendisini kral ya da kraliçe ilan etmiş olan evcil kedi, yeni gelen kimliği belirsiz başka bir hayvanı tehdit olarak görebilir. Hangi kedilerin diğer kedilerle kolay dostluk kurduğunu öğrenin.

Kedi ırkları kaç tanedir?

kedi ırkları poster olarak illustrasyon çizimleri
kedi cinsleri sınıflandırması -poster

Tüm dünyada kedi ırkları kaç tanedir? Bir kedi ırkı ya da kedi cinsi belirlenirken, resmi olarak tanınan kedi ırklarına uygun olup olmadığına bakılır. Yani, kedi ırkları uluslararası örgütler tarafından belgelenmediği sürece resmi olarak var sayılmaz.

Kedi sahiplendiyseniz en uygun isimleri bulmak için kedi isim önerilerimize buradan göz atın!

Bazı Popüler Kedi Irkları

  • American Shorthair
  • Bengal
  • British Shorthair
  • Domestic Longhair
  • Domestic Shorthair
  • Norwegian Forest Cat
  • Persian
  • Russian Blue
  • Siamese
kedi biyolojik yapılarını gösteren illustrasyon
kedi cinsleri ve özellikle ev kedilerinin ataları

Uluslararası alanda her ülkenin kendine özgü kedi ırkı belirleme yöntemi ve süreci vardır ve farklı sayılarda kedi ırkını tanır. Bazı ülkeler bu konuda daha detaycı ve tutucu davranır, bazıları ise sınırlı belirleme kurallarına sahiptir. Bu nedenle, dünyada kaç tane kedi ırkı olduğu sorusuna birden fazla sayıda cevap verilecektir.

Öyle ki, WCF (Dünya Kedi Federasyonu) CFA – 40, CFF – 30, FIFe – 50, TICA – 70 kategorilerinde yaklaşık 70 kedi ırkını tanır. Kedi ırklarına dair bu veri sürekli değişmektedir, o yüzden Dünya Kedi Federasyonu verilerini belirli aralıklarla takip etmek gerekebilir.

Kedi Irkları Sınıflandırması

kedi suratlarının çizildiği dalgalı penye
kedi cinsleri

Kedi ırklarının sınıflandırılması nasıl yapılır? Kedi ırkları temelde farklı uluslararası organizasyonlar tarafından farklı şekillerde birkaç farklı grup olarak sınıflandırılır. Kedi ırkları, belirli özelliklere bağlı olarak bir gruba veya diğerine düşer.

FIFe (Uluslararası Kedi Federasyonu) kedi ırklarını 4 kategoriye ayırır:

  • Egzotik ve Pers kedileri
  • Yarı uzun tüylü kediler
  • Kısa tüylü ve somali
  • Doğu (Oryantal)
farklı kedi türlerinin photoshop ile aynı karede yer alaması
kedi cinsleri – Dünya sınıflandırması

WCF (Dünya Kedi Federasyonu) da kedi ırklarını 4 gruba ayırır:

  • Uzun tüylü kediler
  • Yarı uzun tüylü kediler
  • Kısa tüylü kediler
  • Siyam Doğu kedileri
  • Tüysüz kediler

En Popüler 30 Kedi Cinsi

norveç orman kedisi bir ağaç üzerinde dikkatlice etrafı izliyor
kedi cinsleri – Norveç Orman Kedisi

En popüler 25 kedi cinsine göz atın. Her cins için karakteri, doğası, kökeni, rengi, kürk uzunluğu, çok tüy döküp dökmediği ve çok daha fazlası hakkında farklı bilgiler mevcuttur. Maine Coon, Ragdoll ve British Shorthair gibi kedi ırkları, nazik ve sosyal oldukları için yeni kedi sahiplenme açısından diğerleri arasında özellikle popülerlerdir. Üstelik insanlardan ve evlerden büyük taleplerde bulunmazlar.

Ankara Veteriner olarak Bengal veya Savannah gibi kedi ırkları için ise daha deneyimli olmanızı öneririz. Çok fazla aktiviteye, etraflarında yeterli alana ve oldukça fazla ilgiye ihtiyaç duyarlar. Burada sunulan tüm ırklar, çocuklu aileler için uygundur. Elbette her hayvanın kendine has bir kişiliği, kişisel tercihleri ve sevmediği özellikler olduğu unutulmamalıdır.

sibirya orman kedisi

1. Siberian (Sibirya Orman Kedisi)

Popülerlik: 58%
Şöhret: 85%
Ülke: Rusya

Detaylı incelemek için tıklayın.

bengal kedisi

2. Bengal Kedisi

Popülerlik: 55%
Şöhret: 82%
Ülke: Amerika

Detaylı incelemek için tıklayın.

himalayan kedisi

3. Himalaya Kedisi

Popülerlik: 54%
Şöhret: 86%
Ülke: Amerika

Detaylı incelemek için tıklayın.

American shorthair kedisi

4. American shorthair Kedisi

Popülerlik: 51%
Şöhret: 80%
Ülke: ABD

Detaylı incelemek için tıklayın.

maine coon kedisi

5. Maine coon Kedisi

Popülerlik: 50%
Şöhret: 72%
Ülke: Amerika

Detaylı incelemek için tıklayın.

Abyssinian habeş kedisi

6. Abyssinian (Habeş Kedisi)

Popülerlik: 48%
Şöhret: 74%
Ülke: Etiyopya

Detaylı incelemek için tıklayın.

American bobtail kedisi

7. American bobtail (Kısakuyruk)

Popülerlik: 46%
Şöhret: 77%
Ülke: ABD

Detaylı incelemek için tıklayın.

European shorthair kedisi

8. European shorthair Kedisi

Popülerlik: 46%
Şöhret: 71%
Ülke: İsveç

Detaylı incelemek için tıklayın.

British shorthair kedisi

9. British shorthair Kedisi

Popülerlik: 45%
Şöhret: 72%
Ülke: Birleşik Krallık

Detaylı incelemek için tıklayın.

Russian blue kedisi

10. Russian blue Kedisi

Popülerlik: 44%
Şöhret: 67%
Ülke: Rusya

Detaylı incelemek için tıklayın.

Desert lynx kedisi

11. Desert lynx Kedisi (Çöl Vaşağı)

Popülerlik: 44%
Şöhret: 68%
Ülke: Rusya

Detaylı incelemek için tıklayın.

Savannah kedisi

12. Savannah Kedisi

Popülerlik: 43%
Şöhret: 66%
Ülke: Amerika

Detaylı incelemek için tıklayın.

American wirehair kedisi

13. American wirehair (Tel Tüylü)

Popülerlik: 43%
Şöhret: 70%
Ülke: Amerika

Detaylı incelemek için tıklayın.

Napoleon kedisi

14. Napoleon Kedisi (Munchkin Longhair)

Popülerlik: 41%
Şöhret: 65%
Ülke: ABD

Detaylı incelemek için tıklayın.

Cheetoh çita kedisi

15. Cheetoh Kedisi (Çita)

Popülerlik: 41%
Şöhret: 64%
Ülke: Amerika

Detaylı incelemek için tıklayın.

Ragamuffin kedisi

16. Ragamuffin Kedisi

Popülerlik: 41%
Şöhret: 63%
Ülke: Amerika

Ragdoll kedisi

17. Ragdoll Kedisi

Popülerlik: 41%
Şöhret: 65%
Ülke: Amerika

mısır mau kedisi

18. Egyptian mau (Mısır Maus Kedi)

Popülerlik: 40%
Şöhret: 68%
Ülke: Mısır

ankara kedisi

19. Turkish angora (Ankara Kedisi)

Popülerlik: 40%
Şöhret: 63%
Ülke: Türkiye

Serengeti kedisi

20. Serengeti Kedisi

Popülerlik: 40%
Şöhret: 63%
Ülke: Amerika

Snowshoe kedisi

21. Snowshoe Kedisi

Popülerlik: 39%
Şöhret: 60%
Ülke: Amerika

Birman kedisi

22. Birman Kedisi (Tsun-Kyan-Kse)

Popülerlik: 39%
Şöhret: 61%
Ülke: Fransa, Burma

African serval kedisi

23. African serval Kedisi

Popülerlik: 39%
Şöhret: 60%
Ülke: Amerika

Munchkin kedisi

24. Munchkin Kedisi (Oz Büyücüsü)

Popülerlik: 38%
Şöhret: 62%
Ülke: Amerika

sibirya orman kedisi

25. Highlander Kedisi

Popülerlik: 38%
Şöhret: 63%
Ülke: Amerika

bombay kedisi

26. Bombay Kedisi

Popülerlik: 38%
Şöhret: 62%
Ülke: Amerika

siyam kedisi

27. Siyam Kedisi

Popülerlik: 37%
Şöhret: 62%
Ülke: Tayland

evde bakımı kolay kedi somali

28. Somali Kedisi

Popülerlik: 37%
Şöhret: 61%
Ülke: Etiyopya

korat kedisi sahiplenme

29. Korat Kedisi

Popülerlik: 37%
Şöhret: 60%
Ülke: Tayland

singapura kedisi sahiplenme 2

30. Singapur Kedisi

Popülerlik: 37%
Şöhret: 60%
Ülke: Singapur

Kedi Irkı Alfabetik Sıra

Kedi Irkı Alfabetik Sıralaması aşağıda yer almaktadır. Bu liste uluslararası alanda resmi kayıtlara giren kedi cinslerini içerir. Peki, listede hangi kedi ırkları var?

Abyssinian (Habeş) Kedi IrkıBramble Kedi IrkıKorat Kedi IrkıPeterbald Kedi IrkıChito Kedi Irkı
Avustralya Smoky
(Avustralya Mist Kedi Irkı)
British Kedi IrkıCornish Rex Kedi IrkıPixie bob Kedi IrkıCarthusian Kedi Irkı
Asya Kedi IrkıBurma Kedi IrkıKurile Bobtail Kedi IrkıPoodlecat Kedi IrkıShawzi Kedi Irkı
Altay Mavi Gözlü Kedi IrkıBurmilla Kedi IrkıLaperm Kedi IrkıRagamuffin Kedi IrkıAegean Kedi Irkı
Amerikan Tüysüz Kedi IrkıHavana Kedi IrkıLykoi Kedi IrkıRussian Blue Kedi IrkıExotic Kedi Irkı
Amerikan Kısa Kedi IrkıAlman Rex Kedi IrkıLambkin Kedi IrkıRagdoll Kedi IrkıElf Kedi Irkı
Amerikan Bobtail Kedi IrkıDon Sphynx Kedi IrkıMunchkin Kedi IrkıSafari Kedi IrkıJavanese Kedi Irkı
Amerikan Kıvrık Kulak Kedi IrkıDragon Li Kedi IrkıMaine Coon Kedi IrkıSeyşel Kedi IrkıJapanese Bobtail Kedi Irkı
Analostanka Royal Kedi IrkıAvrupa Kısa Tüylü Kedi IrkıMekong Bobtail Kedi IrkıSelkirk Rex Kedi Irkı
Anadolu Kedi IrkıMısır Mau Kedi IrkıMinskin Kedi IrkıSerengeti Kedi Irkı
Arap Mau Kedi IrkıYork Kedi IrkıManx Kedi IrkıSiyam Kedi Irkı
Ashera Kedi IrkıCalifornia Shining Kedi IrkıNapoleon Kedi IrkıSibirya Kedi Irkı
Afrodite Dev Kedi IrkıKanaani Kedi IrkıNeva Maskeli Kedi IrkıSingapur Kedi Irkı
Balinese Kedi IrkıKanada Sphynx Kedi IrkıNibelung Kedi IrkıScottish Fold Kedi Irkı
Bambino Kedi IrkıCaracat Kedi IrkıNorveç Orman Kedi IrkıUkrayna Levkoy Kedi Irkı
Bengal Kedi IrkıKarelya Bobtail Kedi IrkıKısa Tüylü Oryantal Kedi IrkıUral Rex Kedi Irkı
Burma Kedi IrkıKaumani Kedi IrkıOryantal Yarı Uzun Tüylü Mandarin Kedi IrkıHighland fold Kedi Irkı
Bohemya Rex Kedi IrkıKymrik Kedi IrkıOcicat Kedi IrkıHighland Straight Kedi Irkı
Bombay Kedi IrkıKinkalow Kedi IrkıPanteretta Kedi IrkıHighlander Kedi Irkı
Brezilya Kedi IrkıHalka Kuyruklu Kedi IrkıPers Kedi IrkıCeylon Kedi Irkı
Kedi Irkları

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi Cinsleri ile ilgili merak edilen sorular ve cevapları aşağıdadır:

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

3.7/5 - (3 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir