Köpek ultrasonla kontrol ediliyor

Kedi Ve Köpek Ultrason

Kedi ve köpek ultrasonografi kullanımı daha çok gebelik teşhisi için kullanılsa da kalp rahatsızlıkları (ekokardiyogram), kan ve idrar testlerindeki anormallikler (abdominal ultrason), yumuşak doku incelemesi ve yabancı nesnelerin teşhisi gibi durumlar için de veterinerler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Çankaya Vetes Veteriner Kliniği olarak biz de ultrason hizmeti vermekteyiz.

Dişi kedi ve köpek ultrason taraması ile diğer tanısal görüntüleme yöntemlerinde bulunamayan vücut organlarının birçoğunun ayrıntılı bir görünümünü sağlar. Böbrekler röntgende görülebilir, ancak yalnızca boyutları ve şekli belirlenebilir, ultrason, bunların ve diğer hayati organların iç yapılarını gerçekten görmemizi sağlar. Canlı, hareketli ultrason görüntüsü, bir veterinerin belirlenen bir alandan numune alması için bir rehber görevi görebileceğinden, bu alanlardan kesin biyopsi alınmasına izin verir.

Kedi Ve Köpek Ultrason Nedir?

Kedi ve Köpek Ultrason görüntüleri
Kedi Köpek Ultrason

Evcil hayvan ultrasonları, köpeklerin, kedilerin ve diğer evcil hayvanların vücudunu görüntülemenin güvenli ve yaygın olarak kullanılan bir yoludur.

Veterinerlerin bir evcil hayvanın iç organlarını görselleştirmesine ve kalbi, karaciğeri, böbrekleri ve mesaneyi etkileyen durumlar gibi durumları teşhis etmesine yardımcı olmak için ses dalgalarını kullanan invaziv olmayan bir görüntüleme yöntemidir.

Kedi ve Köpek Ultrason Fiyatı

Veteriner Klinikleri ve Hayvan Hastaneleri’nde yapılan 2023 kedi köpek ultrason fiyatı Veteriner Hekimler odasının belirlemiş olduğu asgari fiyatlar üzerinden listelenmiştir. Fiyatlar belli aralıklarla güncellendiğinden en doğru bilgileri veteriner hekiminizden alabilirsiniz.

İşlemKediKöpek
Abdominal/Jinekolojik USG1.000 TL1.000 TL
Kardiyak USG1.500 TL1.500 TL
Kedi Köpek Ultrason Fiyatı

Kedi ve Köpek Ultrason Ne İşe Yarar?

Ultrason muayenesi özellikle kalp hastalıklarında faydalıdır. Kalbin ultrasonuna ekokardiyogram veya “eko” denir. Ultrason ile kalbin duvar kalınlıkları ve odacıklarının boyutu belirlenebilir. Valflerin görselleştirilmesi, düzgün çalışıp çalışmadıklarını belirler. Hareket de algılanabilir, bu da bize kalbin kanı hareket ettirme yeteneğinin bir değerlendirmesini verir. Bazı hastalıklar, belirli bir ultrason görüntüsüne sahip oldukları için bu yöntemle teşhis edilebilir. Ancak diğerleri, kesin olmayan ultrason bulguları üretir. Bu durumlarda, köpeğinize veya kedinize en iyi bakımı sağlamak için gereken teşhis bilgilerini toplamak üzere başka bir görüntüleme yöntemi veya hatta yöntemlerin bir kombinasyonunu seçeriz.

Köpek röntgen X-Ray görüntüsü
Kedi ve Köpek Ultrason – Röntgen

Kedi ve Köpeklerde Ultrason Nasıl Yapılır?

Özellikle karın ultrasonları için 8-12 saat yiyecek ve su vermemeniz gerekebilir. Evcil hayvanınızın tüylerini tıraş etmenize gerek yok; Veteriner hekiminiz daha iyi görüntüler elde etmek için muayene edilecek alanı tıraş edecektir. Çoğu evcil hayvan ultrason sırasında hareketsiz durur; ancak bazıları veteriner tarafından sedasyon gerektirecektir. Ekokardiyogram için muhtemelen özel hazırlık gerekli olmayacaktır.

Anestezi Gerekli Mi?

Evcil hayvanınız sakin ve/veya işbirlikçiyse, kalp veya karın üzerinde ultrason yapmak için anestezi veya sedasyona gerek yoktur. Bununla birlikte, biyopsiler alınacaksa, komplikasyonları önlemeye yardımcı olmak için kısa etkili bir anestetik gerekecektir.

Bir ultrason makinesi, ses dalgaları bir nesneye dokunduğunda yankıyı da kaydeden bir prob kullanarak evcil hayvanın vücuduna ses dalgaları gönderir. Bunlar daha sonra makineye geri yansıtılır ve sesi vücudun görüntülerine dönüştüren gelişmiş bir bilgisayar algoritması tarafından işlenir.

Kedi ultrason taraması
Kedi ve Köpek Ultrason

Ultrason Taraması

Ayrıntılı ultrason taramalarının çoğu için evcil hayvanı tam gün veya yarım gün kabul edilir. Bu prosedürlerin gerçekleştirilmesi genellikle 40 dakika ila bir saat sürer. Bir köpeğin veya kedinin hamile olup olmadığını kontrol etmek için yapılan ultrason taraması gibi bazı prosedürlerde, taramayı normal bir muayene sırasında yapabiliriz.

Çoğu hayvan, taramaları herhangi bir sorun olmadan tolere eder, ancak veterinerlerin bazen köpeğinize veya kedinize rahatlamalarına yardımcı olmak için hafif bir sakinleştirici vermeleri gerekir. Ultrason dalgaları havada yayılamaz, bu nedenle doğru bir tarama yapabilmek için evcil hayvanın derisi ile yakın temas halinde olmamız gerekir. Bir veteriner veya tekniker, göğsüne veya karnına bakmak için doğrudan derisi üzerinde bir sonda kullanmamıza izin vermek için genellikle evcil hayvanınızın kürkünün bir parçasını keser.

YouTube video
Kedi Ultrason görüntülemesi

Evcil hayvan ultrasonlarının fiyatı, tarama türüne bağlı olarak köpekler ve kediler için değişir. Numune alınıp laboratuvara gönderilirse ek ücret alınır. Konsültasyon sırasında, bir veteriner size fiyat konusunda daha ayrıntılı bilgi verebilir.

Ekokardiyogramlar tipik olarak, çeşitli ölçümler ve hesaplamalar gerektiren en fazla ilgili ultrasonlardır, bu nedenle bu ultrasonlar daha pahalıya mal olur. Karın ultrasonları da belirli ölçümler gerektirir. Acil durumlarda yapılan ultrasonlar, tek organ ultrasonları (sadece karaciğer, sadece mesane vb.) ve gebelik kontrolleri kadar zaman alıcı olmadığı için maliyeti de yüksek değildir.

Kedi hamilelik testi ultrason ile yapılıyor
Kedi ve Köpek Ultrason

Röntgen Ve Ultrason Arasındaki Farklar

Temelde evcil hayvanınızın durumunu teşhis etmek, bu araçlardan birinin veya her ikisinin birden kullanılmasını gerektirebilir. Röntgen, günlük pratikte vücudun içine bakmak için sıklıkla kullanılır, ancak bir ultrason görüntüsünün sağlayabileceği ile karşılaştırıldığında en iyi seçenek olmayabilirler. Ultrason ile, radyografilerde olduğu gibi, bir organın sadece boyutu veya şekli yerine dokusu değerlendirilebilir.

Ultrasonun Etkili Olduğu Alanalar

Gastrointestinal, kalp ve sinir sistemlerini içerenler gibi evcil hayvanlardaki “yumuşak doku” sorunları, esas olarak bu alanların veterinere üç boyutlu görüntülerini gösterdiği için genellikle ultrason ile tanımlanır. Bununla birlikte, hava ses dalgalarını engellediği için göğüs ve göğüsteki solunum problemlerinde ultrason iyi çalışmaz.

Röntgenin Etkili Olduğu Alanlar

Röntgen gerçekten de evcil hayvanlardaki kırıklar için sıklıkla kullanılır, ancak akciğer anormalliklerini de ortaya çıkarabilir. Konjestif kalp yetmezliği ve GI kanalındaki yabancı cisimler – eğer bu yabancı cisimler sert plastik veya metalden yapılmışsa. Tüylü arkadaşınızın yuttuğu o plastik çiğneme oyuncağı veya yedek bozuk para radyasyonu engeller, bu nedenle röntgende net bir şekilde görünür.

Çoğu durumda, evcil hayvanınızın sağlık sorununu teşhis etmek veya daraltmak için hem röntgen hem de ultrason kullanmak için iyi nedenler vardır. Örneğin, veterinere evcil hayvanın yabancı bir cisim yuttuğu anlaşılırsa, muhtemelen önce bir röntgen çekilir. Ancak bu veteriner röntgeni genişlemiş bir dalak gösteriyorsa, yumuşak doku olduğu için dalağın daha iyi bir görüntüsünü elde etmek için bir ultrason kullanılacaktır.

Köpek karın bölgesi ultrason
Kedi ve Köpek Ultrason

Kedi ve Köpek Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Kediler ve köpekler için ultrason kullanılarak hamilelik testi oldukça doğru sonuçlar verir. Ultrason, rahim içindeki embriyonun varlığını ve gelişimini görüntülemek için ses dalgalarını kullanır.

  • Öncelikle veteriner hekim, ultrason işlemi öncesinde hayvanın genel sağlık durumunu kontrol eder. Bu, genellikle kısa bir fiziksel muayene ve hayvanın tıbbi geçmişi hakkında bir inceleme içerir. Hayvanın herhangi bir rahatsızlığı varsa veya genel sağlık durumu düşükse, ultrason işlemi ertelenebilir.
  • Ardından hayvan ultrason için hazırlanır. Genellikle hayvanın karnının bir kısmı tıraş edilir çünkü ultrason dalgaları tüylerden etkilenebilir ve görüntü kalitesini düşürebilir. Ultrason jeli, ses dalgalarının hayvanın derisinden daha kolay geçmesine yardımcı olur ve ultrason probu (bir tür el aleti) jelle kaplanır.
  • Veteriner hekim ultrason probunu hayvanın karnına yerleştirir ve iç organları görüntülemeye başlar. Ultrason cihazı, probdan gönderilen ses dalgalarını alır ve bir görüntü oluşturur.
  • Embriyolar genellikle belirli bir şekil ve boyuta sahip olduğunda görülebilir. Bu genellikle hamileliğin 20. günü civarında gerçekleşir, ancak bazı durumlarda daha erken veya daha geç olabilir.
  • Veteriner hekim ultrason görüntüsünü incelerken, embriyoların sayısını, büyüklüğünü ve gelişimini kontrol eder. Ayrıca her bir embriyonun kalp atışlarını kontrol edebilir, bu da embriyonun canlı ve sağlıklı olduğunu gösterir.
  • Son olarak, ultrason işlemi tamamlandıktan sonra, veteriner hekim genellikle hayvanın genel durumunu değerlendirir ve hamilelikle ilgili her türlü öneriyi veya talimatı sahibine iletir.
  • Ultrasonla hamilelik testi genellikle ağrısızdır ve hayvana herhangi bir rahatsızlık vermez. Ancak bazı hayvanlar bu tür bir muayene sırasında huzursuz olabilirler, bu nedenle veteriner hekim genellikle hayvanı sakinleştirmek için nazik ve sakin bir yaklaşım benimser.
Ultrason cihazı
Kedi ve Köpek Ultrason

Kedi ve Köpek ultrason hakkında bilgi almak için Vetes Ankara Veteriner kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulanlar

Kedi Ve Köpek Ultrason ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları aşağıdadır.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir