Veteriner Ekipmanları Klinik Malzeme Listesi
Gerekli veteriner ekipmanları söz konusu olduğunda, liste neredeyse sonsuz olabilir. Tıraş makineleri, tırnak makası, makas, muayene eldivenleri, ilaç ve malzeme deposu ve dosya dolapları aslında sadece başlangıç malzemeleridir.
Ayrıca kliniğinizin (muayenehanenizin) boyutu, bütçeniz ve mevcut seçenekler de dahil olmak üzere listeyi etkileyen pek çok faktör de vardır. Veteriner kliniği için hangi ekipmanlar lazım? Bütçeme uygun hangi cihazları seçmeliyim? şeklinde sorularınız olabilir.
Bu nedenle, veteriner hekimlerin uygulamalarında ihtiyaç duyacakları ve sıfırdan yeni bir veteriner kliniği açanlar için iyi bir başlangıç noktası olabilecek gerekli ekipmanların bir listesini hazırladık.
Muayene ve Ameliyat Masaları
Listenin başında tabii ki Muayene ve Ameliyat masaları yer alıyor. Tüylü hastalarınızı muayene ve tedavi etmenizi sağladığı için bu çok önemlidir. Her tedavi odası için bir taneye ihtiyacınız olacak.
Kliniğinize uyacak şekilde seçebileceğiniz çeşitli tasarım seçenekleri vardır. V-top masalar, elektrikli & hidrolik masalar arasından seçim yapabilirsiniz.
Her seçenek, kullanım sırasında size stabilite, hareketlilik ve çok yönlülük sağlayacaktır. Bu yüzeyler ayrıca rutin temizlik ve dezenfeksiyon için tasarlanmıştır. Mükemmel!
Aydınlatma
İyi masalar muayene için temeli oluşturur, ancak kötü ışıklandırma her şeyi berbat edebilir. Her nerede hastaları muayene ediyor veya bir prosedür uyguluyor olursanız olun, işinizi en iyi şekilde yapmanızı sağlayan mükemmel bir aydınlatmaya sahip olduğunuzdan emin olun.
Aydınlatma, hastalarınızı maksimum düzeyde görebilmenizi sağlamada önemli bir rol oynayacaktır. Bu, sorunları doğru bir şekilde teşhis etmenize ve kesin tedavi sağlamanıza olanak tanır.
Aydınlatma seçenekleri konusunda da yetersiz kalmayacaksınız. Birçoğu veteriner klinikleri için özel olarak tasarlanmıştır.
Tüm aydınlatma gereksinimlerinizi göz önünde bulundurmanız gerekecek. Örneğin, büyük parlak cerrahi ışıklara, aynı zamanda daha küçük, daha yoğun muayene ışıklarına ihtiyacınız olacak.
Ayrıca, tümü bütçe dahilindeyse, bazı el tipi teşhis lambaları satın almak isteyebilirsiniz.
Tartı
Farklı boyutlarda tartılara ihtiyacınız olacak. Gerçekten küçük evcil hayvanlar için olanlar bazen duvara asılabilir veya bir çekmeceye kolayca yerleştirilebilir. Kediler ve diğer küçük veya orta boy evcil hayvanlar için ve tabii ki daha büyük evcil hayvanlar için çok daha ağır ve büyük bir tartı satın almanız gerekecek.
Bazı tartılar zaten kauçuk bir matla birlikte gelir ve tartımı hızlı bir şekilde bitirmenize yardımcı olmak için dijital ekranlar da mevcuttur ve okunması kolaydır.
Stetoskop
Muayenehaneniz için özel bir veteriner Stetoskopu almanız gerekecek. Bu özel stetoskop, bir kalp atışını veya akciğerleri yüksek sesle ve net bir şekilde duymak için tüm bu kürkü ve hayvan kasından oluşan katmanı aşmanızı sağlayacaktır.
Bir stetoskop, veterinerler için temel bir araçtır ve herhangi bir rutin muayenede kullanılır. Hepimizin bildiği gibi, hastanın boyundan bağımsız olarak akciğerlerin ve kalp atışlarının sesini duymaya yardımcı olur. Bu kadar küçük bir alet, ister küçük ister büyük bir evcil hayvan üzerinde kullanılsın, uzman bir kulağa çok fazla bilgi sağlayabilir.
Bu muhtemelen cephaneliğinizdeki en küçük ve hafif araçlardan biri olsa da göz ardı edilemez.
Termometre
Cıvalı tip termometreler mi yoksa dijital termometreler mi kullanmak istediğinize siz karar verin.
Cıvalı olanlar geleneksel seçimdir ancak kırılırlarsa tehlikeli olabilirler. Yine de, bazı uzmanlar bunların daha doğru olduğunu düşünüyor.
Bununla birlikte, dijital termometrelerin de doğru olduğu, hızlı çalıştığı ve bir LED ekranda kolayca okunabildiği bilinmektedir.
Bildiğiniz gibi, rektal ve kulak termometreleri arasından da seçim yapabilirsiniz – muhtemelen her ikisini de stoklamak ve duruma en uygun olanı kullanmak en iyisidir.
Isıtma Ünitesi
Isıtma üniteleri, genellikle ameliyat sırasında veya sonrasında hastaları ısıtmak için kullanılan oldukça kullanışlı cihazlardır. Genel olarak hayvanların konforunu artırmak için de harikadır. Her veteriner muayenehanesinde olması gereken bir şey.
Görüntüleme Ünitesi
Bazı veterinerler ayrı görüntüleme ekipmanı kullanır, diğerleri ise daha fazla ekipmanın bir arada bulunduğu ve taşınabilir seçeneklere sahip birimleri seçebilir. Her iki durumda da, kan basıncı veya elektrokardiyografi monitörü gibi temel ihtiyaçlara sahip olduğunuzdan emin olun.
Diş Ünitesi
Veterinerlerin genellikle evcil hayvan hastalarının diş problemleriyle ilgilenmesi gerekir, bu nedenle muayenehanenize veya kliniğinize bir diş ünitesi kurmayı isteyebilirsiniz.
Bazen dişlerini temizlemek ve plağı çıkarmakla ilgiliyken, diğer zamanlarda daha spesifik diş sorunlarıdır. Hastalarınız için iyi bir diş fırçası ve diş macununun yanı sıra diş ünitenizde bir ultrasonik ölçekleyici bulunduğundan emin olun.
Veteriner Ultrasonları
Teşhis görüntüleme, veterinerler için daha doğru teşhis ve sonuçlar sağlayabilir ve ultrasonlar bu konuda yardımcı olabilir. Günümüzün ultrason modelleri genellikle harici ekranlarla ve gerçek zamanlı görüntü paylaşımı seçeneğiyle birlikte gelir.
Ayrıca, acil durumlarda ve hastaları evlerinde ziyaret ettiğinizde faydalı olacak taşınabilir bir ultrason da satın alabilirsiniz.
Diğer her şeyde olduğu gibi, satın alacağınız ultrason tipi bütçenize bağlı olacaktır, ancak mutlaka bir tane edininiz.
Röntgen Cihazı
Dijital röntgen cihazları, veterinerlerin hastalarının içeriden net bir görüntüsünü elde etmeleri için kesinlikle yararlı ve gereklidir. Röntgen, bir hastanın kemiklerini, organlarını ve kaslarını incelemenin en kolay ve hiç de acı vermeyen yoludur. Bu ayrıntıların tümü kesin bir teşhise yardımcı olur.
Anestezi Ekipmanları
Anestezi, hastanın hareketsiz kalmasının önemli olduğu daha uzun ve invaziv prosedürler için gereklidir. Anestezi ekipmanı, hastaya yeterli oksijen vermek için otomatik bir süreç sağlayacak ve veteriner tarafından belirlenen kombinasyonda doğru ventilasyon ve anestezi dozlarını sunacaktır.
Serum Pompaları
Ameliyat sırasında hastalara ilaç ve diğer gerekli ilaçları sağlamak için IV pompaları veya intravenöz pompalar kullanılır. Veterinerler, bu takviyelerin infüzyon hızını bir IV makinesi ile daha uzun süre kontrol edebilir ve bu, tıbbi bir müdahale sırasında oldukça yardımcı olur.
Endoskopik Aletler
Endoskopik aletler, uzun, ince bir tüp aracılığıyla hastanın içini görüntülemek için kullanılır. Bu araçlar, çok fazla acı çekmeden teşhise yardımcı olmak için harikadır. Bazı durumlarda, uzmanlar bu tür prosedürleri yürütür, ancak genel veteriner hekimler yine de uygulamalarında bu ekipmanı yararlı bulabilirler.
Kateter
Kateterler genellikle hastalardan idrar örneği almak için kullanılır, ancak veterinerler ameliyatlar sırasında gerekirse bazı hayvanlar için kalıcı kateterlere de sahiptir.
Bir kateter, basit ve temel bir veteriner ekipmanıdır, bu yüzden listeye dahil edin.
Oftalmik ve İşitsel Muayene Ekipmanı
Veterinerler, çeşitli enfeksiyonlar ve ilgili herhangi bir hastalık için hastaların gözlerini ve kulaklarını çok düzenli olarak kontrol eder, bu nedenle bir muayenehanede oftalmik ve işitsel ekipman bir zorunluluktur.
Elektrikle çalışan ve pille çalışan portatif olanları vardır. Elektrikle çalışan olanlar her muayene odasına kurulabilirken, pille çalışanlar odalar arasında kolayca taşınabilir – seçim çoğunlukla bütçeyle ilgilidir ve konuma daha iyi uyana bağlıdır.
Otoklavlar, Dezenfektanlar ve Sterilizatörler
Otoklavlar, dezenfektörler ve sterilizasyon için her türlü ekipman, sadece cerrahi işler için değil, ortalama evcil hayvan ziyareti için de bir veteriner muayenehanesinde gereklidir.
Otoklav söz konusu olduğunda aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli seçenekler vardır. Farklı boyutlarda ve manuel ve otomatik, dijital versiyonları da mevcuttur. Uygulamanızın boyutuna ve bütçenize göre karar vermek en iyisidir.
Mikroskoplar
Mikroskoplar, hayvan dışkısında parazit olup olmadığını kontrol etmek gibi bazı çok yaygın prosedürler gerektireceğinden, herhangi bir veteriner muayenehanesi için çok kullanışlı olabilir.
Veterinerler ayrıca laboratuvar çalışması gerektirmeyen çeşitli teşhis amaçlı kullanımlar için mikroskoplar kullanırlar, bu nedenle bunlar veteriner ekipmanının temelleri listesinde olmalıdır.
Kafesler
Bir hayvanın daha uzun bir tedaviye ihtiyacı varsa, onu iyileşirken ve sahibi onları eve götürene kadar kafeslerde tutmanız gerekir. Kafesler kolay görünmese de, bunlar yaralı ve hasta hayvanlar için güvenlidir ve yalnızca sınırlı ve gerekli bir süre için kullanılır.
Ekstra veteriner ekipmanı
Veteriner muayenehanenizin boyutuna bağlı olarak, tek başınıza çalışıyorsanız veya tam donanımlı bir veteriner kliniği yönetiyorsanız, muhtemelen farklı bir ekipman dizisine ihtiyacınız olacaktır.
Yukarıda listelenenler, herhangi bir ortalama veteriner muayenehanesi için temel unsurlardır, ancak araçlara yatırım yapmak için daha fazla imkanı olan bir klinikte çalışıyorsanız, düşünmeniz gereken bazı şeyler daha vardır:
- BT tarayıcıları
- Santrifüj makinesi
- Etüv
- Cerrahi Buzdolabı
- Kan Analizörleri
Ayrıca veterinerlere özel üretilen giyim ürünleri hakkında merak ettiklerinizi aşağıdaki yazımızdan okuyabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Veterinerler Ne Giyer?
Bütçeye Dikkat!
İster veteriner kliniğinizi açmak üzere olun, ister ekipman deponuzu genişletme sürecinde olun, yüklü bir finansman ihtiyacının farkında olmalısınız. Bu ekipmanlar nadiren ucuzdur ancak tahmin etmiş olabileceğiniz gibi hepsi işletmeniz için önemli yatırımlardır.
Veteriner Ekipmanları Tam Listesi
- Veteriner Anestezi Ekipmanı
- Veteriner Monitörleri
- Veteriner Masaları
- Veteriner Telemetri Sistemleri
- Otoklavlar ve Sterilizatörler
- At Ekipmanları
- Elektrocerrahi
- Ultrasonlar
- Röntgen Görüntüleme
- C-Arms – Floroskopi
- BT Tarayıcıları
- MR Ekipmanı
- Defibrilatörler
- Diş Ekipmanları
- İnfüzyon Pompaları
- Medikal Gaz
- Endoskopi
- Etüv
- Mikroskoplar
- Solunum Vantilatörleri
- Terazi
- Kafesler ve Kasalar
- Solunum Cihazları
- Şırınga Pompaları
- Isıtma Üniteleri
- Araştırma Ekipmanları
- Emme Aletleri
- Santrifüjler
Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.
Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.