Kedi Sistit Hastalığı Tedavisi

Kedi Sistit Hastalığı Tedavisi

Kedilerde Sistit (Cystitis), mesanenin iltihaplanması anlamına gelir. Kedi sistiti genellikle kedinizin alt idrar yoluyla ilişkilidir ve çeşitli belirtilere neden olabilir.

Feline idiyopatik Sistit (FIC) (Feline İnterstisyel Sistit olarak da bilinir), kedi alt idrar yolu hastalığının (FLUTD) en yaygın nedenidir. Bu yazıda, bu sorunun ayrıntılı bir açıklamasını sunmayı, kedi sahiplerinin evcil hayvanlarında alt üriner sistem hastalığı belirtileri gösterdiğinde neler olup bittiğini anlamalarına yardımcı olmayı ve etkilenen kedilere yardım etmek için neler yapılabileceğini önermeyi amaçlıyoruz.

Kedilerde Sistit hastalığı Genel Bakış:

Kedi Sistit Agresif Davranış
Kedi Sistit – Stres ve Agresiflik

Diğer İsimleri: Feline idiopathic cystitis, feline interstitial cystitis, FIC

Yaygın Belirtiler: İdrar yaparken zorlanma, sık idrara çıkma, idrarda kan, kum dışında yerlere işeme, yaparken çok ses çıkarma, genital bölgeyi aşırı derecede yalama, uyuşukluk.

Tedaviler: Ağrı kesici ilaçlar, idrara çıkmayı rahatlatan ilaçlar, özel konserve gıda diyetleri, reçeteli idrar yolu diyetleri. İdrar yapamayan idrar yolu tıkanıklığı olan kediler acil bakım ve hastaneye yatış gerektirir.

Tedaviler: Ağrı kesici ilaçlar, idrara çıkmayı rahatlatan ilaçlar, özel konserve gıda diyetleri, reçeteli idrar yolu diyetleri. İdrar yapamayan idrar yolu tıkanıklığı olan kediler acil bakım ve hastaneye yatış gerektirir.

Kedi Sistiti Nedir?

Kedi İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kedi Sistit (Cystitis)

Tanımlar önemlidir:

Feline – bir kedi durumu
Sistit – mesane iltihabı.
Enflamasyon – Kızarıklık, şişme, ısı, ağrı ve fonksiyon kaybı. Bu, etkilenen kedi için rahatsız edicidir ve mesane düzgün çalışmaz: etkilenen kediler normal şekilde idrar yapamazlar, bu nedenle evin başka alanlarına yapma eğilimlerindedirler.

Kedi Sistiti Çeşitleri Nelerdir?

Feline Cystitis Kedi Sistit
Kedi Sistit

Kedi sistitinin, altta yatan neden nedeniyle tanımlanan birkaç farklı varyantı vardır.

  • Bakteriyel sistit –Sistite, idrar yoluyla dış dünyadan mesaneye bulaşan bakterilerle idrar yolu enfeksiyonu oluşur. Bu, kedilerde genel olarak sistit vakalarının %3’ünden daha azını oluşturur, ancak yaşlı kedilerde genç kedilere göre daha yaygın olmasına ve bakterilerin mesaneye kadar ilerlemesine izin veren daha kısa, daha geniş üretraları nedeniyle dişi kedilerde daha yaygındır.
  • Fungal sistit – Sistite mantar enfeksiyonu neden olur. Bu, candida, aspergillus, cryptococcus veya diğerleri gibi mantarların neden olduğu çok nadir bir durumdur ve birincil (yani, sistit mantar tarafından başlatılır) veya ikincil (mantar enfeksiyonu, sistit zaten başladığında başlar) olabilir. başka bir nedenle başlatıldı).
  • İdiyopatik sistit – Nedeni bilinmemektedir. Bu, bu yazımızın ana konusudur.

Kedilerde İdiyopatik Sistit Nedir?

İdiyopatik Sistit Tedavisi
Kedi Sistit – Feline idiyopatik sistit, tanımı gereği, nedeni bilinmeyen iltihaplanmadır. Bu iltihaplanma rahatsızlığa ve idrar yapmada zorluğa yol açar.

İdiyopatik – durumun nedeni bilinmeyen.

Yani Feline İdiyopatik Sistit’te kedi, tam bir araştırma çalışması yapıldığında bile, tanımlanabilir bir neden olmaksızın mesane iltihabından muzdariptir.

Feline İdiyopatik Sistit’in teknik tanımı, “idrar kesesi, sinir sistemi, adrenal bezler ve çevre arasındaki karmaşık etkileşimlerden kaynaklanan, idrar kesesinin kronik, steril, inflamatuar bir durumudur”. Son üç bileşen, bu durum ile bir tür stres arasındaki bağlantıya işaret ediyor.

Feline İdiopatik Sistit Olası Nedenler

YouTube video
Kedi Sistit

Tanım olarak, kedi idiyopatik sistitinin spesifik bir nedeni belirlenemez. Bununla birlikte, sorunun gelişimi ile ilişkili olan belirli faktörler vardır.

  • Mesane duvarı değişiklikleri. Çalışmalar, FIC’li kedilerin mesanenin değiştirilmiş bir iç astarına veya bu iç astarın üzerinde yer alan değiştirilmiş glikozaminoglikan (GAG) tabakasına sahip olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, bu katman daha geçirgen hale gelir ve idrardaki tahriş edici maddelerin bu kaplamaya nüfuz etmesini kolaylaştırır ve mesane duvarının sinir açısından zengin daha derin katmanlarında tahrişe neden olur. Bu tahriş, kedinin merkezi sinir sistemi ile sinir reflekslerine yol açarak iltihaplanmanın artmasına neden olur.
  • Stres tepkisi değişimleri. Etkilenen kedilerin adrenal bezleri daha küçüktür ve normal kedilere kıyasla stresle başa çıkma becerileri daha düşüktür, bu da normalden daha az kortizon üretir. Bunun, mesane duvarının geçirgenliğinin artmasına ve bunun sonucunda idrarla teması takiben mesane duvarının iltihaplanmaya karşı artan duyarlılığına yol açan faktörlerden biri olduğu düşünülmektedir. Gerçek hayatta bu, günlük streslerin (ev taşıma, yeni bir kedi arkadaş gibi) bu soruna eğilimli kedilerde sistit ataklarını hızlandırabileceği anlamına gelir.
  • Obez ve aşırı kilolu kedilerin FIC geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Feline İdiopatik Sistitin Klinik Belirtileri

Kedi Sistit Nedenleri
Kedi Sistit – Kedi idiyopatik sistitinin semptomları arasında kedi kumunda miyavlama, cinsel organları yalama ve idrara çıkma zorluğu yer alır.

Görülebilen dört kedi idiyopatik sistit çeşidi vardır:

  1. Vakaların çoğu, kendiliğinden oldukça hızlı bir şekilde düzelen ani başlangıçlı FIC bölümleridir.
  2. Yaklaşık on vakadan biri yukarıdaki gibidir, ancak sık, tekrarlayan bölümler vardır.
  3. On vakadan yaklaşık birinde (1)’in kalıcı bir versiyonu vardır ve bu hiçbir zaman tam olarak çözülmüş gibi görünmemektedir.
  4. Obstrüktif FIC olarak bilinen daha ciddi bir varyant, yaklaşık on vakadan birinde görülebilir. Obstrüktif FIC ağırlıklı olarak erkek kedileri etkiler (üretra obstrüksiyonuna daha yatkın olan daha uzun, daha dar üretraları nedeniyle). Üretral obstrüksiyon, idrarın mesaneden boşalmasını engeller ve tıbbi bir acil durumdur.

Her varyantta görülen ortak belirtiler genel olarak şunlardır:

  • Periüri, kedi tuvaleti yerine evde uygun olmayan yerlere idrar yapmak anlamına gelir.
  • İdrarda kan anlamına gelen hematüri.
  • İdrar yapmada zorluk anlamına gelen dizüri, genellikle acı çekiyormuş gibi ses çıkarma ile birlikte olur.
  • Pollakiüri, idrara çıkma sıklığının artması anlamına gelir.
  • İdrar yapamama anlamına gelen Stranguria (bu çok ciddidir ve sadece dördüncü versiyonda görülür: obstrüktif FIC).
  • Mesane iltihabı ile doğrudan ilgili bu spesifik belirtilerin yanı sıra, kedi sahipleri genellikle iştahsızlık, donukluk, mide-bağırsak rahatsızlıkları (kusma ve ishal gibi), gözle görülür kaygı ve saklanma gibi diğer anormal belirtileri fark ederler.

Feline İdiopatik Sistit Tedavisi

Kedi Mesane İltihabı
Kedi Sistiti – Kedinizin herhangi bir mesane iltihabı belirtisi gösterdiğini fark ederseniz, teşhis için onu bir veterinere götürün.

Feline İdiopatik Sistit belirtileri, tedavi sürecine girilsin ya da girilmesin, araştırmalara göre kedilerin yaklaşık %85’inde kendiliğinden düzelme eğilimindedir.

Bununla birlikte, obstrüktif FIC (tam üriner obstrüksiyon) olan kedilerin acil tedaviye ihtiyaçları vardır, bu nedenle FIC belirtileri gösteren tüm kedilerin derhal bir veteriner tarafından muayene edilmesi kritik öneme sahiptir.

Ayrıca, FIC’li birçok kedi, bazen üretral spazmlarla birleşen mesane iltihabı nedeniyle sıkıntılı ve ağrılı görünmektedir, bu nedenle genellikle bunu hafifletmeye çalışmak için tedavi önerilir. Ancak, FIC için özel lisanslı bir tedavi yoktur.

Ağrı Kesiciler

Gabapentin, butorfanol veya buprenorfin dahil olmak üzere farklı ağrı kesici türleri önerilebilir. Steroid Olmayan Anti Enflamatuar İlaçlar (NSAID’ler) bazı klinisyenler tarafından önerilebilir. Bu tür ilaçların uygunsuz kullanımı tehlikeli olabileceğinden, veterinerinizin özel tavsiyelerine yakından uymalısınız.

Anksiyete Önleyici İlaçlar

Amitriptilin, bir trisiklik antidepresan (TCA) veya bu tür ilaçların diğer varyantları önerilebilir. Alternatif olarak, fluoksetin veya diğer seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) reçete edilebilir. Yine veterinerinizin size verdiği tavsiyelere uymanız gerekmektedir.

Kedi İdrar Yolu hastalıkları
Kedi Sistit – Çoğu idiyopatik sistit vakası kendi kendine düzelirken, bazı kedilerin tedaviye ihtiyacı olacaktır. Özellikle, üretral tıkanıklığı olan kediler, mümkün olan en kısa sürede acil hayat kurtarıcı tedaviye ihtiyaç duyar.

Antibiyotikler

FIC kısır bir sorundur ve idrarın bakteri kültürleri negatiftir, bu nedenle antibiyotiklerin kedinizin iyileşmesi üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır. Bununla birlikte, bazı klinisyenler, altta yatan veya eşzamanlı bakteriyel sistit olasılığından endişe duyuyorlarsa antibiyotik önerebilirler.

Diğer İlaçlar

Maropitant (Cerenia) önerilebilir, antispazmodik ilaçlar kullanılabilir ve pentosan polisülfat da önerilmiştir, ancak bunlar her zaman bu amaç için lisanslanmamıştır, bu nedenle kullanımları, veterinerinizin özelliklerine bağlı olarak alınacak bir karardır. Herhangi bir ilacın kanıtlanmış faydalarına kıyasla yan etki riski her durumda tartışılmalıdır.

Uzun Süreli Terapiler

Kedi Sistit Terapisi
Kedi Sistit – Birçok kedi, tekrarlayan kedi idiyopatik sistit atakları yaşar. Uzun vadeli yönetim, bu tekrarlanan bölümlerin önlenmesine yardımcı olabilir. Stres yönetimi, diyet değişikliği ve iyi çöp kutusu yönetimi, FIC’yi önlemeye yardımcı olabilir.

a. Stres

FIC’yi yönetmenin en iyi yolu, kedinizin hayatındaki herhangi bir stresi azaltmaya çalışmaktır, çünkü durumun gelişim zamanlaması stresli olaylarla yakından ilişkilidir.

İnsanlar için bir kedinin hayatında neyin stresli olduğunu anlamak zor olabilir ve çevreyi zenginleştirmeyi amaçlayan kedinizin çevresine “kedi gözü” bakış açısını benimsemeye çalışmakta fayda var. Bu, özellikle sadece evdeki kediler için önemlidir.

1. Çevresel Zenginleştirme

Koşma, tırmanma ve zıplama, yükseğe çıkma ve aşağıda saklanma, dikey ve yatay tırmalama direkleri kullanma gibi fırsatlar sunulmalıdır. Bunlar, kedilerin vahşi doğada yaptıkları doğal davranışlardır ve ev kedileri bunları gerçekleştiremezse, kendilerini stresli hissetme olasılıkları daha yüksektir. Kedi ağaçları veya kedi spor salonları gibi kedi dostu mobilyalar içeren oda tasarımı çok önemlidir.

Kedilerde sistit tedavileri
Kedi Sistit
2. Sosyal Stresörler

Kedinizi olumsuz etkileyecek sosyal strese de dikkat etmeye çalışın. Kediler, sevmedikleri diğer kedilerin varlığına karşı çok hassastır ve bu, çok sayıda kedinin yaşadığı birden fazla kedinin evinde neden olabilir.

Kedilerin yaşam alanlarını rahatsız etmeyecek şekilde, bol miktarda mama ve su yeri ve ayrıca birden fazla kedi kumu (temel bir kural olarak kedi başına bir tane) olacak şekilde başlangıçta planlamanız gerekir. Ayrıca, dışarıdaki diğer kedilerin, sadece pencereden baksalar dahi kedilere psikolojik etkileri mevcuttur.

3. Feromonlar

Kedi sistiti için feromonlar ayrıca kedilerde stresi azaltmaya yardımcı olabilir: doğal kedi yüz feromonlarının (örn. Feliway) yapay analoglarının stresi azalttığı gösterilmiştir. Bunlar, oda difüzörleri ve spreyleri olarak mevcuttur ve agresifleşmeyi önlemek için stresin beklendiği zamanlarda (örn. yeni evcil hayvanlar, seyahat, yeni ev vb.) özellikle yararlı olabilir.

Kedi Sistit için Beslenme
Kedi Sistit – Beslenme

B. Beslenme Modifikasyonu

FIC kedi sistiti birincil faktörlerden biri, idrarın tahriş edici/enflamatuar doğası gibi görünmektedir. Araştırmalar, kuru yiyecekler yerine yaş mamalar sunmanın yardımcı olduğunu göstermiştir. Teori, bunun artan su tüketimine ve dolayısıyla daha seyreltik idrara yol açacağı ve bunun da muhtemelen mesanenin astarını daha az tahriş edeceği yönündedir.

Aynı mantık, su tüketimini artırmanın başka yollarının da yararlı olabileceğini düşündürür; bir su çeşmesi (statik yerine hareketli su ile) ve farklı konumlarda çok sayıda su kabı.

Vücutta genel bir anti-inflamatuar etkiye sahip olabileceğinden, antioksidanlar ve omega 3 yağ asitleri açısından zengin bir diyetle beslenmek de faydalı olabilir.

logo

Feline İdiyopatik Sistit, kedilerde en sık görülen idrar yolu hastalığıdır. Durumu doğru anlamak ve kedinizin hayatındaki stresi en aza indirmeye dikkat etmek, bu sorunu önlemenin ve yönetmenin en iyi yoludur. Vetes Veteriner Kliniği olarak bu hastalıkla başa çıkmanızda size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

4.2/5 - (4 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir