Köpek Aşı Hizmeti

Köpek Aşı Takvimi Ve Fiyatları

Köpeğinizi ciddi bulaşıcı hastalıklardan korumaya yardımcı olan köpek aşı takvimi hizmetimiz, aynı zamanda bölgenizdeki diğer hayvanlara hastalık bulaştırmalarını da engeller. Yavru köpeğinizi aşılamak, bir köpek sahibi olarak ilk birkaç haftasında yapmanız gereken en önemli şeylerden biridir.

Veterinerlik bilimindeki son gelişmeler, köpekler için mevcut olan aşıların artmasına neden olmuştur. Aşı güvenliği ve etkinliği konusunda sürekli iyileştirmeler yapılmaktadır. Veteriner hekimler rutin olarak tüm köpekler için belirli aşıları (temel aşılar olarak adlandırılır) önerirken, diğerleri (temel olmayan aşılar olarak adlandırılır) köpeğin ortamına ve yaşam tarzına göre daha seçici olarak kullanılır.

Köpek Aşı Takvimi

Bağışıklık zamanla ortadan kalktığı için, köpeğinizin yaşamı boyunca doğru zamanda aşıları ve güçlendiricileri uygulamak gerçekten önemlidir. Köpek aşı takvimi ve programları hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki kullanışlı kılavuzumuza göz atın.

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Köpek Aşı Fiyatları Ankara
Köpek Aşı Hizmeti

Aşı programlarının her köpek yavrusu için farklı görünebileceğini belirtmekte fayda var. Coğrafi konum ve yaşam tarzı devreye girebilecek faktörlerdir, bu nedenle her köpeğin her aşıya ihtiyacı olmayacaktır. Bununla birlikte, birinci yıl için tipik bir köpek yavrusu aşılama zaman çizelgesi yani yavru köpek aşı takvimi şu şekildedir:

HAFTALARAşıAşıAşıAşıAşı
8. HaftaDHPPiBordetellaLymeKöpek Gribi
12. HaftaDHPPiKuduzLeptospirosisLymeKöpek Gribi
16. HaftaDHPPiLeptospirosis
Yavru Köpek Aşı Takvimi

Yetişkin Köpek Aşı Takvimi

Yetişkin ve yaşlı köpekler, bağışıklık seviyelerini korumak için düzenli güçlendiricilere ihtiyaç duyar. Takviyeler, aşıya bağlı olarak yıllık veya üç yılda bir gereklidir.

AşıYıl
Kuduz3 Yılda 1
DHPPI (Distemper)3 Yılda 1
LeptospirosisHer Yıl
BordetellaHer Yıl
Köpek GribiHer Yıl
LymeHer Yıl
Yetişkin Köpek Aşı Takvimi

Köpek Aşı Fiyatları 2023

Köpek Aşı Hizmeti
Köpek Aşı Hizmeti

Köpek sahipleri tarafından son zamanlarda çokça merak edilen bir diğer konu olan köpek aşı fiyatları 2023 yılında aşağıdaki gibidir.

Köpek Aşı ÇeşidiFiyatları
Kuduz Aşısı fiyatı450 TL
Karma & Kuduz Aşı Kombine fiyatı600 TL
Corona Virus Aşısı fiyatı400 TL
Bordatella (Bronşin) fiyatı400 TL
Mantar fiyatı550 TL
Lyme fiyatı550 TL
Tetanoz fiyatı550 TL
Köpek Karma Aşıları fiyatı400 TL
Köpek Aşı Fiyatları

Son dönemde bir çok köpek hasta sahibi aşı fiyatlarından yakınıyor. Ülkemizde hemen her sağlık ürününde olduğu gibi köpek aşıları da genel olarak dolar endekslidir ve ülkemizde üretilmeyen hayati öneme sahip belli başlı aşılar bulunmaktadır. İlaç firmalarının aşı sektöründe ülkemize dağıttığı aşılar bazen çok zor bulunmaktadır ve bu sebeple fiyatlarda artışlar meydana gelmektedir. Bu noktada her ilde olduğu gibi Ankara ilinde de taban köpek aşı fiyatları Ankara Veteriner Hekimler Odası tarafından belirlenmektedir.

Köpek Karma Aşı Fiyatları veteriner hizmeti sunan kliniklere, hastanelere ve devlet kurumlarına göre değişmektedir. Vetes Veteriner Kliniği olarak bağlı olduğumuz Ankara Veteriner Hekimler Odası’nın belirlemiş olduğu fiyat politikalarına uygun ücretlendirme yapmaktayız. Son dönemde yaşanan kur dalgalanmaları gibi ekonomik koşullardan ötürü fiyatlarda güncellemeler olabilir. Bu yüzden bizi buradan hemen arayarak bilgi alabilirsiniz. Ankara Veteriner Hekimler Odası fiyat listesi içinse burayı tıklayın.

AVHO tarafından belirlenen asgari 2023 Köpek Karma Aşı Fiyatı 400 TL’dir.

Köpek Aşıları Nelerdir?

Köpek Aşı Fiyatları Ankara
Köpek Aşı Hizmeti

Köpek aşı takvimi planlamadan önce bilmeniz gereken üç ana aşı türü vardır:

  1. Modifiye edilmiş canlı aşılar. Bu aşılar, köpeğin vücudunda hastalığa neden olmayacak ve çoğalacak şekilde zayıflatılmış veya genetiği değiştirilmiş canlı organizmalar içerir. Canlı aşılar, inaktive aşılardan daha güçlü, daha uzun süreli bir bağışıklık sağlar. Hamile köpeklerde veya köpek immün yetmezlik virüsü (K9IV) veya diğer hastalıklarla enfekte olmuş köpekler gibi bağışıklık sistemi düzgün çalışmayan köpeklerde modifiye canlı aşıların kullanılması önerilmez.
  2. Ölü (inaktif) aşılar. Bu aşılar, gerçek organizmalar veya çeşitli tedavilerle öldürülmüş genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanılarak hazırlanır. Kendi başlarına, canlı kopyalanan aşı türü kadar yüksek düzeyde koruma sağlamazlar, bu nedenle ölü aşılar, bağışıklık tepkisini daha güçlü hale getirmek için bir adjuvan (ilave bileşen) içerebilir.
  3. Alt ünite aşıları. Bunlara daha yaygın olarak rekombinant DNA aşıları denir. Enfeksiyöz organizmanın parçalanmış olduğu ve aşının sadece belirli kısımlarının dahil edildiği aşılardır.

Şu anda, tüm dünyada ve ülkemizde yetkili merciiler tarafından yavru köpekler ve yetişkin köpekler için önerilen temel aşılar şunlardır:

  • Karma aşı (DAPP)
  • Rabies (kuduz) aşısı
  • Leptospirosis aşısı
  • Lyme Hastalığı aşısı
  • Bronşin Bordetella (kennel öksürüğü) aşısı
  • Köpek gribi aşısı
  • Parainfluenza aşısı

Köpek Aşıları Ne İşe Yarar?

Köpek Aşı Fiyatları Ankara
Köpek Aşı Hizmeti

Köpek Aşı takvimi, vücudun bağışıklık sistemini virüs, bakteri veya diğer bulaşıcı organizmalar gibi belirli bir mikroorganizmayı tanıması ve bunlarla savaşması için uyararak çalışır. Aşılandıktan sonra, hayvanın bağışıklık sistemi daha sonra o mikroorganizma ile gelecekte olabilecek enfeksiyona tepki vermeye hazırlanır. Başka bir deyişle, aşı gerçek bir enfeksiyonu taklit eder, böylece bağışıklık sistemi gelecekte vücudu daha iyi koruyabilir. Aşı, hastalığa bağlı olarak vücudun enfeksiyonu önlemesine veya enfeksiyonun şiddetini azaltmasına ve hızlı iyileşmeye yardımcı olacaktır.

Köpek Karma Aşı

Köpeğe hastalıkları önlemek için aşı uygulanıyor.
Köpek Aşı Hizmeti

Köpek aşı takviminin en önemli aşılarıdan Köpek Karma Aşı DHPP, üç ciddi bulaşıcı hastalık olan Distemper (D), Hepatit (H), Parvovirus (P) ve Parainfluenza’nın (P) kısaltmasıdır. Ülkemizde karma aşı olarak bilinir.

Bunlar, köpeklerde yaygın olan ve aşılanmamış yavru köpek veya köpeklere bulaştığı takdirde ciddi ve/veya yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olan dört ayrı viral enfeksiyondur. Bu viral enfeksiyonların önlenmesi, yavru köpek ve köpek bakımının merkezi bir parçasıdır.

Bunlar temel aşılar olarak bilinirler, yani Dünya Küçük Hayvan Veterinerleri Derneği (WSAVA) ve Amerikan Köpek Uygulayıcıları Birliği köpek aşılama yönergeleri kapsamında tüm köpekler için tavsiye edilirler. Dört hastalığa karşı aşılama, veterinere ilk gittiklerinde tüm yavru köpeklere yaygın olarak verilen karma aşıya dahildir.

Köpek Karma Aşı Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm aşılar, genellikle hafif olan ve aşılamadan sonraki 1 ila 2 gün içinde kaybolan yan etkilere neden olabilir. Bu hafif yan etkiler şunlardır:

  • Enjeksiyon yerinde ağrı ve şişlik
  • Letarji
  • İştah azalması
  • Hafif ateş

Ciddi yan etkiler nadirdir. Köpeğiniz aşağıda listelenen yan etkilerden herhangi birini yaşarsa, derhal veterinerinizle iletişime geçin:

  • Yüzün şişmesi
  • Nefes almada zorluk
  • Kurdeşen
  • Kusma
  • İshal
  • Kaşıntı (Aşırı)
YouTube video
Köpek Aşı Takvimi Ve Fiyatları

Köpek Bronşin Aşısı

Köpek aşı takvimi içinde Bronşin aşısı (KC) yatılı veya sosyal ortamlarda sıklıkla diğer köpeklerle etkileşime geçen köpeklere verilen temel olmayan bir aşıdır. Köpek bakım merkezleri, pansiyonlar, gösteriler, köpek parkları ve eğitim sınıfları gibi köpek tesisleri, genellikle köpeklerin aşı olmasını gerektirir. Bunun nedeni, köpeklerde öksürüğe neden olan en yaygın bakteriyel ajanın Bordetella bronşiseptika olmasıdır. Bordetella bronşiseptika, köpeğinizin üst solunum sisteminin iltihaplanmasına neden olur. Bu iltihaplanma öksürüğe ve hastalığa yol açar ve köpeğinizi ikincil enfeksiyonlara maruz bırakabilir.

Köpek Aşılarının Riskleri Nelerdir?

Köpek Aşı Fiyatları Ankara
Köpek Aşı Hizmeti

Köpek aşı takviminde yer alan köpek aşıları ile ilgili çok az risk vardır. Veterineriniz, köpeğinizle ilgili belirli ayrıntılar konusunda size tavsiyelerde bulunabilir. Aşıdan bir veya iki gün sonra köpeğinizin geçici bir iştah kaybı yaşadığını veya daha az hareketli olduğunu fark edebilirsiniz, ancak bu durum 24-48 saat içinde düzelecektir. Çok az köpek, aşının bir veya daha fazla bileşenine alerjik olabilir ve nefes almada zorluk, kusma veya ishal gibi daha ciddi yan etkilere sahip olabilir. Bu belirtiler ortaya çıkarsa, derhal veterinerinize başvurun.

Aşı ile ilişkili veya enjeksiyon bölgesi fibrosarkomu olarak bilinen nadir bir yumuşak doku sarkomu formu, çok az sayıda genetik olarak duyarlı köpekte aşı bileşenlerine veya enjekte edilebilir ilaçlara bir reaksiyon ile ilişkilendirilmiştir. Çoğu durumda aşılamanın yararları bu küçük risklerden çok daha fazladır. Aşıların köpekler üzerindeki bu potansiyel etkileri ve riskleri hakkında daha fazla bilgi almak için veterinerinizle konuşun. Bu sayede köpeğinizin sağlık durumuna en uygun aşı programını belirleyebilirsiniz.

Köpek Aşıları Hangi Hastalıklara Karşı Korur?

Veteriner hekim aşı hizmeti kapsamında sevimli köpekle beraber.
Köpek Aşı Takvimi Hizmeti

Köpekler genellikle aşağıdaki hastalıklara karşı aşılanır:

  • Parvovirüs
  • Distemper (Köpeklerde karma aşı)
  • Hepatit (Köpeklerde karma aşı)
  • Leptospirozis
  • Köpek öksürüğü (Bordetella bronchiseptica ve Parainfluenza)
  • Kuduz

Veterineriniz, köpeğinizin veya yavru köpeğinizin bulaşıcı hastalıklardan korunmasına yardımcı olmak için hangi aşılara ihtiyaç duyacağını önerebilir. Yavru köpeğinizi aldığınızda yapmanız gereken ilk şeylerden biri, yavru köpeğinizin ihtiyaç duyduğu köpek aşı takvimini uygulayabilecek yerel bir veterinere kaydettirmektir. Bu da Vetesveteriner olarak en iyi yaptığımız hizmettir 🙂

golden köpeğe aşı yapılıyor
Köpek Aşı Takvimi Hizmeti

Parvovirüs: Bu, özellikle yavru köpeklerde oldukça ölümcül olabilen, kanlı ishale ve şiddetli kusmaya neden olan son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Aşılama, yüksek düzeyde uzun süreli koruma sağlar.

Distemper: Distemper veya köpek vebası, sinir sistemi, solunum yolu ve sindirim sistemini etkileyen, köpeklerde ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Bu hastalık çok bulaşıcıdır ve aşılamadan dolayı nispeten nadir hale gelmiştir.

Hepatit: Bu viral hastalık, köpeklerin karaciğerini, böbreklerini, kan damarlarını ve gözlerini etkiler. Ciddi durumlarda ölümcül olabilir ve bu nedenle karma aşı programının bir parçasıdır.

siyah köpeğe aşı yapılıyor.
Köpek Aşı Takvimi Hizmeti

Leptospirozis: Bu bakteriyel hastalık genellikle su yoluyla bulaşır ve köpeklerin böbreklerine ve karaciğerine zarar verebilir. Bazı durumlarda insanlara da bulaşabilir.

Köpek Öksürüğü: Bu, solunum yolu enfeksiyonudur ve çok bulaşıcıdır. Aşı, bordetella bronchiseptica ve parainfluenza virüslerine karşı koruma sağlar.

Kuduz: Bu hastalık genellikle bir hayvanın ısırığıyla bulaşır ve genellikle ölümcüldür. Kuduz aşısı, tüm köpekler için aşılama programının önemli bir parçasıdır ve yasa gereği zorunludur.

Bu, çoğu köpek için önerilen standart aşı programının bir özeti olup, köpeğinizin yaşam tarzına ve risk seviyesine bağlı olarak veterineriniz ek aşılar önerebilir. Aşıların köpeğinizi korumak için ne kadar önemli olduğunu unutmayın.

Köpek Aşıları Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Golden retriever aşı olmayı bekliyor.
Köpek Aşı Takvimi Hizmeti

Geçmişte, veteriner hekimler köpekler için yıllık bazda takviye aşıları öneriyordu. Bununla birlikte, aşılar hakkında daha fazla şey öğrendikçe ve aşılar iyileştirdikçe, rapel sıklığına ilişkin öneriler gelişmeye devam ediyor. Takviyeler için uygun aralık, bireysel yaşam tarzlarına göre değişecektir. Yavruyken tam pekiştirme aşı serisini alan yetişkin köpeklerin çoğu, bir yaşam tarzı risk değerlendirmesine göre bir yıl sonra ve ardından her bir ila üç yılda bir yeniden aşılanmalıdır.

Köpeğinizin bir hastalığa maruz kalma riski daha yüksekse, daha sık aşılama programı (her yıl) önerilebilir. Köpeğiniz için uygun aşıları ve aşılama programını belirlemek için köpeğinizin yaşam tarzını veterinerinizle görüşmeniz önemlidir. Bazı aşı üreticileri, temel aşıların çoğu için onaylanmış üç yıllık dozlar geliştirmiştir. Veterineriniz, köpeğinizin nasıl aşılanması gerektiği konusunda nihai otoritedir.

Yavru Köpekler Ne Zaman Aşılanmalıdır?

Aşılar köpeğinizin bağışıklık sistemi için önemlidir ve onları yaygın hastalıklardan korur, böylece uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler. Köpeğiniz yavruyken, yaklaşık 8 haftadan 16 haftaya kadar bir dizi temel aşıdan ve – veterineriniz tarafından tavsiye edilirse – ek temel olmayan aşılardan geçer. Çok fazla zaman geçtiğinde aşıları yeniden başlatmak zorunda kalmamak için yavru köpeğinizin aşılama programını takip etmeniz önemlidir.

Köpeğinizin aşıya ihtiyacı olup olmadığından emin değilseniz, köpeğinizin sağlığındaki sonraki adımları belirlemenize yardımcı olması için veterinerinize danışın.

Aşıdan korkan köpek
Köpek Aşı Takvimi Hizmeti

Genel olarak, yavru köpekler ilk kez altı ila sekiz haftalıkken aşılanır ve 16-20 haftalık olana kadar her üç ila dört haftada bir rapel dozlar verilir. Bir yavru köpek, aşılama serisini tamamladıktan yedi ila on gün sonrasına kadar tam olarak korunmayacaktır. Belirli koşullar altında, veteriner hekiminiz alternatif bir rejim önerebilir.

Aşı enjeksiyonunun kendisi tipik olarak çok ağrılı değildir. Yavru köpeğiniz biraz çimdik veya çok az bir acı hissedebilir, ancak birçoğu hiç tepki vermez.

İlk aşı ziyaretinde, veteriner hekiminiz yavru köpeğinizi aşılamadan önce bir muayene yapacaktır. Aşı etkili olmayacağından, ateşi veya hastalığı olan bir yavru köpeğe asla aşı yapılmamalıdır. Hasta bir yavru köpeğe aşı yapmak aslında onun kendini daha kötü hissetmesine neden olabilir.

Bir aşı uygulandıktan sonra, bağışıklık hemen oluşmaz. İkinci aşılamadan sonra etkili olması yaklaşık yedi ila 10 gün sürer. Bununla birlikte, bu hastalık için anneden kalan antikorları olan yavru köpekler aşıdan etkilenmeyecektir. Bir yavru köpeğin hala maternal antikorlara sahip olup olmadığından emin olmanın bir yolu yoktur, bu nedenle güçlendiriciler gereklidir. Gerçek bağışıklık, yaklaşık 16 ila 18 haftalık olana kadar veya tüm yavru köpek güçlendiricileri tamamlanana kadar belirsizdir. Tüm aşılar yapılana kadar yavru köpeğinizi tanımadığınız hayvanlara maruz bırakmaktan kaçının.

Sık Sorulanlar

Köpek Aşı Takvimi Ve Fiyatları ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları aşağıdadır.

Köpek aşı takvimi ve fiyatları hakkında bilgi almak için Vetes Ankara Veteriner kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

4.7/5 - (3 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir