Köpek Çiftleştirme Nasıl Oluyor?
Köpek çiftleştirmeden önce, çiftleşmenin, üremenin ve sağlıklı yavru köpek doğurmanın tüm sorumluluklarını ve neleri içerdiğini öğrenmelisiniz. Köpek çiftleştirme nasıl oluyor? tüm detaylarıyla Vetes Veteriner’de! Bazen köpek çiftleştirme iyi bir fikir olmayabilir. Burada, kur yapmaktan çiftleşmeye kadar köpek çiftleşme sürecine ve üreme organlarının nasıl çalıştığını inceleyeceğiz.
Köpekler çiftleştiğinde, kulağa bir ritüelden çok, anlaşılır bir biyolojik süreç gibi gelebilir. Ancak çiftleşme esnasında duyulan sesler endişelenecek bir şey değil.
Köpeklerde Kızgınlık Belirtileri
Bir dişi, bir erkek talibin ilgisine açık ve üremeye hazır olduğunda, “kızgın” veya “mevsiminde” olduğu söylenir. Kızgınlıktaki dişiler belirgin bir şekilde kuyruğunu kaldırır ve daha fazla işaret bırakır. Ayrıca biraz tuhaf davranmaya başlarlar, hatta acı ya da sıkıntı içindeymiş gibi görünürler (endişelenmeyin, değiller!).
Dişi köpeğinizin kızgınlık dönemine girdiğine dair işaretler şunlar olabilir:
- Huzursuzluk
- Vücutta kızarıklıklar ve şişmeler
- Sürtünme ve yuvarlanma
- Kuyruğu yana kaldırma
Bir kızgınlık döngüsü genellikle 20 gün kadar sürer ve yıl boyunca birkaç kez tekrar eder. Erkek köpekler dişiler için rekabet edebilir ve birbirleriyle kavga edebilir, bu da üremeyi çevreleyen genel kargaşaya katkıda bulunur.
Erkek Köpek Çiftleştirme
Erkek bir köpekte ergenlik, dişi bir köpeği dölleyebildiği 6 ila 9 aylıkken başlar. Erkeğin üreme hayatı genellikle 10 yıl veya daha fazla sürebilir. Erkek köpeğinizi çiftleştirmek istiyorsanız, sağlıklı, iyi büyüklükte bir aileden gelmeli veya büyütmede zorluk çekmemiş bir dişi köpekten doğmuş olmalıdır.
Dişi Köpek Çiftleştirme
Üreme mevsimi başladığında, genellikle yılda iki kez, dişi köpekler kızgınlık döngüsüne girecektir. Bu döngüler, köpeğin ırkına, yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dişi, 6 ila 9 aylıkken yavru doğurabilir ve genellikle 7 ila 9 yıl daha doğurgandır. Genellikle bundan sonra, istisnalar olmasına rağmen, köpek artık yavru köpek taşıyamaz. Erkek gibi, dişi de kolaylıkla doğum yapan ve düzenli kızgınlık döngüleri gösteren bir anneye sahip, iyi büyüklükte, sağlıklı bir yavrudan gelmelidir. Genetik bozuklukların veya hastalıkların saptanmasına yardımcı olmak için iyi bir test ve fizik muayene yapılmalıdır.
Dişi Köpek Çiftleşme Süreci
Dişi köpeklerin yaklaşık yüzde 20’sinde, gerçek kızgınlıktan önce, köpeğin kendini nesnelere sürtmesi, sürekli havlaması, olduğu yerde dolaşması ve yerde yuvarlanması gibi şeyler yaptığı 2 güne kadar bir süre olur. Ancak erkeğin ona atlamasına izin vermez. Şüphelenmeyen sahiplerde, köpek acı çekiyormuş gibi görünebilir, oysa aslında bu sadece azgın hormonlardır ve hiçbir ağrı söz konusu değildir.
Bir köpekteki kızgınlık döngüsü ortalama 5 ila 9 gün olmak üzere birkaç gün ila birkaç hafta sürebilir. Bir kızgınlığın bitişi ile bir sonraki kızgınlığın başlangıcı arasındaki süre ortalama 4 ila 5 ay olmak üzere genel olarak 2 ila 6 ay sürer. Diğer bir deyişle, dişi köpek yıl boyunca her 2 ila 3 ayda bir döngü yapar.
Dişi köpeklerde de çiftleşmeden önce hormonal değişiklikler meydana gelir. Östrojen, dişinin kızgınlık dönemine girmesinden sorumlu hormondur ve progesteron, gebelik için gereklidir. Östrojen seviyeleri yükseldiğinde dişi köpek kızgınlık dönemine girer ve bu seviyeler düştüğünde kızgınlık dönemi sona erer. Dişi çiftleşene kadar östrojen seviyelerindeki bu dalgalanma devam eder.
Çiftleşme Anı
Dişi köpek, kızgınlık döneminde, çiftleşmeye uygun hale geldiğinde erkek köpekle bir araya getirilir. Köpeklerin çiftleşmesi genellikle daha uzun sürer – yaklaşık 5 ila 30 dakika arasında değişebilir.
Köpek çiftleştirme sırasında erkek, dişiye yaklaşır ve ona sarılır. Dişi köpek genellikle kabul edici bir duruş sergiler. Köpekler çoğunlukla birbirlerine bağlı kalır, bu da “bağlanma” / “kitlenme” olarak adlandırılır ve bu süre zarfında döllenme gerçekleşir.
Köpekler de çiftleşme sırasında sesler çıkarabilir, ancak genellikle kediler kadar gürültülü değildir. Köpek çiftleşmesi işlevseldir ve burada da romantizm aramayın!
Stimülasyon Ovülatörleri Ve Çoklu Çiftleşmeler
Köpeklerde çiftleşmeler arasındaki zaman aralığı değişkendir. Dişi köpek, gebelik şansını artırmak için birkaç gün içinde birkaç kez çiftleşebilir. Köpeklerde de, bir dişi birden fazla erkek ile çiftleşebilir ve bu, yavruların farklı babalardan olmasına neden olabilir.
Köpeklerde, dişi kızgınlık döneminde birden fazla erkekle çiftleşebilir ve bu, genetik çeşitliliği artırarak türün sağlığını ve hayatta kalmasını destekleyebilir.
Köpeklerde Hamilelik
Hamilelik süresi genellikle 58 ila 63 gün arasında değişir. Hamileliğin teşhisi genellikle bir veteriner hekim tarafından yapılan fiziksel muayene veya ultrason ile konulur. Deneyimli bir köpek sahibi veya yetiştirici, hamileliğin yaklaşık 20-30. günlerinde hamile rahmi hissedebilecektir. Bu sırada rahim yumuşak ve genişlemiş hissedilebilir. Gebeliğin 30. gününden sonra fetüsler daha kolay hissedilebilir.
Her bir hamile köpek farklıdır ve belirtiler köpekten köpeğe değişebilir. Bu yüzden herhangi bir belirti görüldüğünde veya şüphe durumunda bir veteriner hekime başvurulması önemlidir. Bu konuda hazırladığımız detaylı yazımızı okumak için tıklayın.
Sonuç olarak, köpek çiftleştirme süreci hormonal değişikliklere, çiftleşme davranışlarına ve ovülasyonu destekleyen unsurlara bağlıdır. Köpek sahipleri ve yetiştiriciler, bu sürecin doğal dinamiklerini anlayarak, sağlıklı yavruların doğmasına katkıda bulunabilirler.
Sık Sorulanlar
Köpek Çiftleştirme ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları aşağıdadır.
Son Güncelleme: 15.08.2024 12:30
Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.
Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.