Vetes Veteriner Kliniği Aşı Hizmeti

Kedi Aşı Takvimi ve Fiyatları

Vetes Veteriner olarak kedi aşı takvimi ve fiyatları konusunda detaylı hizmet bilgilerimiz bu sayfada. Kedilerde aşı hizmeti ciddi bulaşıcı hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Ayrıca bölgenizdeki diğer hayvanlara hastalık bulaştırmalarını da engeller. Yavru kedinizi aşılamak, bir kedi sahibi olarak ilk birkaç haftasında yapmanız gereken en önemli şeylerden biridir.

Veterinerlik bilimindeki son gelişmeler, kediler için mevcut olan aşıların artmasına neden olmuştur. Aşı güvenliği ve etkinliği konusunda sürekli iyileştirmeler yapılmaktadır. Veteriner hekimler rutin olarak tüm kediler için belirli aşıları (temel aşılar olarak adlandırılır) önerirken, diğerleri (temel olmayan aşılar olarak adlandırılır) kedinin ortamına ve yaşam tarzına göre daha seçici olarak kullanılır.

Kedi Aşı Takvimi

Bağışıklık zamanla ortadan kalktığı için, kedinizin yaşamı boyunca doğru zamanda aşıları ve güçlendiricileri uygulamak gerçekten önemlidir. Kedi aşı takvimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki kullanışlı kılavuzumuza göz atın.

Yavru Kedi Aşı Takvimi

Yavru kedi aşı takvimi hakkında tüm detayları burada bulabilirsiniz. Bir aşı uygulandıktan sonra, bağışıklık hemen oluşmaz. İkinci aşılamadan sonra etkili olması yaklaşık yedi ila 10 gün sürer. Bununla birlikte, bu hastalık için anneden kalan antikorları olan yavru kediler aşıdan etkilenmeyecektir. Bir yavru kedinin hala maternal antikorlara sahip olup olmadığından emin olmanın bir yolu yoktur, bu nedenle güçlendiriciler gereklidir. Gerçek bağışıklık, yaklaşık 16 ila 18 haftalık olana kadar veya tüm yavru kedi güçlendiricileri tamamlanana kadar belirsizdir. Tüm aşılar yapılana kadar yavru kedinizi tanımadığınız hayvanlara maruz bırakmaktan kaçının.

Kedi YaşıTemel Aşılar
6-8 HaftaFVRCP
9-11 HaftaFVRCP güçlendirici, FeLV
12-15 HaftaFVRCP güçlendirici, FeLV
16-20 HaftaFVRCP final, Rabies
Yavru Kedi Aşı Takvimi

Kedi Aşı Fiyatları 2023

Kedi Aşı Fiyatları Ankara
Kedi Aşı Hizmeti – Aşı fiyatları Veteriner Hekimler Odası’nın hazırladığı taban fiyatlar üzerinden belirlenir.

Kedi sahipleri tarafından son zamanlarda çokça merak edilen bir diğer konu olan kedi aşı fiyatları 2023 yılında aşağıdaki gibidir.

Kedi Aşı ÇeşidiFiyatları
Kuduz Aşısı450 TL
Mantar800 TL
Kedi Karma Aşıları600 TL
Kedi Lösemi Vİrüsü600 TL
İmmun Sistem Aktivatörleri Uygulama800 TL
İç – Dış Parazit (Damlatma) (Küçük Boy)550 TL
Praziquantel Enjeksiyonu250 TL
İlaç Banyo Uygulaması500 TL
Kedi Aşı Fiyatları

AVHO tarafından belirlenen asgari karma aşı fiyatı 2023 yılında güncel olarak 400 TL’dir.

Kedi Aşı Fiyatları veteriner hizmeti sunan kliniklere, hastanelere ve devlet kurumlarına göre değişmektedir. Vetes Veteriner Kliniği olarak bağlı olduğumuz Ankara Veteriner Hekimler Odası’nın belirlemiş olduğu fiyat politikalarına uygun ücretlendirme yapmaktayız. Son dönemde yaşanan kur dalgalanmaları gibi ekonomik koşullardan ötürü fiyatlarda güncellemeler olabilir. Bu yüzden bizi buradan hemen arayarak bilgi alabilirsiniz. Ankara Veteriner Hekimler Odası fiyat listesi içinse burayı tıklayın.

Kedi Aşıları Nelerdir?

evde kedi aşısı yapabilir miyim
Kedi Aşı Hizmeti – Kedinizin aşıları onun sağlığı için kritik önem taşır.

Üç ana aşı türü vardır:

  1. Modifiye edilmiş canlı aşılar. Bu aşılar, kedinin vücudunda hastalığa neden olmayacak ve çoğalacak şekilde zayıflatılmış veya genetiği değiştirilmiş canlı organizmalar içerir. Canlı aşılar, inaktive aşılardan daha güçlü, daha uzun süreli bir bağışıklık sağlar. Hamile kedilerde veya kedi immün yetmezlik virüsü (FIV) veya diğer hastalıklarla enfekte olmuş kediler gibi bağışıklık sistemi düzgün çalışmayan kedilerde modifiye canlı aşıların kullanılması önerilmez.
  2. Ölü (inaktif) aşılar. Bu aşılar, gerçek organizmalar veya çeşitli tedavilerle öldürülmüş genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanılarak hazırlanır. Kendi başlarına, canlı kopyalanan aşı türü kadar yüksek düzeyde koruma sağlamazlar, bu nedenle ölü aşılar, bağışıklık tepkisini daha güçlü hale getirmek için bir adjuvan (ilave bileşen) içerebilir.
  3. Alt ünite aşıları. Bunlara daha yaygın olarak rekombinant DNA aşıları denir. Enfeksiyöz organizmanın parçalanmış olduğu ve aşının sadece belirli kısımlarının dahil edildiği aşılardır.

Şu anda, tüm dünyada ve ülkemizde yetkili merciiler tarafından yavru kediler ve yetişkin kediler için önerilen temel aşılar şunları içerir:

  • Karma aşı (FVRCP)
  • Rabies (kuduz) aşısı
  • Feline lösemi aşısı (FeLV)
  • Chlamydophila felis aşısı
  • Feline immün yetmezlik virüsü aşısı (FIV)

Kedi Aşıları Ne İşe Yarar?

ankara kedi aşısı yaptırma
Kedi Aşı Hizmeti – Aşılar, hem kedinizi hem de diğer hayvanları birçok hastalıktan korur.

Aşılar, vücudun bağışıklık sistemini virüs, bakteri veya diğer bulaşıcı organizmalar gibi belirli bir mikroorganizmayı tanıması ve bunlarla savaşması için uyararak çalışır. Aşılandıktan sonra, hayvanın bağışıklık sistemi daha sonra o mikroorganizma ile gelecekte olabilecek enfeksiyona tepki vermeye hazırlanır. Başka bir deyişle, aşı gerçek bir enfeksiyonu taklit eder, böylece bağışıklık sistemi gelecekte vücudu daha iyi koruyabilir. Aşı, hastalığa bağlı olarak vücudun enfeksiyonu önlemesine veya enfeksiyonun şiddetini azaltmasına ve hızlı iyileşmeye yardımcı olacaktır.

Kedi Karma Aşı

YouTube video
Kedi Karma Aşısı en önemli aşılardandır.

FVRCP, üç ciddi bulaşıcı hastalık olan Feline Viral Rhinotracheitis (FVR), Calicivirus (C) ve Panleukopenia’nın (P) kısaltmasıdır. Ülkemizde karma aşı olarak bilinir.

Bunlar, kedilerde yaygın olan ve aşılanmamış yavru kedi veya kedilere bulaştığı takdirde ciddi ve/veya yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olan üç ayrı viral enfeksiyondur. Bu viral enfeksiyonların önlenmesi, yavru kedi ve kedi bakımının merkezi bir parçasıdır.

Bunlar temel aşılar olarak bilinirler, yani Dünya Küçük Hayvan Veterinerleri Derneği (WSAVA) ve Amerikan Feline Uygulayıcıları Birliği kedi aşılama yönergeleri kapsamında tüm kediler için tavsiye edilirler. Her üç hastalığa karşı aşılama, veterinere ilk gittiklerinde tüm yavru kedilere yaygın olarak verilen karma aşıya dahildir.

Kedi Karma Aşı Yan Etkileri

Aşıların yan etkileri kedilerde çok nadirdir ve ortaya çıktıklarında çok hafif olma eğilimindedirler. Yan etkiler yaşayan kedilerin çoğunda hafif bir ateş yükselir ve bir veya iki gün boyunca biraz “kötü” hissederler. Enjeksiyon bölgesinde az miktarda şişlik olması alışılmadık bir durum değildir.

Bazı çok nadir durumlarda, daha aşırı reaksiyonlar meydana gelebilir. Bu durumlarda semptomlar, kedi veteriner muayenehanesinden ayrılmadan önce ortaya çıkma eğilimindedir, ancak aşılamadan 48 saat sonra da ortaya çıkabilirler. Daha şiddetli bir reaksiyonun belirtileri kurdeşen, dudak ve göz çevresinde şişlik, kaşıntı, ateş, ishal, kusma ve nefes alma güçlüğünü içerebilir.

Kediniz yukarıda listelenen bir reaksiyonun daha şiddetli semptomlarından herhangi birini gösteriyorsa, derhal veterinerinizle iletişime geçin veya size en yakın acil hayvan hastanesini ziyaret edin.

Kedi Aşılarının Riskleri Nelerdir?

Ankara kedi parazit aşıları
Kedi Aşı Hizmeti – Aşıların yan etkileri çok azdır. Faydaları çok daha fazladır.

Kedi aşıları ile ilgili çok az risk vardır. Veterineriniz, kedinizle ilgili belirli ayrıntılar konusunda size tavsiyelerde bulunabilir. Aşıdan bir veya iki gün sonra kedinizin geçici bir iştah kaybı yaşadığını veya daha az hareketli olduğunu fark edebilirsiniz, ancak bu durum 24-48 saat içinde düzelecektir. Çok az kedi, aşının bir veya daha fazla bileşenine alerjik olabilir ve nefes almada zorluk, kusma veya ishal gibi daha ciddi yan etkilere sahip olabilir. Bu belirtiler ortaya çıkarsa, derhal veterinerinize başvurun.

Aşı ile ilişkili veya enjeksiyon bölgesi fibrosarkomu olarak bilinen nadir bir yumuşak doku sarkomu formu, çok az sayıda genetik olarak duyarlı kedide aşı bileşenlerine veya enjekte edilebilir ilaçlara bir reaksiyon ile ilişkilendirilmiştir. Çoğu durumda aşılamanın yararları bu küçük risklerden çok daha fazladır.

Kedi Aşıları Hangi Hastalıklara Karşı Korur?

Ankara kedi veterineri Çankaya
Kedi Aşı Hizmeti – bilinen birçok hastalığa karşı aşılar etkin koruma sağlar.

Kediler genellikle aşağıdaki hastalıklara karşı aşılanır:

  • Kedi gribi (feline herpes virüsü ve feline calicivirus)
  • Kedi enfeksiyöz enteriti
  • Kedi lösemi virüsü

Veterineriniz, kedinizin veya yavru kedinizin bulaşıcı hastalıklardan korunmasına yardımcı olmak için hangi aşılara ihtiyaç duyacağını önerebilir. Yavru kedinizi aldığınızda yapmanız gereken ilk şeylerden biri, yavru kedinizin ihtiyaç duyduğu aşıları yapabilecek yerel bir veterinere kaydettirmektir.

Kedi panleukopenia enfeksiyonu (FPV) Bu, yaygın aşılama nedeniyle günümüzde nadir görülen bir hastalıktır, ancak risk hala yüksektir. Hastalık ortaya çıktığında, derin depresyon, dehidrasyon ve çökme ile birlikte şiddetli ve genellikle ölümcül gastroenterit (mide ve bağırsak enfeksiyonu). Diğer kedilere çok bulaşıcıdır. Aşılama, yüksek düzeyde uzun süreli koruma sağlar.

Kedi Aşı Fiyatları Ankara
Kedi Aşı Hizmeti

Kedi üst solunum yolu virüsü enfeksiyonu. Hastalığa bazen eşzamanlı olarak FVR virüsü (FHV-1) veya calicivirüsler (FCV) neden olur. Sendrom genellikle kedi üst solunum yolu enfeksiyonu (URI) veya bazen yanlışlıkla kedi gribi olarak adlandırılır. Küçük yavru kediler dışında genellikle çok ciddi olmasa da aşılanmamış kedilerde çok yaygın bir enfeksiyondur ve uzun vadeli sorunlara neden olabilir.

Feline klamidiyoz veya klamidyal konjonktivit. Bu, koloni kedilerinde veya belirli coğrafi bölgelerde belirli bir sorun olma eğilimindedir. Chlamydiosis, Chlamydophila felis organizmasının neden olduğu, konjonktiva veya göz çevresindeki zarların yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonlarının ağrılı iltihaplanmasına ve şişmesine neden olan bakteriyel bir enfeksiyondur.

Kedi lösemi virüsü (FeLV) enfeksiyonu. Bu virüs yaygındır ve dışarıda yaşayan kedilerinde oldukça yaygın bir enfeksiyondur. Yavru kediler ayrıca enfeksiyona karşı oldukça hassastır ve bu da FeLV’yi yavru kediler için temel bir aşı haline getirir. Kalıcı olarak enfekte olmuş birçok kedi, tümörlerden veya viral enfeksiyonun neden olduğu bağışıklık sistemi hasarından ölecektir.

kedi aşı fiyatları 2023
Kedi Aşı Hizmeti

Kedi enfeksiyöz peritoniti (FIP). FIP’e bir koronavirüs neden olur. Koronavirüs enfeksiyonu yaygındır, ancak FIP gelişimi daha az yaygındır. Neden bazı enfeksiyonların ölümcül hastalıklara yol açtığını, oysa çoğu enfeksiyonun neden sadece küçük hastalıklara neden olduğunu anlamıyoruz. Aşılar bazı yüksek riskli durumlarda önerilebilir (daha fazla bilgi için “Fip Tedavisi” yazımızı okuyun).

Kuduz. Bu hastalığın dikkate alınması önemlidir, çünkü semptomlar ortaya çıktığında hemen hemen her zaman ölüme neden olur ve enfekte bir hayvanın ısırığı, enfeksiyonu insanlara ve diğer hayvanlara yayabilir. Kuduz, hızla ölüme yol açan nörolojik anormalliklere neden olur. Kuduz aşısı, tüm kediler için aşılama programının önemli bir parçasıdır ve yasa gereği zorunludur.

Kedi Aşıları Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

evcil hayvan aşı takvimi
Kedi Aşı Hizmeti – Aşı takvimi

Geçmişte, veteriner hekimler kediler için yıllık bazda takviye aşıları öneriyordu. Bununla birlikte, aşılar hakkında daha fazla şey öğrendikçe ve aşılar iyileştirdikçe, rapel sıklığına ilişkin öneriler gelişmeye devam ediyor. Takviyeler için uygun aralık, bireysel yaşam tarzlarına göre değişecektir. Yavruyken tam pekiştirme aşı serisini alan yetişkin kedilerin çoğu, bir yaşam tarzı risk değerlendirmesine göre bir yıl sonra ve ardından her bir ila üç yılda bir yeniden aşılanmalıdır.

Kedinizin bir hastalığa maruz kalma riski daha yüksekse, daha sık aşılama programı (her yıl) önerilebilir. Kediniz için uygun aşıları ve aşılama programını belirlemek için kedinizin yaşam tarzını veterinerinizle görüşmeniz önemlidir. Bazı aşı üreticileri, temel aşıların çoğu için onaylanmış üç yıllık dozlar geliştirmiştir. Veterineriniz, kedinizin nasıl aşılanması gerektiği konusunda nihai otoritedir.

Yavru Kediler Ne Zaman Aşılanmalıdır?

Evcil Hayvan Aşı Takvimi
Kedi Aşı Hizmeti

Genel olarak, yavru kediler ilk kez altı ila sekiz haftalıkken aşılanır ve 16-20 haftalık olana kadar her üç ila dört haftada bir rapel dozlar verilir. Bir yavru kedi, aşılama serisini tamamladıktan yedi ila on gün sonrasına kadar tam olarak korunmayacaktır. Belirli koşullar altında, veteriner hekiminiz alternatif bir rejim önerebilir.

Aşı enjeksiyonunun kendisi tipik olarak çok ağrılı değildir. Yavru kediniz biraz çimdik veya çok az bir acı hissedebilir, ancak birçoğu hiç tepki vermez.

kedi aşı takvimi oluşturma
Kedi Aşı Hizmeti

İlk aşı ziyaretinde, veteriner hekiminiz yavru kedinizi aşılamadan önce bir muayene yapacaktır. Aşı etkili olmayacağından, ateşi veya hastalığı olan bir yavru kediye asla aşı yapılmamalıdır. Hasta bir yavru kediye aşı yapmak aslında onun kendini daha kötü hissetmesine neden olabilir.

Kedimin aşılarını kendim yapabilir miyim?
Kedimin aşılarını kendim yapabilir miyim?

Sık Sorulanlar

Kedi Aşı Takvimi Ve Fiyatları ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları aşağıdadır.

Kedi aşı takvimi ve fiyatları hakkında bilgi almak için Vetes Ankara Veteriner kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

5/5 - (2 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir