Kedi Efsanesi

10 Popüler Kedi Efsanesi

Kediler hakkında yanlış bilinen oldukça fazla Kedi Efsanesi var. Bazıları zararlı, bazıları zararsız ve bir kısmı da oldukça garip kedi efsanesi arasından 10 tanesini  Çankaya Veteriner hizmeti sunan Vetes Veteriner Kliniği tecrübelerimize dayanarak sizler için listeliyoruz. Kediler hakkındaki en yaygın 10 efsane ve Yanlış Kanı hakkındaki gerçeği öğrenmek için okumaya devam edin.

10 Popüler Kedi Efsanesi – 1 Mırıldayan Kedi Mutludur

kedi-gırlaması iyi midir?
Kedi Efsanesi 1: Kediler genellikle mutluluk ve rahatlık nedeniyle mırıldanırken, stres ve ağrı dönemlerinde kendilerini yatıştırmak için de mırlayabilirler.

Kediler kesinlikle mutlu olduklarında mırıldar/mırlar/ ya da yine halk arasında gırlama da denilen o sesi çıkarırlar fakat aynı zamanda hasta olduklarında, acı çektiklerinde veya korktuklarında da mırıldarlar. Bunun neden olduğunu tam olarak bilmesek de, bir teoriye göre kedilerin mırıldandığı frekanslar bir şekilde kedinin daha az acı hissetmesine yardımcı oluyor. Sonuç olarak ilk kedi efsanesi olan bu konuda mırıldayan kediler hasta olabilir ve mırıldama mutlu her zaman mutlu olduklarına dair bir işaret olmayabilir.

2 Hamile Kadınlar Kedilerle Yaşayamaz

hamile kadın kediyle yaşamalı mı?
Kedi Efsanesi 2: Hamile kadınların potansiyel toksoplazma gondii enfeksiyonu nedeniyle bir kedinin kumunu temizlemesi riskli olsa da, genel olarak kedilerle birlikte yaşamaları güvenlidir.

Muhtemelen kedi kumu – hamilelik efsanesini duymuşsunuzdur. Bu efsane, kedi kakasında bulunan yaygın bir parazitin insanlarda doğum kusurlarına neden olduğunun keşfedilmesinden sonra ortaya çıktı. Suçlu Toxoplasma gondii’dir ve hamile kadınlar, çöp kutusunu temizledikten sonra paraziti yanlışlıkla yutarak enfekte olabilirler.

Neyse ki! hamile olmayan birine kumu temizleterek, kumu temizlerken eldiven takarak, kedinize dokunduktan sonra ellerinizi yıkayarak ve aynı anda hem yemek yemekten hem de kedinizi tutmaktan kaçınarak enfeksiyondan korunmak oldukça kolaydır. Bu kedi efsanesini de böylelikle açıklamış olduk.

3 İnek Sütü Kediler İçin İyidir

kediler inek sütü içemez
Kedi Efsanesi 3: Hepimiz bir kedinin süt tabağından içtiği imajına aşina olsak da inek sütü (ve laktaz içermeyen laktoz içeren diğer sütler!) sütten kesilen kedilerde sindirim rahatsızlığına neden olabilir.

Peki ya kediler ve süt efsanesi? Tek kelimeyle yanlış! Çoğumuz bir tabaktan inek sütü içen veya bir tabaktaki sütle kedileri besleyenlerin nostaljik fotoğraflarını görmüşüzdür. Bu kedi efsanesi, öksüz yavru kedileri inek sütü ile beslemekten kaynaklanmıştır. Yavru kediler inek sütünü sindirebilirken, kediler yaşlandıkça sütü sindirmek için gerekli olan enzimi kaybederler ve doğal olarak laktoza karşı toleranssız hale gelirler.

Bir kediyi inek sütü ile beslemek doğru besinleri sağlamaz ve ishale veya kusmaya neden olabilir. Kedinizi sütle beslemek istiyorsanız, laktoz içermeyen sütleri kullanmayı deneyin.

4 Kediler En Çok Geceleri Aktiftir

kediler geceleri daha aktiftir
Kedi Efsanesi 4: Kedileri gece hayvanları olarak düşünmek yaygın olsa da, aslında alacakaranlıktırlar ve en çok şafak vakti ve alacakaranlıkta aktiftirler.

Kedinizin sadece sizin uyumaya çalıştığınız gecelerin geç saatlerinde delirdiğini düşünebilirsiniz, ancak gerçek şu ki kediler alaca karanlıktır, bu onların en çok alacakaranlıkta ve şafakta aktif olduklarını söylemenin süslü bir yolu.

Kediniz sizi geceleri uyutmuyorsa, günün daha erken saatlerde kedinizle oyun sürenizi artırmayı deneyerek onu yorabilir ve geceleri beraber güzel bir uyku çekebilirsiniz.

5 Kediler Hep Ayaklarının Üzerine düşerler

kediler hep ayakları üzerine düşer
Kedi Efsanesi 5: Hayır, kediler her zaman ayaklarının üzerine düşmezler! Aslında, birçok kedi, veterinerlerin yüksekten düşme sendromu olarak adlandırdığı, yüksek yerlerden düşen kedilerin yaşadığı yaralanmalardan muzdariptir.

Kediler son derece çeviktir ve çoğu zaman havada dönmelerine ve ayaklarının üzerine düşmelerine izin veren çok esnek bir omurgaya sahiptir. Kediler kusursuz değildir ve düşmelerde, genellikle çene ve diş yaralanmalarıyla kendilerini yaralayabilirler.

Ek olarak, yaş, artrit ve diğer hastalıklar bir kedinin reflekslerini azaltabilir ve her yıl yeterince kedi çok yüksekten düşerek yaralanır ve ona bir isim verilir: yüksek kat sendromu.

6 Bir İnsan Yılı = 7 Kedi Yılı

bir insan yaşı 7 kedi yaşına eşittir
Kedi Efsanesi 6: Genellikle bir kedinin ömrünün bir yılını insan ömrünün yedi yılına eşit olarak kabul etsek de, kedilerin yaşlanması o kadar basit değildir.

YANLIŞ! Bir kedinin yaşamının ilk yılı, yaklaşık 16 insan yılına eşittir ve bu yavru bir kedinin tam yetişkin haline gelmesi arasındaki büyümeyi içerir. Bir kedinin yaşamının ikinci yılı, 9-10 insan yılı daha ekler ve bundan sonraki her yıl yaklaşık olarak 4-5 insan yılına eşittir.

Ayrıca ek bir bilgi olarak kediler olağanüstü uzun yaşayabilirler, bazı kedilerin 25 yıl yaşadığı belgelenmiştir!

7 Pençe Çıkarma Sağlıklıdır

Onikektomi zarar verir
Kedi Efsanesi 7: Bazıları Onychectomy (pençe çıkarma/kesme) nin zarar vermediğini iddia etse de, operasyon acı vericidir ve genellikle kronik ağrıya ve davranış sorunlarına yol açar.

Onikektomi (Cat Declawing) ülkemizde pek yaygın olmasa da özellikle ABD’de oldukça sık görülen ve kedilere çok büyük zararları olan bir işlemdir. Kedilerin her parmağın son kemiğinin kesilmesidir. Pençe ağrısına, sırt ağrısına, enfeksiyona, doku nekrozuna (doku ölümü) ve topallığa neden olabilir. Pençeleri çıkarmak, bir kedinin ayağının yerle temas şeklini değiştirir ve rahatsız bir çift ayakkabı giymek gibi ağrıya neden olabilir. Yanlış şekilde çıkarılan pençeler yeniden büyüyerek sinir hasarına ve kemik çıkıntılarına neden olabilir. Dolayısıyla onikektomi’nin zarar vermediğini içeren kedi efsanesi tamamen yanlıştır.

8 Kediler Vegan Olabilir

kediler vegan olamaz
Kediler tam ve dengeli bir vegan mama ile hayatta kalabilirken, doğal olarak vegan olamazlar.

YANLIŞ! Kediler etçil hayvanlardır, yani tam ve dengeli esansiyel amino asitler de dahil olmak üzere beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için et yemeleri gerekir. Bir kediyi vegan bir diyetle beslemek, muhtemelen taurin eksikliği semptomları da dahil olmak üzere yetersiz beslenmeyle ilişkili semptomlara neden olacaktır. Akabinde birçok hastalığın ortaya çıkması kaçınılmazdır. Kedilerin tamamen vegan olabileceğine dair bu kedi efsanesini lütfen ciddiye almayın.

9 Yavruladıktan Sonra Kısırlaştırmak Daha Doğrudur

kediler erken kısırlaştırılmalıdır
Güvenli olur olmaz kedileri kısırlaştırmak en iyisidir. Kediniz bir yavru kedi doğurduktan sonra kısırlaştırmak, aşırı nüfusa katkıda bulunabilir, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını artırabilir ve yerel vahşi yaşam popülasyonlarına zarar verebilir.

Kedi yavruları çok sevimli olsalar da, gerçek şu ki birçok şehir ve bölge aşırı evcil hayvan nüfusu sorunu yaşıyor. Bu, yerel küçük yaban hayatı popülasyonlarını (ötücü kuşları ve kertenkeleleri yok ederek) etkileyebilecek ve yerel kedi popülasyonları arasında bulaşıcı hastalıkların artmasına neden olabilecek çok fazla kedi olduğu anlamına gelir. Ayrıca, istenmeyen kediler barınaklara atılıyor ve birçoğu gidecekleri yer olmadığı için ötenazi yapılıyor. Yavru kediler 5-6 aylık olduklarında kızgınlığa girebilirler, bu da hamile kalabilecekleri anlamına gelir! Yanlışlıkla hamile kalmamak için genç dişi kedilerin 5-6 aylık olduklarında kısırlaştırılana kadar kapalı ortamlarda tutulmaları önerilir.

10 Kedilerin Egzersize İhtiyacı Yoktur

kedi egzersiz ihtiyacı
Kedileri köpeklere kıyasla genellikle hareketsiz olarak düşünsek de, bol miktarda egzersize ihtiyaçları vardır. Kediler, günde birkaç kez oynayabildikleri zaman en mutlu ve sağlıklıdırlar.

Obezite, kedi popülasyonları arasında büyük bir sorundur, bu su götürmez bir gerçektir. Ev kedileri, dışarıdaki kedilerden daha ağır olma eğilimindedir çünkü onlar kadar fazla egzersiz, temiz hava ve zihinsel uyarı alamazlar.

Ayrıca, kediler canları sıkıldığında yemek yerler ve çoğu kedi mamasının kalorisi çok yüksektir (bir kap mama başına 400 kaloriden fazla! Bilginiz olsun, ortalama bir kedinin günde sadece yaklaşık 350 kaloriye ihtiyacı vardır) ve kediler için oldukça lezzetlidir. Bir kediniz varsa, kedinizin her gün egzersiz yaptığından emin olmalısınız.

Bu, bir kedinin sağlığına ve yaşına göre değişmekle birlikte, çoğu sağlıklı yetişkin kedinin her gün en az bir saat enerjik oyuna ihtiyacı vardır. Bu, birçok kısa oyun seansına bölünebilir. Ayrıca, kedinize tırmanması için bolca dikey alan verin ve kedinizin aşırı yemediğinden emin olun.

YouTube video
10 Popüler Kedi Efsanesi

Kedinizin egzersiz ve beslenme gereksinimlerinden emin değilseniz, veterinerinizden tavsiye isteyin.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

5/5 - (1 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir