yavru bitli kedi nasıl tedavi edilir?

Bitli Kedi Tedavisi

Bitli kedi nasıl tedavi edilir? Kedi biti insanlara bulaşır mı? Kedi biti aslında günümüzde nadir görülen bir dış parazit türü olsa da gerekli bakımların yapılmadığı ve ihmallerin olduğu durumlarda bitli kedilere rastlanabilir. Evcil hayvanlar için önleyici antiparaziter ürünlerin kullanımının artması kedilerin bitlenmesini önlemeye yardımcı olmakta ancak kedinizde bit varsa kurtulmak bazen zor olabilir.

Bu yazımızda kedilerin nasıl bitlendiği, bitli kedilerin nasıl tedavi edileceği ve kedi bitinin insanlara ya da diğer canlılara bulaşıp bulaşamayacağı konuları dahil olmak üzere kedi bitleri hakkında ayrıntılara değineceğiz.

Kedi Biti Nedir?

Kedi biti, kedilerin tüylerinde yaşayan ve kan emerek beslenen küçük, kanatsız parazitlerdir. Kedilerde kaşıntı, huzursuzluk, tüy dökülmesi ve cilt tahrişine neden olabilirler.

Kedi Biti Özellikleri
Diğer Adı:Feline pedikülozu
Yaygın Belirtiler:Kaşıntı, ısırma, deriyi çiğneme, düzensiz hareketler veya davranışlar, tahriş belirtileri, tüy dökülmesi, kuru tüyler
Teşhis:Bitler ve yumurtaları muayene sırasında doğrudan görülebilir.
Sürekli ilaç kullanımı gerekir mi?Hayır
Aşı mevcut mu?Hayır
Tedavisi:Bitleri öldürmede etkili topikal şampuanlar, spreyler ve tozlar. Bazı pire/kene önleyici ilaçlar da bitleri öldürmede etkilidir. Tüm bitleri ve sirkeleri tüylerden uzaklaştırmak için kedi tıraşı yardımcı olabilir.
Evde yapılabilecekler:Etkilenen kedinin vakit geçirdiği alanları dezenfekte etmek, yatak takımlarını yıkamak.
Kedi biti özellikleri

Kedi Biti Nasıl Görünür?

Kedi bitleri, kedinizin kürkünde, özellikle kürkünün başladığı yerin etrafında, küçük beyaz veya sarımsı lekeler gibi duran minik böceklerdir. Sirkeler ise bit yumurtalarıdır ve sıkıca tüy şaftlarına yapışmış küçük, beyaz noktalar olarak görünürler. Kedi bitleri, genellikle kediler arasında yakın temas yoluyla bulaşır. Nadiren de olsa, bitler, kontamine yatak takımları veya tımar aletleri gibi nesneler aracılığıyla da bulaşabilir. Aşağıda kedi biti rengi ve genel olarak nasıl göründüğü ile ilgili kısa videodan inceleyebilirsiniz.

Kedi biti yumurtası görünümü

Kedi Biti Belirtileri Nelerdir?

Kedi bitlerinin en yaygın belirtisi aşırı kaşıntı veya pruritustur. Bitler kedinin derisini ısırır ve çiğner, bu da tahriş edicidir ve kedinin kaşınmasına, derisini ovuşturmasına ve ısırmasına neden olur.

Kaşıntı sırasıyla tüy dökülmesine, dağınık veya bakımsız bir kürke, tüy kalınlığının incelmesine, keçeleşmiş kırık tüy yapısına ve hatta bazen çizikler, kabuklanmalar ve genel dermatit gibi cilt tahrişlerine ve ikincil bir cilt enfeksiyonuna neden olabilir. Bazen bitli kedi, rahatsız ve kaşıntılı olduğu için endişeli veya tedirgin davranır.

Aşırı bitli kedilerde kansızlık olabilir. Kansızlık meydana geldiğinde, Bu daha çok yavru bitli kedilerde görülür. Bitlerin ısırıkları yavru kedide daha belirgin olan kan kaybına neden olabilir.

Kedi Biti İnsana Geçer Mi?

Bir türden gelen bitler başka bir türe bulaşabilir, ancak orada kalmaz ve genellikle kendi konakçısında olduğu gibi kaşıntıya veya diğer semptomlara her zaman neden olmaz.

Kedi bitleri, esas olarak kedileri tercih ederler ve insan kanıyla beslenemezler. Ancak, eğer bir kedi üzerinde çok sayıda bit varsa, insanlara da geçici olarak bulaşabilirler ve kaşıntılı ısırıklara neden olabilirler.

Kedi bitleri insanlarda uzun süre yaşayamazlar ve genellikle kısa bir süre sonra kendiliğinden ölürler. Ancak, bazı insanlar bit ısırıklarına karşı alerjik reaksiyonlar geliştirebilir ve bu da daha fazla rahatsızlığa neden olabilir. Bu tür durumlar için hem doktorunuza hem de veterinerinize danışmanız gerekir.

kedi biti insana bulasir mi vetesveteriner
Bitli Kedi Tedavisi 5

Bitli Kedi Tedavisi Var Mı?

Bitli kediler tedavi edilebilir. Ankara Veteriner Kliniği hizmetimizde, kedi bitleri ve yumurtalarını öldürmek için özel olarak formüle edilmiş şampuanlar, spreyler veya pudralar kullanılır. Bu ürünler genellikle birkaç hafta arayla tekrar uygulanmalıdır. Bazı pire/kene ilaçları aynı zamanda bitlere karşı da etkilidir. Veteriner hekimimiz kediniz için uygun bir ürün önerecektir.

Şiddetli bit istilası durumunda, tüm bitleri ve sirkeleri tüylerden uzaklaştırmak için kedinin tıraş edilmesi gerekebilir. Kedinizin yatak takımları, oyuncakları ve diğer eşyaları sıcak suda yıkanmalı veya dezenfekte edilmelidir. Bu, bitlerin tekrar bulaşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Bitli Kedi Nasıl Tedavi Edilir?

Kedinizin kedi bitiyle enfekte olduğundan şüpheleniyorsanız imkanınız dahilinde mutlaka bir veterinere götürün. Pire akar gibi diğer dış parazitler ve ayrıca saçkıran gibi diğer cilt hastalıkları da benzer belirtilere neden olabilir. Veterineriniz ayrıca bitlerden kaynaklanan kaşıntı ve tırmalama nedeniyle kedinin cildinde ikincil bir enfeksiyon veya yara olup olmadığını da belirleyecek ve bunların da tedavi edilmesi gerekecektir.

Bit istilasını tedavi etmenin ve bitlerden kurtulmanın ilk adımı, bitleri ve sirkeleri (bit yumurtaları) yok etmektir. Bu mümkün olduğunca çok sirke ve biti toplamak için ince dişli bir tarak kullanılarak yapılabilir. Tarama tek başına bitleri ve sirkeleri toplamak için yeterli değildir, çünkü bu yöntem hepsini ortadan kaldırmaz ve özellikle huzursuz bir kedide son derece yorucu ve sıkıcı bir süreçtir. Veteriner onaylı bir antiparaziter şampuanla yıkamak da bazı bitlerin giderilmesine yardımcı olabilir.

Bazen, bir veteriner hekim bitlerin giderilmesine yardımcı olmak için kedinin tamamını veya bazı kısımlarını tıraş etmeyi önerebilir. Kedinin tüyleri keçeleşmişse tıraş etmek de faydalıdır.

Bir sonraki adım, bitleri öldürmek ve sirkelerin yumurtadan çıkmasını önlemek için tedavi uygulamaktır. En iyi tedavi, kedi bitlerini tedavi etmek için etiketlenmiş ve tasarlanmış, veteriner tarafından önerilen topikal bir antiparaziter üründür.

bitli kedi temizliği

Kedi Biti Temizliği Nasıl Yapılır?

Çevrenin tedavisi, kedi biti istilasını tedavi etmenin ve önlemenin önemli bir parçasıdır. Kedinizin tüm yatak takımlarının sık sık sıcak sabunlu suda yıkandığından ve uygun antiparaziter spreylerle işlem gördüğünden emin olun. Tasmalar, giysiler, fırçalar, havlular, tırmalama direkleri, kedi ağaçları ve kedinizin temas ettiği diğer her şey gibi diğer eşyalar da temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Bu, kendi yatak takımlarınızı ve giysilerinizi de içerir. İstila kontrol altına alınana kadar halı ve mobilyaları sık sık süpürün ve ilaçlayın.

Kedinizin çevresinde temizlik ve antiparaziter ürünler kullanırken dikkatli olun, çünkü bunlar gözleri, ağzı ve solunum yolunu tahriş edebilir. Eviniz profesyonel veya kendi kendinize yaptığınız bir tedavi altındaysa, tüm ürünler kuruyana ve kedinize zarar vermeyecek duruma gelene kadar kedinizi uzak tutun.

Kullanılan ürünler ve kediler için güvenlik hakkında ilaçlama uzmanınıza danışın.

Evdeki tüm kedileri veya kedinizin temas ettiği diğer kedileri tedavi ettiğinizden emin olun. Kedi bitleri kediler arasında son derece bulaşıcıdır.

kedi bit şampuanı
Bitli Kedi Tedavisi 6

Kedi Bit Şampuanı ve Kedi Biti Önleyici Ürünler

Kedi bit şampuanı ve diğer ürünler arasında spreyler, şampuanlar, daldırma solüsyonları ve tasmalar bulunur. En etkili topikal ürün, Revolution veya Revolution Plus’ta bulunan Selamectin ve Frontline Plus ve Frontline Gold’da bulunan Fipronil gibi parazit öldürücüler içeren spot-on tedaviler olma eğilimindedir.

Sayılan bazı markalı ürünler Türkiye’de bulunmayabilir fakat muadillerini bulmak mümkündür. Veterinerizie danışarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca kedi bitlerini tedavi etmek için hangi ürünleri kullanacağınız konusunda veterinerinize danışmanız son derece önemlidir. Bazı antiparaziter ürünler, kediler için ölümcül olabilecek kadar toksiktir.

Kedinin aynı zamanda bir cilt enfeksiyonu, çizikleri veya yaraları varsa, veterineriniz ek ilaçlar veya ürünlerle tedavi edebilir. Bunlar oral, enjekte edilebilir veya topikal tedaviler olabilir.

Sıkça Sorulanlar

Bitli kediler ve genel olarak kedi biti ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları aşağıdadır.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

5/5 - (1 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir