en zeki papağan türleri ve özellikleri

Dünyanın En Zeki Papağan Türleri Ve Özellikleri

Papağanlar, öğrenme yetenekleri ve insan sözcüklerini taklit edebilme kabiliyetiyle bilinirler. Dünyanın en zeki papağan türlerini merak ediyorsanız aşağıda size bu alanda öne çıkan türleri listeliyoruz. Bazıları hatta farklı dillerde konuşmayı ve anlamayı bile öğrenebilir. Eğer zeki kuşlara ilgi duyuyorsanız, işte size bir liste:

En Zeki Papağan Türleri ve Özellikleri

Papağanlar zigodaktillerdir, yani her ayaklarında dört parmak vardır. İki ayak parmağı öne, ikisi arkaya uzanır. Bu, inanılmaz kavrama ve en garip noktalara tutunma yeteneklerini yaratır. Papağanlar ayrıca kavisli gagalara sahiptir ve bunları nesneleri tutmak ve değiştirmek için kullanmakta ustadırlar.

Tırmanmak, bir şeyleri toplamak ve kemirmek için gagalarını kullanırlar. Gagaları sürekli uzar, bu nedenle papağan bakımının en önemli yönlerinden biri, gaga büyümelerini yavaşlatacak çok şeylerinin olmasını sağlamaktır.

Dünyada 350’den fazla papağan türü olduğu düşünülmektedir. Bazıları hakkında ne yazık ki çok fazla bilgiye sahip değiliz. Fakat yapılabilecek bir tanımlamaya göre papağanlar:

  • Renkli
  • Zeki
  • Belirgin Özellikler
  • ve en Küçük Papağanlar başlıklarına göre incelenebilmektedir.

Gelin A’dan Z’ye papağan en çok bilinen 350 papağan türü arasından en zekilere birlikte bir göz atalım.

En Zeki Papağan Türleri – 1. Afrika Gri Papağanı

afrika gri papağanı - en zeki papağanlar
afrika gri papağanı – en zeki papağanlar

Birçok papağan, sahiplerini taklit ederek konuşabilir. Ancak Afrika Gri Papağanlarını gerçekten zeki kılan, insan sözcüklerini anlama yetenekleridir. 30 yıl süren bir araştırmanın konusu olan Alex adlı bir Afrika Gri Papağanı, konuşabilir, renkleri, sayıları ve şekilleri tanır ve kelime dağarcığı 100’den fazla sözcük içerir. Ancak sadece zeki değiller, aynı zamanda başka bir kuşa yardım etmek için de akıllılar. Almanya’da Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden Désirée Brucks’a göre, bu testi geçen tek kuş türüdür.

Afrika Gri PapağanıGenel Özellikler
Farklı isim kullanımlarıGri papağan, Afrika gri papağanı, Kongo gri papağanı, Kongo Afrika gri papağanı
Bilimsel AdıPsittacus erithacus
Boy/Kilo (Yetişkin)Yaklaşık 13 inç, 1 poundun biraz altında ağırlık
ÖmürEvde bakım ile 40 ila 60 yıl
Afrika Gri Papağan Fiyatı
Afrika Gri Papağanı Özellikleri


Özel yetenekleri: Kelimelerin anlamlarını anlama, sayma, şaka yapma, gülmek ve yabancı dillerde konuşma.

2. Makav (Makaws)

macaw papağanı - en zeki papağanlar
macaw papağanı – en zeki papağanlar

Makavlar tek bir tür değildir aslında Makavlar psittacidae ailesindeki 17 türden oluşan bir gruptur. Makavlar, büyük gagaları, parlak tüyleri, uzun kuyrukları ve açık veya beyaz yüz lekeleri olan güzel, egzotik görünümlü kuşlardır. Tüm dünyada herkesin en aşina olduğu papağan türü de diyebiliriz.

Bu türler çoğu büyük, arkadaş canlısı ve oldukça fazla ses çıkarırlar, ancak minyatür türleri de mevcuttur. Sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmek için çok fazla alana ihtiyaç duyarlar. Evcil makavları vasiyetnamelerde ve yaşam sonu planlarında tapulamak yaygındır, çünkü bu kuşlar sahiplerinden daha uzun yaşayabilir, ancak hastalık ve yetersiz beslenme yaşam sürelerini kısaltabilir.

Bu göz alıcı papağanlar, sadece güzellikleri ve uzun ömürleri ile değil, aynı zamanda zekalarıyla da tanınırlar. Sorunları çözerken araçları kullanabilir ve sahiplerinin yüz ifadelerindeki duygu değişikliklerini tanıyabilirler.

Makav PapağanıGenel Özellikler
Farklı isim kullanımlarıMakav
Bilimsel AdıPsittacidae
Boy/Kilo (Yetişkin)Uzun kuyrukları da dahil olmak üzere yaklaşık 50 cm’den 102 cm’ye kadar değişir; mini makavlar 25 ila 50 cm uzunluğunda olduklarından daha kolay yönetilebilirler.
Ömür30 ila 50 yıl; makav ne kadar büyükse yaşam beklentisi de o kadar uzundur.
Makav Papağan Fiyatı
Makav Papağan Özellikleri


Özel yetenekleri: Yüz ifadelerini okuma, problem çözme ve araç kullanma.

3. Kakadular (Cockatoos)

beyaz kakadu papağanı - en zeki papağanlar
beyaz kakadu papağanı – en zeki papağanlar

Kakadular, sahiplerinin en iyi arkadaşı olan oldukça sevecen kuşlardır. Çevresindeki canlıları çok iyi bir biçimde taklit edebilirler. Dünyada 21 tür kakadu bulunmakta ve evcil olarak en yaygın türler arasında Moluccan, Goffin’s, şemsiye, kükürt tepeli (büyük ve küçük) ve çıplak gözlü kakadular bulunur.

Tüm kakadular, başlarının üstündeki kaldırılıp indirilebilen bir tüy tepesiyle tanımlanabilir. Kakadu kuş ailesi temel olarak iki alt aileye ayrılır: beyaz kakadular (Cacatua türleri) ve koyu kakadular (Calyptorhynchus türleri).

Bu müzik yetenekli kuşlar, etraflarında bulunan kaynakları kullanarak enstrümanlar icat etme yetenekleriyle öne çıkarlar. Örneğin, dallarla davul tokmağı yapabilirler. Ayrıca, standart kilitleri açabilir ve karmaşık numaraları öğrenebilirler.

Kakadu PapağanıGenel Özellikler
Farklı isim kullanımlarıSiyah ve kırmızı kakadular, kızıl kuyruklu siyah kakadular, beyaz kakadular, siyah ve sarı kakadular, sarı kuyruklu siyah kakadular
Bilimsel AdıCacatua (beyaz), Calyptorhynchus (koyu), Nymphicus (kakadular), Eolophus (galah), Callocephalon (çete çetesi), Probosciger (palmiye), Lophochroa (Major Mitchell’s)
Boy/Kilo (Yetişkin)12 ila 24 inç (türe göre değişir)
ÖmürTüre bağlı olarak 30 ila 70 yıl veya bazen daha uzun; kakadular yaklaşık 20 yıl yaşayabilir.
Kakadu Papağan Fiyatı
Kakadu Papağanı Özellikleri


Özel yetenekleri: Müzik aletleri oluşturma, kilitleri açma ve karmaşık numaralar öğrenme.

4. Muhabbet Kuşları

muhabbet kuşları - en zeki papağanlar
muhabbet kuşları – en zeki papağanlar

Muhabbet kuşları, küçük bir bedene bir ton zeka, eğitilebilirlik ve kişilik sığdırırlar. Muhabbet kuşları, daha büyük papağanlar kadar iyi konuşmayı öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda her zaman etkilemeyi başaran bir dizi eğlenceli numarayı gerçekleştirmek üzere eğitilebilirler. Ancak, tıpkı daha büyük kuşlarda olduğu gibi, sahiplerinden uzun vadeli bir bağlılık gerektirirler.

Bu minik kuşlar, 100’e kadar kelime ve cümle öğrenme yetenekleri nedeniyle bu listeye girdi. Bu renkli kuşların sunabileceği daha çok şey var. Bir muhabbet kuşu, sahibi ona kafesten dörtte çıkamayacağını söylediğinde “Dörtü dört gözle bekliyorum” demiştir.

Muhabbet KuşlarıGenel Özellikler
Farklı isim kullanımlarıKanarya papağanı, şakıyan kanarya papağanı, çimen papağanı, şakıyan çimen papağanı, zebra papağanı, tarak papağanı ve harika derecede hayal gücünden yoksun uçuş kuşu bulunur. Anavatanları Avustralya’da muhabbet kuşu adı, o kıtanın yerel dillerinde betcherrygah, muhabbet kuşu ve gidjirrigaa gibi çeşitli biçimlerde bulunur.
Bilimsel AdıBetcherrygah.
Boy/Kilo (Yetişkin)Evcil olan çoğu muhabbet kuşunun gagasından kuyruğunun ucuna kadar olan uzunluğu ortalama 7 ila 8 inçtir.
ÖmürMuhabbet kuşları doğada genellikle beş ila sekiz yıl arasında yaşarlar, ancak evcil olanlar genellikle 10 ila 15 yıl arasında yaşarlar. Olağanüstü bir örnek 29 yılı aştı.
Muhabbet Kuşu Fiyatı
Muhabbet Kuşu Özellikleri


Özel yetenekleri: 100’den fazla kelime öğrenme ve bağlama uygun iletişim.

5. Amazon Papağanı (Eklektus)

amazon papağanı - eclectus - en zeki papağanlar
amazon papağanı – eclectus – en zeki papağanlar

Amazon papağanları farklı renk ve boyutlarda gelir, ancak hepsi zeki, akıllı ve sevecendir. Bu kuşlar, zor görevleri ve işleri de yapabilir. Örneğin, bir Eclectus papağanı şarkı söyleyebilir ve hatta tam şarkıları öğrenebilir.

Büyüleyici, göz alıcı ve zeki eclectus papağanları, etkileyici evcil hayvanlar olan büyüleyici kuşlardır. Güzel renkleri, konuşma yetenekleri ve sevimli kişilikleri, bu kuşu en popüler evcil papağanlardan biri haline getirmiştir. Bu kuş, daha büyük papağan türlerinden biridir ve bu kuşu barındırmak için bolca zaman ve alana sahip olması gerekir.

Eklektus PapağanıGenel Özellikler
Farklı isim kullanımlarıEclectus papağanı, Solomon Adası eclectus papağanı, Grand eclectus papağanı, sarı yanlı eclectus papağanı, Vosmaeri eclectus papağanı, mavi karınlı eclectus papağanı, kırmızı yanlı eclectus papağanı, esmer eclectus papağanı
Bilimsel AdıEclectus roratus
Boy/Kilo (Yetişkin)17 ve 20 inç, 13 ila 18 ons ağırlığında
Ömür30 ila 50 yıl
Eklektus Papağan Fiyatı
Eklektus Papağanı Özellikleri


Özel yetenekleri: İnsan seslerini neredeyse mükemmel bir şekilde taklit etme ve karmaşık numaralar ve görevler gerçekleştirme.

Sık Sorulan Sorular

En Zeki Papağan Türleri ve genel olarak özellikleri ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları aşağıdadır.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

5/5 - (1 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir