Kediler Kaç Ayda Doğurur?
Kediler Kaç Ayda Doğurur? Kedilerde hamilelik belirtileri, kedi hamilelik süresi ve dikkat edilmesi gereken önemli noktaları bu yazımızda sizler için anlatıyoruz.
Kedi sahipleri olarak, evcil hayvanlarımızın olağan dışı belirtilerine veya davranışlarına karşı tetikte olmak önemlidir. Örneğin dişi bir kediniz varsa ve kısırlaştırılmamışsa, bir kedinin hamile olup olmadığını nasıl anlayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz.
Kısırlaştırılmamış ve dışarı çıkan veya kısırlaştırılmamış erkek kedilerin yanında bulunan kedilerin hamile kalma şansı yüksektir.
Kediler, hamilelik ilerledikçe daha belirgin hale gelmekle birlikte, üç haftalık süreçte hamilelik belirtileri göstermeye başlar.
Sağlıklı hamile kedilere evde güvenli bir doğum sağlamak için atabileceğiniz adımları veteriner hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz.
Kediler Ne Zaman Hamile Kalır?
Dişi kediler sadece dört aylıkken hamile kalabilirler. Bu yaşta hala erkek kardeşleriyle yaşıyorsa dikkat edin çünkü birbirleriyle çiftleşebilirler. Bu, erkek ve dişi kedi yavrularını cinsel olgunluğa ulaşmadan önce ayırmanın veya kısırlaştırmanın önemli olduğu anlamına gelir. Kediler menopoza girmedikleri için cinsel olarak olgunlaştıktan sonra her yaşta hamile kalabilirler.
Kediler Kaç Ayda Doğurur?
Kediler ortalama olarak 63 ila 67 gün arasında, yani yaklaşık 9 hafta hamile kalırlar, yani kediler 2-2,5 ayda doğururlar diyebiliriz. Bazı gebelikler 72 güne kadar sürer. Kediniz 10 hafta sonra doğum yapmadıysa, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için bir veterinere görünün.
Bazı gebelikler 72 güne kadar sürse de, hamile bir kedi genellikle hamile kaldıktan 63-67 gün sonra doğum yapar. Birçok kedi hamileliklerinin 2-3 haftasına kadar belirti göstermediğinden, bu size doğuma hazırlanmak için yaklaşık bir ay verir.
Kediler Kaç Yılda Bir Doğum Yapar?
Teknik olarak kediler, gebelik süreleri yalnızca iki ay sürdüğü için yılda beş defaya kadar hamile kalabilirler. Bununla birlikte bazı veterinerler ortalama kedilerin yılda üç kez yavru üretebildiğini, ancak kediye iyileşmesi için gerekli zamanı vermek amacıyla yılda en fazla bir veya iki kez yavrulamanın önerildiğini öne sürüyorlar.
İlk Kez Doğum Yapan Kedi Kaç Tane Doğurur?
Kediler için ortalama ilk yavrulama 4 ila 6 yavru kedidir; ancak ergenler, yaşlılar ve ilk kez doğum yapacak olanlar genellikle ortalamanın altında yavrulara sahiptir. İlk kez anne olacakların genellikle yalnızca 2 veya 3 yavru kedisi olur. Safkan kedilerin yavru sayısı karışık ırklara göre daha fazladır, ancak uzmanlar bunun nedeninden emin değildir. Kayıtlara geçen en büyük yavru kedi 19 yavruydu ve Burma/Siyam karışımına aitti.
Kedimin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarım?
Kedilerde hamilelik belirtilerini erken evrelerinde bunu anlamanız biraz zor olabilir. Ancak hamilelik ilerledikçe daha belirgin hale geldiğini göreceksiniz. Kedilerde ortalama gebelik süresi 63 gün veya yaklaşık 9 haftadır. İşte kedinizin hamile olabileceğini gösteren en önemli 10 işaret:
- Isı döngülerinde değişim
- İştah artışı
- Ani kilo alımı
- Kusma
- Davranışlarda değişim
- Yaklaşık 3 haftalıkken şişmiş, pembe meme uçları
- Yaklaşık 5 haftadan itibaren büyük, şişkin göbek
- Yuvalama davranışı
- Huzursuzluk
- Vulvadan akıntıların başlaması
Hamile Kedim İçin Ne Yapabilirim?
Kedinizin hamile olabileceğini düşünüyorsanız, hemen veterinerinizle iletişime geçin. Ne kadar ilerlediğine bağlı olarak, veterineriniz sadece karnını hissederek hamileliği teşhis edebilir. Ayrıca, kaç tane yavru kedi olduğunu doğrulamak için bir ultrason taraması veya röntgen önerilebilir.
Kedinizin hamile olduğu tespit edilirse hamileliği sürdürmek isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekecektir. Dünyaya bir yavru kedi yavrusu getirmek büyük bir karardır. Veterineriniz, mevcut seçenekler ve sizin ve kediniz için en iyisinin ne olduğu konusunda size rehberlik edecektir.
Kedinizin kesinlikle hamile olduğunu öğrendiğinizde ve hamileliğinize devam etmek istediğinize karar verdiğinizde onun fazladan şefkate ihtiyacı olduğunu unutmayın. Hamile kedinizin bakımı hakkında bilmeniz gereken her şey için okumaya devam edin.
İlk 1 – 2 Hafta
Kedinizin hamileliğinin ilk birkaç haftası muhtemelen oldukça sorunsuz geçecektir. Bunun nedeni, bu süre zarfında döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmekle meşgul olmasıdır. Bu olana kadar vücut hamile olduğunu gerçekten anlayamaz. İlk birkaç hafta, kediniz büyük olasılıkla normal davranacak ve kızgınlık döngüsüne devam edecektir. Hamile dişi kedilerin tekrar çiftleşebileceğini ve farklı erkek kedilerden yavrular doğurabileceğini not etmek önemlidir. Çiftleşme süreciyle ilgili tüm detaylar aşağıdaki yazımızda.
İlginizi Çekebilir: Kedi Çiftleştirme
İlk 8 Haftadan Sonra
Bu, kedinizin doğum tarihine ulaşacağı haftadır. Buna giden günlerde, onun adımlarını fark etmeye ve sizden güvence beklediğini fark etmeye başlayacaksınız. Ayrıca vulvasında kırmızı bir vajinal akıntı görmeye başlayabilirsiniz; bu normaldir ve yavrulamaya çok yaklaştığının bir işaretidir.
Büyük miktarda akıntı veya yeşil veya olağandışı herhangi bir şey fark ederseniz, onu bir veterinere kontrol ettirin. Doğumdan önceki 24 saat içinde hamile bir kedinin vücut ısısı da bir miktar düşer. Bazen kediler doğum tarihini biraz aşar ve bu iyi olabilir, ancak 10. haftaya girmeye başlarsa, her zamanki veterinerinizden tavsiye alın.
8 haftalık hamilelikten sonra bir kedi neredeyse doğum yapmaya hazırdır! Karnındaki yavru kedileri görebilir ve hissedebilir durumda olacaksınız. Meme uçları büyük ve şiş olacak ve bu sıralarda sütü damlamaya başlayacak. Göğüs uçlarından biraz süt salgılandığını fark edebilirsiniz.
Ek olarak, hamileliğin bu aşamasındaki kediler çok fazla taranma ve kendisini yalama eğilimindedir ve karın bölgesindeki tüyleri dökülmeye başlayabilir. İştahında değişiklikler olabilir ve henüz bir yuva yeri bulamadıysa, doğum yapmak için mükemmel, sıcak ve güvenli yeri aramaya devam edecektir.
Kedilerde Hamilelik Önleme
Kedilerde hamileliği önlemenin en iyi yolu, onları cinsel olarak aktif hale gelmeden önce kısırlaştırmaktır. Bu, 4 aylık kadar genç olabilir.
Kısırlaştırma sadece istenmeyen yavruları önlemekle kalmayacak, aynı zamanda kedinizin meme (göğüs) kanseri ve pyometra adı verilen hayatı tehdit eden rahim enfeksiyonu riskini de azaltacaktır. Kedinizi kısırlaştırma konusunda ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızdan okuyabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Kedi Kısırlaştırma
Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.
Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.