Kedi Çiftleştirme
Kedi çiftleştirmeden önce, çiftleşmenin, üremenin ve sağlıklı yavru kedi doğurmanın tüm sorumluluklarını ve neleri içerdiğini öğrenmelisiniz. Bazen kedi çiftleştirme iyi bir fikir olmayabilir. Burada, kur yapmaktan çiftleşmeye kadar kedi çiftleşme sürecine ve dikenli bir penisin neden yararlı bir anatomik tuhaflık olduğunu inceleyeceğiz.
Kediler çiftleştiğinde, kulağa romantik bir karşılaşmadan çok bir kavga gibi gelebilir. Kulağa ne kadar dramatik gelse de, bu kedi çiftleşme sesleri endişelenecek bir şey değil. Ancak dişi kedi bağırmakta haklıdır ve bunun dikenli bir penisle çok ilgisi vardır (evet, doğru okudunuz!).
Kedilerde Kızgınlık Belirtileri
Bir dişi, bir erkek talibin ilgisine açık ve üremeye hazır olduğunda, “kızgın” veya “mevsiminde” olduğu söylenir. Bu, gürültünün başladığı zamandır. Kızgınlıktaki dişiler oldukça gürültülü olmaya başlar ve erkekleri çiftleşmeye çekmek için adeta “çağırır“. Ayrıca biraz tuhaf davranmaya başlarlar, hatta acı ya da sıkıntı içindeymiş gibi görünürler (endişelenmeyin, değiller!).
Dişi kedinizin kızgınlık dönemine girdiğine dair işaretler şunlar olabilir:
- Huzursuzluk
- Yüksek sesle titreyen bir çağrı veya feryat (çağırma)
- Sürtünme ve yuvarlanma
- Lordosis (vücudun ön tarafını alçaltmak ve arka tarafını havaya kaldırmak)
Bir kızgınlık döngüsü yaklaşık yedi ila 10 gün sürer ve üreme mevsimi boyunca kedi hamile kalana (veya kısırlaştırılana) kadar her iki ila üç haftada bir tekrar eder. Erkek kediler dişiler için rekabet edebilir ve birbirleriyle kavga edebilir, bu da üremeyi çevreleyen genel kargaşaya katkıda bulunur.
Çağırma biraz gürültülü olsa da, gerçek çığlık çiftleşme başladığında başlar.
Erkek Kedi Çiftleştirme
Erkek bir kedide ergenlik, dişi bir kediyi dölleyebildiği 6 ila 8 aylıkken başlar. Erkeğin üreme hayatı 14 yıl veya daha fazla sürebilir. Erkek kedinizi çiftleştirmek istiyorsanız, sağlıklı, iyi büyüklükte bir aileden gelmeli veya büyütmede zorluk çekmemiş bir dişi kediden doğmuş olmalıdır.
Dişi Kedi Çiftleştirme
Üreme mevsimi başladığında, genellikle Ocak veya Şubat civarında ve Ekim veya Kasım aylarında üreme mevsiminin sonuna kadar birçok kez kızgınlığa girecektir. Isı döngüsü, gün ışığının karanlığa oranından ve sıcaklıktan büyük ölçüde etkilenir. Örneğin, 14 saat ışık ve 10 saat karanlık ve ayrıca sabit sıcaklıklara sahip ortamdaki kedilerde, dişi kediler yıl boyunca üreme döngüsünde olacaktır.
Dişi, 7 ila 9 aylıkken yavru doğurabilir ve 7 ila 9 yıl daha doğurgandır. Genellikle bundan sonra, istisnalar olmasına rağmen, kedi artık yavru kedi taşıyamaz. Erkek gibi, dişi de kolaylıkla doğum yapan ve düzenli kızgınlık döngüleri gösteren bir anneye sahip, iyi büyüklükte, sağlıklı bir yavrudan gelmelidir. Genetik bozuklukların veya hastalıkların saptanmasına yardımcı olmak için iyi bir test ve fizik muayene yapılmalıdır.
Dişi Kedi Çiftleşme Süreci
Dişilerin yaklaşık yüzde 20’sinde, gerçek kızgınlıktan önce, kedinin kendini nesnelere sürtmesi, sürekli miyavlaması, olduğu yerde yürümesi ve yerde yuvarlanması gibi şeyler yaptığı 2 güne kadar bir süre olur. Ancak erkeğin ona atlamasına izin vermez. Şüphelenmeyen sahiplerde, kedi acı çekiyormuş gibi görünebilir, oysa aslında bu sadece azgın hormonlardır ve hiçbir ağrı söz konusu değildir.
Bir kedideki kızgınlık döngüsü ortalama 5 ila 8 gün olmak üzere üç ila 20 gün sürer. Bir kızgınlığın bitişi ile bir sonraki kızgınlığın başlangıcı arasındaki süre ortalama 10 gün olmak üzere genel olarak 3 ila 14 gün sürer. Diğer bir deyişle, dişi kedi üreme mevsimi boyunca her 12 ila 20 günde bir döngü yapar.
Dişilerde çiftleşene kadar bazı hormonal değişiklikler olur. Östrojen dişinin kızgınlığa girmesinden sorumludur ve progesteron hamilelik için gereklidir. Östrojen konsantrasyonu yükseldiğinde, dişi kızgınlığa girer ve düştüğünde kızgınlık sona erer. Dişi çiftleşene kadar östrojenin bu yükselişi ve düşüşü devam eder.
Çiftleşme Anı
Dişi, kızgınlık döneminde çevresel değişikliklere karşı daha az duyarlı olduğu için üreme için erkekle aynı ortamda kalır. Kediler bir kez bir araya geldiklerinde, çiftleşme süreci çok uzun sürmez – sadece yaklaşık yarım dakika ila yaklaşık 4 dakika sürer.
Kedi çiftleştirme sırasında erkek, dişiye atlar ve bir egemenlik gösterisi içinde onu hareketsiz tutmak için boynunu ısırır. Erkek kedi bunu kendini korumak için yapar – ısırmanın dişiyi rahatlattığı ve ona dönüp ona saldırmasını engellediği düşünülür. Daha sonra pelvisini ona iter ve sonunda ona nüfuz eder, bu genellikle sadece 4 saniye sürer.
İşlerin daha da gürültülü olmaya başlayabileceği yer burasıdır. Dişi, çiftleşme sırasında veya sonunda çığlık atabilir ve erkek karşılık olarak buna katılabilir. Kedilerde cinsel ilişki tamamen işlevseldir, bu nedenle burada romantizm için zaman yoktur! Bu reaksiyon sonrası 9 dakikaya kadar sürebilir.
Stimülasyon Ovülatörleri ve Çoklu Çiftleşmeler
Çiftleşmeler arasındaki zaman aralıkları 5 dakika kadar kısa veya yarım saat kadar uzun olabilir. Bir dişi 30’a kadar çiftleşmeye izin verebilir ve araştırmalar, yalnızca tek bir çiftleşmeye izin verilirse dişilerin yalnızca yüzde 50’sinin hamile kalacağını göstermiştir.
Dişiler, doğurma ve hamile kalma şanslarını artırmak için kısa sürede birkaç farklı erkek kediyle çiftleşirler, bu nedenle bir yavru kedi yavrusu birkaç farklı babaya sahip olabilir. Bu biraz garip gelebilir, ancak üreme başarısını ve türlerin hayatta kalmasını sağlamanın doğal yolunun bir parçasıdır. Oldukça zekice bir evrimsel özellik!
Kedi üreme mevsimi, Kuzey Yarımküre’de genellikle Şubat’tan Ekim’e kadardır. Doğurmayı sağlamak için dişilerin 24 saatlik bir süre içinde üç ila dört kez çiftleşmesi gerekir. Dişi kediler, çiftleşme acı verici olduğu ve agresif davranışı tetikleyebilecek hormonal bir şoka neden olduğu için çığlık atar.
Kedilerde Hamilelik
Hamilelik süresi 64 ila 69 gündür. Tanı, dişinin karnı hissedilerek veya ultrasonla konulabilir. Deneyimli bir kedi sahibi hamileliğin yaklaşık 16. gününde hamile rahmini hissedebilecektir. Bu sırada rahim bir inci dizisi gibi hissedilecektir. Gebeliğin 20. gününden sonra fetüsler kolayca hissedilebilir.
Ultrason, hamileliğin belirlenmesinde ve fetüslerin gelişiminin ve kalp atışlarının kontrol edilmesinde yardımcı bir araçtır ve hamileliğin 26. gününden doğuma kadar yapılabilir. Bazı kediler, hamileliğin 18. gününden itibaren meme bezlerinde büyüme ve pembeleşme olacaktır.
Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.
Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.