hayvan büro amirliği haydi uygulaması

Hayvan Büro Amirliği Numarası ve Bilgileri

Halk arasında “hayvan büro amirliği” şeklinde bir söylem oluşmuş olsa da bahse konu amirlik 2020 yılında çevreyi ve doğayı kirletenler ile hayvanlara karşı işlenen suçlarla mücadele etmek için Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı altında Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü adı altında kurulmuştur.

81 il ve ilçelerinde de Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirlikleri ile hayvanları, çevreyi ve doğayı koruma adına özveri ile yerine getirilmekte olan hizmetlerin daha iyi ve verimli yerine getirilmesi, çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suç ve kabahatlerin işlenmeden önlenebilmesi amaçlanmakta olduğu belirtiliyor. Buna ilişkin olarak belki daha önce de duymuş olabileceğiniz HAYDİ isimli bir mobil uygulama da mevcut.

Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği Numarası ve Bilgileri

81 il Emniyet Müdürlükleri altında bulunan Hayvan Büro Amirliği yani Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliklerine bulunduğunuz ildeki emniyet müdürlüğüne ulaşarak bahse konu büro amirliğine talep ettiğiniz konularla ilgili başvurabiliyorsunuz.

Ayrıca Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Müdürlüğü kontrolünde olan HAYDİ (Hayvan Durum İzleme) uygulaması üzerinden çevreye, doğaya ve hayvanlara karşı zarar verecek şekilde işlenen suçlarla ilgili ihbarda bulunabilirsiniz.

hayvan büro amirliği polisi görevleri
Hayvan Büro Amirliği – Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Polisleri

Hayvan Büro Amirliği Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Polisi Görevleri

Bakanlık Makamının 06/07/2020 tarihli Onayları ile Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı bünyesinde Hayvan Büro Amirliği yani Çevreye, Doğaya ve Hayvanlara karşı işlenen fiillerin önlenmesi amacıyla kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü 81 ildeki Hayvan Büro Amirliği ile birlikte görevleri şu şekildedir:

  • Çevreye, doğaya ve hayvanlara karşı zarar verecek şekilde işlenecek suçların önlenmesi,
  • Hayvanlara karşı kasıtlı olarak kötü davranma, acımasız ve zalimce işlem yapma, dövme, eziyet etme, aç ve susuz bırakma, aşırı soğuğa veya sıcağa maruz bırakma, fiziksel ve psikolojik acı çektirme, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlama vb. olayların önlenmesi,
  • Görev alanı ile ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan intikal eden talep, ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi,
  • Görevi kapsamında çevre ve doğaya olumsuz etkileri olan her türlü faaliyet ile ilgili yetkileri dahilindeki işlemleri yapma ve yetkili birimlere bilgi verme,
  • Alınan bu önlemlere rağmen çevre, doğa ve hayvanlara yönelik suç işlenmesi halinde gerekli adli ve idari işlemlerin yapılmasının sağlanması amacıyla özel eğitim almış personellerden oluşan motorize ekip olarak görev ve hizmetler 20/10/2020 tarihi itibari ile Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği tarafından yürütülecektir.

Hayvan İhbar Hattı HAYDİ Uygulaması Nedir?

Çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçların önüne geçmek, vatandaşların da bu konuda duyarlılığını arttırarak bu mücadeleye paydaş etmek için HAYDİ adı altında bir mobil ihbar aplikasyonu oluşturulmuş ve 28/07/2020 tarihi itibariyle hizmete girmiştir.

Hem çevre ve doğa ile ilgili hem de hayvanları öldürme veya yaralama, sokağa atma, aç/susuz bırakma, kötü davranma, gücünü aşan yük yükleme, zararlı yiyecek içecek verme, çevrenin kirletilmesi suretiyle hayvanın zarar görmesi, trafikte hayvana çarpıp yardım etmeme, işkence, eziyet, zarar verme, cinsel ilişkide bulunma, hayvanların cinsel içerikli yayınlarda kullanılması, bakımlarını ihmal etme, hayvanların dövüştürülmesi suretiyle kumar oynama/oynatma, tehlike arz eden hayvanları üretme, ülkeye sokma vb. adli veya idari işlem yapılmasını gerektiren konularda vatandaşlar tarafından kolluk kuvvetlerine anlık olarak ihbarda bulunabiliyorlar.

Yakın zamanda Polisimiz Şeyda Yılmaz’ı şehit eden cani HAYDİ aracına koyulmuştu.

HAYDİ İhbar Nasıl Yapılır?

HAYDİ uygulaması Apple Store ve Play Store üzerinden cep telefonlarına indirilmekte olup Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve doğum tarihi bilgilerinizi yazarak uygulamaya giriş yapabiliyorsunuz.. Sonrasında cep telefonuna gelen doğrulama kodunun girilmesi ile uygulama aktif hale geliyor. Ayrıca bu uygulama üzerinden ihbar konusu ile ilgili fotoğraf da paylaşabiliyorsunuz.

HAYDİ Uygulaması Apple (iOS) indirmek için tıklayın.

HAYDİ Uygulaması Android indirmek için tıklayın.

Hayvan İhbarı Nasıl Yapılır? Örnekler

Hayvanlara karşı işlenen suçları emniyet birimlerine ihbar etmek için şu yolları izleyebilirsiniz.

1. HAYDİ Mobil Uygulaması:

Haydi uygulaması ile hızlı bir şekilde ihbarda bulunup Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Polislerinin harekete geçmesini sağlayabilirsiniz.

  • Uygulamayı İndirin: Akıllı telefonunuza App Store veya Google Play Store’dan “HAYDİ” uygulamasını indirin.
  • Kayıt Olun: TC kimlik numaranız ve doğum tarihinizle uygulamaya kayıt olun. Telefonunuza gelen doğrulama kodunu girerek kaydı tamamlayın.
  • İhbar Oluşturun: Uygulamada “İhbar Oluştur” butonuna tıklayın.
  • Konum Bilgisi: İhbarın gerçekleştiği konumu doğru bir şekilde işaretleyin veya adres bilgilerini girin.
  • Suç Tipini Seçin: Hayvana karşı işlenen suçun türünü (yaralama, öldürme, aç susuz bırakma vb.) listeden seçin.
  • Detayları Girin: Olayın detaylarını açıkça yazın. (Tarih, saat, failin tanımı, hayvanın durumu vb.)
  • Kanıt Ekleyin: Mümkünse olayla ilgili fotoğraf veya video gibi kanıtlar ekleyin.
  • İhbarı Gönderin: İhbarınızı kontrol edip “Gönder” butonuna basın.

2. Telefon ile İhbar:

Uygulama yoksa ya da kullanmayı bilmiyorsanız tüm suçlar için ortak kullanılan 112 acil hattı üzerinden de bildirimde bulunabilirsiniz.

  • 112 Polis İmdat Hattını Arayın: Hayvanlara karşı işlenen bir suçu ihbar etmek için 112 Polis İmdat Hattını arayın.
  • Olayı Anlatın: Operatöre olayın detaylarını (yer, zaman, suç türü, fail bilgisi vb.) açık ve anlaşılır bir şekilde anlatın.
  • Adres Bilgisi Verin: Olayın gerçekleştiği yerin adresini tam ve doğru olarak verin.

3. Karakola Şahsen Başvuru:

Telefon kullanma imkanınız yoksa ya da olayları yüz yüze anlatma niyetindeyseniz size en yakın karakola giderek ihbarınızı yapabilirsiniz.

  • En Yakın Karakolu Bulun: Size en yakın polis karakoluna gidin.
  • İhbarınızı Bildirin: Karakoldaki yetkililere hayvanlara karşı işlenen suçu ve detaylarını bildirin.
  • Dilekçe Yazın: Yetkililer size bir dilekçe yazmanızı isteyebilir. Dilekçede olayı, tarihi, saati, yeri ve varsa fail bilgilerini detaylı bir şekilde anlatın.
  • Kanıtları Sunun: Olayla ilgili fotoğraf, video gibi kanıtlarınız varsa dilekçenizle birlikte sunun.

Diğer Sık Sorulan Sorular

Hayvan Büro Amirliği ve haydi uygulaması ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları aşağıdadır.

Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

5/5 - (1 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir