kedi piresi insana bulaşır mı?

Kedi Piresi İnsana Geçer Mi?

Kediler şaşırtıcı bir şekilde kolayca kedi piresi kapabilirler ve bu parazitler, eğer hızlı hareket etmezseniz evinizin her yerine hızla yayılabilir. Pireler, kedileri etkileyen en yaygın parazitlerden biridir ve açık havada kedilerin pirelerle temasa geçmesi çok olasıdır. Hatta bu parazitler evinize başka bir yolla taşındığında evdeki tüm canlılara bulaşabilir. Yani insanlara da!

Hemen umutsuzluğa kapılmayın, evcil hayvanınız için düzenli bir tedavi programı uygularsanız, kedi piresi istilasıyla uğraşmak zorunda kalmazsınız, ancak yine de neyle karşı karşıya olduğunuzu bilmek önemlidir. Bu yüzden kedi piresi hakkında bilmeniz gereken her şeyi yazımızda açıklarken tüm çözüm önerilerini de ekliyoruz.

Kedi Piresi Nedir?

kedi piresi resmi
Kedi Piresi İnsana Geçer Mi? 10

Pireler, kedinizin vücudunda yaşayan, kanla beslenen ve kedinizin kürküne yumurta bırakan ve daha sonra evinizin her yerine düşen küçük, kanatsız böceklerdir. Tek bir pire, yaşamı boyunca 2.000’e kadar yumurta bırakabilir ve yumurtadan larvaya, pupadan yetişkine tüm yaşam döngüsü birkaç hafta içinde gerçekleşebilir. İnsan saçı içinde yaşamamalarına rağmen, pireler insanları – özellikle ayak bileklerinde ve alt bacaklarda – ısırırlar ve ayrıca evdeki diğer evcil hayvanların üzerine atlar ve onları da istila ederler.

Kedi Piresi Zararlı Mıdır?

Pire ısırıkları, kediniz için acı verici ve kaşıntılıdır. Aşağıda onların verdiği zararlara ilişkin başlıkları listeledik:

Pire Alerjik Dermatiti (FAD) – FAD, sadece birkaç pire ısırmasından şiddetli bir reaksiyon ve yoğun kaşıntıya yol açabilen bir pire tükürüğü alerjisidir. Kedinizde FAD varsa, derisi ağrılı bir hale dönüşür. Ayrıca aşırı kaşınma nedeniyle tüylerini kaybedebilir ve bu da cilt enfeksiyonu riskini artırır.
Anemi – Yavru kediler ve yaşlı kediler çok fazla pire ısırığına maruz kalırsa kan kaybından anemik hale gelebilir.
Tenya – Kediniz bakım yaparken tenya yumurtaları bulaşmış pireleri yutarsa, kediniz bir tenya enfeksiyonu kapabilir.
Bulaşıcı Hastalıklar – Kedi pireleri, Bartonella bakterisi (insanlarda ‘bartonelloz’ veya ‘kedi tırmığı hastalığı’ adı verilen potansiyel olarak zayıflatıcı bir hastalığa neden olabilen) ve Rickettsia (insanlarda riketsioz adı verilen bir hastalığa neden olabilen) dahil olmak üzere hastalıkları da yayabilir. Ayrıca daha nadiren, tifüs adı verilen ciddi bir insan hastalığına da sebep olabilir.

Kedi Piresi İnsana Bulaşır Mı?

kedi piresinin insan üzerindeki ısırıkları
Kedi pireleri insanları ısırabilir.

Kısa cevap, insanlara bulaşabilir ama üzerinizde yaşamazlar. Pireler, tercih ettikleri ev sahibi olarak köpeğinizi veya kedinizi arayacaktır.

Kedi ve köpeklerinizde en yaygın olarak yaşayan ve kan emen iki özel tür; Ctenocephalides felis – kedi pirelerinin bilimsel adı – ve Ctenocephalides canis – köpek pirelerinin bilimsel adı. Adlarına rağmen kedi ve köpeklerde en yaygın bulunan pire kedi piresidir. Bunun nedeni, pirelerin konakçıya özgü olmamasıdır, yani tercih ettikleri konak bir kedi veya köpek olsa da, her ikisi de mutlu bir şekilde kedi veya köpeklerle ve nadir de olsa insanlarla beslenirler!

Evcil hayvan sahipleri için iyi haber şu ki, kesinlikle ısırsalar da insanlarla yaşamazlar. Bilimsel araştırmalar, nispeten tüysüz bedenlerimizin harika saklanma yerleri olmadığını, pirelerin tutunmasının zor olduğunu ve pirelerin uzun süre hayatta kalmaları için yeterli ısı sağlamadıklarını gösteriyor.

Kürkün karanlık, nemli ortamı pirelerin yaşaması için mükemmel bir yerdir. Üremek için bir köpeğe, kediye veya başka bir evcil hayvana ihtiyaçları vardır, bu nedenle etraftaki tek besin kaynağı sizseniz, yaşam döngülerini tamamlayıp çoğalamazlar. Yine de unutmayın, pireler kısa vadede genellikle derimizde ve kıyafetlerimizin içinde kalır, bize bir ‘taşıyıcı’ kullanır, üzerlerine atlamadan önce kediniz veya köpeğiniz gibi daha uygun bir ev sahibi bekler.

Ayrıca çevreye düşen evcil hayvanınızın mobilya ve halı üzerine yumurtalarını bırakarak evlerimizi istila edebilirler; yumurtalar daha sonra larvalara dönüşmeden ve yetişkin pirelere dönüşmeden önce uykuda kalabilir.

Kedi Piresi Nasıl Anlaşılır?

kedi piresi yumurtaları
Kedi piresi yumurtaları

Kedilerde pire tespiti yapmak oldukça zor olabilir ve fark edebileceğiniz ilk belirti kaşınmadır. Kedinizi düzenli olarak bir pire tarağı ile hafifçe tarayarak ve tüylerini nemli beyaz bir bezin üzerine silkeleyerek kontrol edebilirsiniz. Koyu benekler (“pire kiri”) belirir ve kırmızımsı kahverengiye dönerse, bu, kedinizde pire olduğunu gösterir. Çoğu durumda evcil hayvanınızın pirelenmiş olduğu anlaşılamayabilir, çünkü pireler evcil hayvanınızın tüylerinin derinliklerine yerleşir.

Pireler Tarafından Isırılıp Isırılmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Cildinizde bulduğunuz kaşıntılı kırmızı noktanın sadece bir nokta mı, böcek ısırığı mı yoksa daha uğursuz bir şey mi olduğunu öğrenmek için, pire ısırıklarının belirtilerine bakalım:

  • Cildinizde açık kırmızı bir şekilde bulunan küçük bir kabuk.
  • Merkezi bir kırmızı noktanın etrafında çok küçük kırmızı işaretler.
  • Sivrisinek ısırıklarına benzer şekilde şişmiş kırmızı ısırık izleri kümeleri.
  • Özellikle ayak bilekleriniz ve bacaklarınız ısırıldıysa.

Kedi Piresi Evde Nasıl Temizlenir?

Bir pire istilasıyla baş etmenin ilk adımı, kedinize leke, tablet, tasma veya sprey gibi bir pire tedavisi uygulanmasıdır. Evcil hayvanınız için hangi pire tedavisinin doğru olduğuna karar vermeye mi çalışıyorsunuz? Veteriner hekiminize danışarak bunu öğrenebilirsiniz.

Evinizden pireleri daha hızlı temizlemek için kedinizin sürekli kullandığı yatak, yastık ya da kıyafetleri mümkün olan en sıcak ayarda yıkayın, kedinizin en sevdiği uyuklama yerlerini süpürün ve evinizin her yerinde veteriner onaylı ev tipi pire spreyi kullanın.

Kedi Pire Şampuanı Kullanımı

kedi pire tedavisi için uygulanan ürün
Kedi Piresi İnsana Geçer Mi? 11

Kedi pire şampuanı, pireler ve diğer dış parazitleri öldürebilen özel olarak formüle edilmiş bir temizlik ürünüdür. Kullanımı, genel bir kedi şampuanının kullanımına benzer. Kediyi ıslatmanız, sonra şampuanı dikkatlice uygulamanız ve birkaç dakika boyunca köpürtmeniz gerekir. Bu, şampuanın pirelere ulaşması ve onları öldürmesi için zaman sağlar. Sonrasında, şampuanı iyice durulamanız gerekmektedir.

Ancak, her şampuanın kullanım talimatları farklı olabilir, bu nedenle her zaman ürün etiketini okumalısınız. Şampuanı gözlerden ve kulaklardan uzak tutmaya çalışın çünkü bu hassas alanlar irritasyona neden olabilir. Her zaman herhangi bir tedaviyi uygulamadan önce bir veterinerle konuşmanızı öneririz.

Kedi Pire Şampuanı Fiyatı

Kedi Pire Şampuanı Fiyatı 2023 yılında ürün satışı yapan mecralar değerlendirildiğinde kedi cildine zarar vermeyen ve onaylı olmasına göre değişen fiyatlarla satıldığı görülmektedir. Kedi Pire Tasması Fiyatı 2023 yılı için 100 TL ile 400 TL arasında değişen fiyatlarla satılmaktadır. Fakat önerimiz, bu ürünleri almadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışın.

En Etkili Kedi Piresi İlacı

kedi pire tedavisi yapılırken
Kedi piresi tedavi

Tüm pire tedavileri, özellikle de bazı kimyasallara karşı çok hassas olduklarından (bazıları genellikle pire tedavisi şampuanlarında bulunanlar dahil), kedilerde iyi sonuç vermez. İncelenmiş, kediye özel tedaviler kullanmak, kedinizin sağlığını korurken pire probleminden kurtulmanın anahtarıdır.

Çabuk kuruyan, önleyici koruma sağlayan ve etkili olduğu kanıtlanmış aktif bileşenlere sahip ürünleri tercih etmeye çalışın. Ürünleri güvenilirlik ve kullanım kolaylığı açısından değerlendiren bu sayfadan ürün bilgisi alabilirsiniz. Ayrıca Ankara’da yaşıyorsanız Çankaya Kırkkonaklar’da hizmet veren kliniğimize gelerek profesyonel destek alabilirsiniz.

Kedi Pire Damlası Fiyatı

Kedi Pire Damlası Fiyatı 2023 yılında ürün satışı yapan mecralar değerlendirildiğinde en hızlı ve sağlıklı çözüm üretmesine göre değişen fiyatlarla satıldığı görülmektedir. Kedi Pire Tasması Fiyatı 2023 yılı için 150 TL ile 500 TL arasında değişen fiyatlarla satılmaktadır. Fakat önerimiz, bu ürünleri almadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Kediler İçin Pire Önleyici Tasma

kedi pire önleyici tasma kullanımı
Kedi Piresi İnsana Geçer Mi? 12

Yaz, açık hava maceraları için pek çok fırsat sunar, ancak aynı zamanda pire, kene ve sivrisinekleri de beraberinde getirir. Belki siz ve evcil hayvanınız dışarıda birlikte daha fazla zaman geçiriyorsunuz veya daha sık yürüyüş yapıyor ve yürüyüş yapıyorsunuz. Evcil hayvanınızı korumanın kolay bir yolunu arıyorsanız, “Pire tasmaları kedi ve köpeklerde işe yarar mı?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Cevap Evet. Talimatlarına göre kullanıldığında, pire tasmaları evcil hayvanınızı kaşıntılı, can sıkıcı pire ısırıklarından koruyabilir.

Kedi pire tasması, pireleri, keneleri, pire yumurtalarını ve pire larvalarını öldürür ve uzaklaştırır, ayrıca pirelerin yeniden istilasını önlemeye yardımcı olur. Pire tasmaları, pire yumurtalarını ve pire larvalarını öldüren bir böcek büyüme düzenleyicisine (IGR) sahip olduklarında genellikle en iyi şekilde çalışır.

Kedi pire tasması Nasıl Kullanılır?

Kedinizin tasmasından ne kadar memnun kaldığını görmek için tasmanızı test edin. Keskin bir kokusu olmayanları almaya çalışın ve herhangi bir cilt reaksiyonu olup olmadığına dikkat edin. Kediniz tırmanırken veya oynarken bir yere takılmaması için emniyet özelliği olan bir tasma kullandığınızdan emin olun. Kediniz pire tasmasını sevmiyorsa, leke tedavisi veya kediler için tasarlanmış temizleyici şampuan gibi diğer seçenekleri deneyebilirsiniz. Herhangi bir endişeniz varsa, veterinerinize sorun.

YouTube video
Kedi Piresi İnsana Geçer Mi?

Kedi Pire Tasması Fiyatı

Kedi Pire Tasması Fiyatı 2023 yılında ürün satışı yapan mecralar değerlendirildiğinde koruma sağladığı süredeki artışa göre değişen fiyatlarla satıldığı görülmektedir. Kedi Pire Tasması Fiyatı 2023 yılı için 150 TL ile 1500 TL arasında değişen fiyatlarla satılmaktadır. Fakat önerimiz, bu ürünleri almadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi piresi hakkında en çok merak edilen sorular ve cevapları aşağıdadır.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

5/5 - (1 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir