Köpekler Kaç Ayda Doğurur?
Köpeklerde hamilelik belirtileri, köpek hamilelik süresi ve köpekler kaç ayda doğurur gibi hastalarımızdan gelen soruları cevaplamak adına bu yazımızı sizler için hazırladık.
Köpek sahipleri olarak, evcil hayvanlarımızın olağan dışı belirtilerine veya davranışlarına karşı tetikte olmak önemlidir. Örneğin dişi bir köpeğiniz varsa ve kısırlaştırılmamışsa, bir köpeğin hamile olup olmadığını nasıl anlayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz.
Köpekler Kaç Ayda Doğurur?
Köpekler yaklaşık 63 günlük (9 hafta) hamilelik süreleri vardır.
Köpeğiniz hamileyken ona daha duyarlı davranmanız ve onun doğumuna (doğum yapmasına) hazır olduğunuzdan emin olmanız gerekir.
Köpeğinizin hamilelik sürecinde herhangi bir noktada onun için endişeleniyorsanız, her zaman tavsiye için veterinerinize başvurun.
Vetesveteriner, yavru almak istediğinizden emin olmadığınız ve bunu sorumlu bir şekilde nasıl yapacağınızı bilmediğiniz sürece kısırlaştırmayı önerir.
Köpekler Ne Zaman Hamile Kalır?
Bir köpeğin gebelik süresi (ne kadar süredir hamile oldukları) yaklaşık 63 gün/9 haftalık süreci kapsar, ancak 56-72 gün arasında değişebilir.
Hamileliğin ilk aşamalarında, köpeğinizin biraz daha büyük/pembe meme uçları ve şişmiş bir vulva (özel kısımlar) dışında pek çok belirti göstermesi olası değildir. Bununla birlikte, hamileliği ilerledikçe, aşağıdakiler gibi daha belirgin belirtiler fark etmeye başlayacaksınız:
- Kilo alımı ve sarkmaya başlayan sıkı, yuvarlak bir karın
- Artan açlık (özellikle hamileliğin ikinci yarısında)
- Meme bezi gelişimi ve süt (5. haftadan itibaren)
- Düşük enerji
- Yuvalama, normalden daha sessiz olma ve bazen saldırganlık gibi davranış değişiklikleri.
Veteriner Hamilelik Kontrolü
Köpekler Kaç Ayda Doğurur? Köpeğinizin hamile olup olmadığını kontrol etmenin birkaç yolu vardır:
- Muayene – Hamileliğin üç ila beş haftası arasında, veterineriniz yavruları köpeğinizin karnından (göbeğinden) hissedebilir. Ancak bu zor olabilir ve hamileliği teşhis etmenin en doğru yolu değildir.
- Ultrason taraması – Veterineriniz köpeğinizi çiftleşmeden yaklaşık 25 gün sonra taramayı yaparak daha net bilgi sahibi olabilir.
- Kan testi – Veterineriniz çiftleşmeden yaklaşık 25 gün sonra hamileliği kontrol etmek için kan testi yaparak en doğru bilgileri alabilir.
Yalancı (Phantom) Hamilelik
Sahte/hayalet gebelik, bir köpeğin hamile olmadığı halde hamile hissetmesi ya da hamilelik belirtileri göstermesidir. Yalancı gebelikler köpeklerde çok yaygındır ve bir mevsimin ardından salgılanan hormonlardan kaynaklanır.
Hamile Köpek Bakımı
Hamile köpeğim için neler yapabilirim? diye düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken önemli başlıklar şunlardır:
Beslenme: Köpeğinizin iştahı hamilelik sırasında çok artacak ve hamileliğinin sonuna doğru muhtemelen normalden iki ila üç kat daha fazla yiyor olacak! Onu yüksek kaliteli bir yavru köpek mamasıyla veya özellikle hamile/emziren köpekler için mamayla beslemeniz gerekecek. Doğru mama, köpeğinizin tüm doğru besinleri almasını sağlayacak ve gebelik toksemisi ve hipokalsemi/eklampsi gibi sorunları yaşama şansını azaltacaktır.
İdeal olarak, köpeğinizi gün boyunca birçok küçük öğünle besleyin çünkü rahmi midesine baskı yaparak bir seferde çok fazla yemek yemesini zorlaştıracaktır.
Egzersiz: Köpeğinizi hamileliği sırasında formda tutmak önemlidir, ancak doğuma yaklaştıkça eskisi kadar fazla egzersize ihtiyaç duymayacak veya istemeyecektir. Köpeğinizin ne yapmak istediğine karar vermesini bekleyin ve yorgun görünüyorsa dinlenmesine izin verin – özellikle hamileliğinin son aşamalarında.
Köpek Hamileliği Sırasında Yaşanabilecek Sorunlar
Doğru bakım yöntemleriyle çoğu köpek hamilelikleri sırasında çok az sorun yaşar, ancak bilmeniz gereken birkaç şey vardır:
Düşük (Gebeliğin Kaybı): Düşük, enfeksiyon, stres, travmatik bir olay, yaralanma, hormonal problemler veya zor bir doğumdan kaynaklanabilir. Bir köpek yavrularını erken kaybederse, herhangi bir belirti fark etmeyebilirsiniz çünkü vücudu bunu içsel olarak kabullenecektir. Bununla birlikte, hamileliğinin ilerleyen dönemlerinde düşük yaparsa, muhtemelen doğum sancıları yaşayacak, vulval akıntı geliştirecek, süt üretmeye başlayacak ve bazı durumlarda ıkınma ihtiyacı hissedecek ve hatta ölü yavruları doğuracaktır.
Köpeğinizin düşük yaptığını düşünüyorsanız, daima veterinerinize başvurun. Nedeni öğrenene kadar, nedenin insanları da etkileyebileceği ihtimaline karşı, herhangi bir hamile kadının ona (veya temas halinde olduğu herhangi bir şeye) dokunmaktan kaçınması mantıklı bir önlemdir.
Gebelik Toksemisi: Gebelik toksemisi, gebelik sırasında gelişebilen nadir bir sorundur. Enerji eksikliğinden ve kanda toksin birikmesinden kaynaklanır. Gebeliğin sonlarında ortaya çıkma eğilimindedir ve en çok zayıf, düzgün beslenmeyen veya çok büyük yavrular taşıyan köpeklerde görülür. Gebelik toksemisinin semptomları düşük enerji, halsizlik, sallanma ve ciddi vakalarda çökme ve nöbetleri içerir. Gebelik toksemisi veterineriniz tarafından kolaylıkla tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediğinde son derece ciddi olabilir.
Diğer Sorunlar: Köpeğinizin hamileliği sırasında kusma, vajinal akıntı, kilo kaybı gibi başka hastalık belirtileri fark ederseniz veya onun ‘pek iyi olmadığından’ endişeleniyorsanız, tavsiye için veterinerinize başvurun.
Köpeklerde Hamilelik Önleme
En iyi yol kısırlaştırmadır. Kısırlaştırma, istenmeyen gebelikleri, gebelikle ilgili hastalıkları ve testis, yumurtalık ve meme kanseri gibi durumları önlemek için köpeğinizin cinsel organlarının çıkarılmasını içeren rutin bir prosedürdür. Erkek prosedürüne hadım etme, dişi prosedürüne kısırlaştırma denir. Bu konuda hazırladığımız detaylı köpek kısırlaştırma yazımızı aşağıdan okuyabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Köpek Kısırlaştırma
Sıkça Sorulan Sorular
Köpekler kaç ayda doğurur konusu ile ilgili merak edilen sorular ve cevapları aşağıdadır:
Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.
Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.