köpekler kaç gün aç kalabilir?

Köpekler Kaç Gün Aç Kalabilir?

Köpekler Kaç Gün Aç Kalabilir? Köpeklerin açlık süresi ne kadardır? Köpekler yemek yemeden ne kadar dayanabilir? İnsanlar gibi köpekler de hayatta kalmak için düzenli yiyecek ve suya ihtiyaç duyarlar. Çok uzun süre besinden yoksun kalmaları çok tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir. Ancak, köpeklerin iştahları, yaşlandıkça, hastalandıklarında, stres altındayken veya yiyeceklerini sevmediklerinde değişebilir.

susuz kalmış 3 köpek
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Bazen köpekler, hastalık veya rahatsızlık durumunda tamamen yemeyi bırakabilirler. Köpek sahipleri, bir köpeğin yiyecek olmadan ne kadar süre hayatta kalabileceğini merak edebilirler. İşte Ankara Veteriner camiasının bir üyesi, Çankaya Veteriner hizmetleri sunan Vetes Veteriner Kliniği olarak “Köpekler Kaç Gün Aç Kalabilir?” konusundaki tüm detayları inceliyoruz:

1

Köpekler genellikle 2-3 hafta boyunca yiyecek olmadan “hayatta” kalabilirler, ancak bu durum ideal değildir ve asla teşvik edilmemelidir.

2

Yemek yemeyen bir köpeğin altta yatan sebep olarak bir sağlık durumunun neden olup olmadığını görmek için veteriner hekime götürülmesi gerekmektedir.

3

Köpek sahiplerinin köpeklerini yemeye teşvik etmek için bir dizi öneri mevcuttur, örneğin köpek için doğru yiyeceği temin etmek ve evin etrafına bol miktarda yiyecek ve su kaynağı bırakmak olabilir.

4

Unutmayın, bu bilgiler genellemeler olup her köpeğin metabolizması ve sağlık durumu farklıdır. Herhangi bir değişiklik durumunda veteriner hekiminize danışınız.

Köpekler Yiyecek Olmadan Ne Kadar Süre Dayanabilir?

çiçeği koklayan köpek
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Bu soruya genel bir cevap, köpeklerin suya erişimleri olduğu sürece yiyeceksiz yaklaşık 1 hafta hayatta kalabilecekleri yönündedir. Köpekler su içmeden yaklaşık 3 gün hayatta kalabilirler.

Ancak, bu her zaman böyle olmayabilir ve köpekler bu kadar uzun süre yiyecek ve su olmadan hayatta kalmayabilir. Bu, köpeğin sağlığına, yaşına, ırkına ve çevresel koşullara bağlıdır. Örneğin, çok sıcak bir iklimde yaşayan ve altta yatan kalp hastalığı olan yaşlı bir köpek, yeterli yiyecek ve su olmadan pek de uzun süre yaşayamaz.

sofrada yemeği bekleyen köpek
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Köpekler yiyeceksiz 1 hafta hayatta kalabilirler (ve birçok sokak köpeği bunu yapabilir), ancak bunu yapmalarına izin verilmesi hiçbir zaman önerilmez. Her zaman veteriner hekimden yardım alın ve eğer gitmek zorundaysanız, bir köpek bakıcısı tutun veya bir köpek pansiyonu kullanın.

Uzun süreli açlık, köpeğin vücuduna zarar verir ve sonuçları vardır; gereksiz acı ve stres yaratmanın yanı sıra potansiyel olarak ölümcül olabilir.

Açlığın Köpeklere Etkisi Nedir?

Bir köpek yiyecek olmadan yaklaşık 1 hafta hayatta kalabilir ancak bunun ciddi sonuçları vardır. Yemek yemeden 3-4 gün sonra, köpekler hastalığa yakalanmaya başlarlar. Proteinleri azaldıkça, vücutları yağları parçalamaya başlar ve bu, karaciğerlerinde yağ birikmesine yol açar. Bu duruma hepatik lipidosis veya yağlı karaciğer denir ve karaciğer yetmezliğine yol açar.

açlıktan vücudunda çeşitli hastalıklar oluşan bir köpek
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Yiyecek ve su eksikliği nedeniyle dehidrate olan köpekler, genellikle böbrek yetmezliği ve çoklu organ işlev bozukluğu geliştirirler. Diyabet, böbrek hastalığı ve bazı kalp hastalıkları gibi bazı altta yatan sağlık durumları köpekleri dehidratasyona yatkın hale getirebilir.

Köpekler, açlık veya dehidratasyonun ardından sağlıklı kalsalar bile genellikle sağlık sorunlarıyla karşılaşırlar. Bunlar, malnütrisyon, kilo kaybı ve tıbbi sorunları (örn. kalıcı böbrek hastalığı) içerebilir.

Köpeğinizi Ne Zaman Veterinere Götürmelisiniz?

böbrek sorunları nedeniyle veterinere götürülmüş bir köpek
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Bir köpek yiyeceksiz 1 hafta hayatta kalabilir ancak 3-4 gün yemek yemeden ciddi, hayati tehlike arz eden sonuçlar geliştirebilir. Ancak, bir köpeğin bu kadar uzun süre yiyecek olmadan kalmaması gerekmektedir.

Eğer köpeğiniz 24 saat boyunca yemek yemediyse, onları veteriner hekimine götürün. Hala içiyor ve iyi ruh hali içinde görünüyor olsalar bile, sağlıkları konusunda oldukça ciddi sıkıntılar olabilir. Veterineriniz köpeğinizi muayene edecek ve kan testi ya da görüntüleme (röntgen, ultrason) yapacak. Daha erken müdahale ve tedavi köpeğinizin hayatını kurtarabilir.

Köpekler Neden Yemeyi Bırakır?

iştahsız bir köpek
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Bir köpeğin yemeyi bırakmasının birçok nedeni vardır ve hiçbiri göz ardı edilmemelidir. Yemeyen köpekler çok hızlı bir şekilde kötüye gidebilir, bu yüzden yemiyor olmalarının nedenini bulmak önemlidir.

İştahsızlık (İştah Kaybı) Nedenleri Arasında;

  • Stres – Şiddetli stres altında olan köpekler genellikle normal olarak yemeyebilir, hatta hiç yemeyebilirler. Potansiyel stres unsurları arasında evde yeni bir bebek, yeni bir evcil hayvan veya bir ev taşıması bulunabilir. Stres altındaki köpeklerde iştah değişikliği olabilir. Ama aynı zamanda davranış değişiklikleri de olabilir. Bu davranışlar, geri çekilme, saklanma ve hatta agresiflik olabilir.
  • Yeni mamalar – Bu çok yaygın bir nedendir. Birçok sahip, düzenli yiyeceğin stokta olmaması durumunda mağazadan farklı bir marka köpek maması alır. Bazen bu kaçınılmazdır ancak köpeklerde hastalığa neden olabilir. Köpekler diyet değişikliğine duyarlıdır ve diyetleri aniden değiştirildiğinde yaygın olarak gastrointestinal rahatsızlık çekerler. Eğer malzemeler önceki diyete göre farklıysa, yeni malzemelere alerjileri de olabilir.
aç bir köpek soğukta bekliyor
köpekler kaç gün aç kalabilir?
  • Hastalık – Her türlü iltihaplanma veya enfeksiyondan muzdarip olan köpekler, özellikle ateşleri (yüksek sıcaklık) varsa yemeyi bırakabilirler. Bu, bir mide virüsü (gastroenterit), bir köpek ısırığı, bir apse veya bir virüs gibi her şey tarafından tetiklenebilir.
  • Hastalık – Kronik böbrek hastalığı, tiroid problemleri, diyabet, idrar yolu hastalığı ve pankreatit gibi altta yatan hastalıklar, köpeğinizin çok hasta olmasına ve yemeyi bırakmasına neden olabilir.

Köpeklerde İştah Azalmasının Sebepleri

deri sorunları yaşayan bir köpek
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Yukarıdaki nedenlerin yanı sıra, belirli faktörler köpeğin hala yemesine ancak iştahının azalmasına neden olabilir, bunlar:

Diş ağrısı/hastalığı

Ağzı ağrıyan köpekler, daha önce olduğu kadar çok yemek yemeyeceklerdir.

Uygun olmayan mama kapları

Köpekler, çelik, yansıtıcı, derin kapları sevmezler ve bu tür bir kapta çok fazla yemeyebilirler.

Kirli kaplar

Köpekler çok temizdirler ve kirli, kirli yiyecek kaplarını kullanmaktan kaçınabilirler. Buna ek olarak, kirli kaplardan mikrop kapabilirler.

beyaz bir köpek mama kabı
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Yemek kabının konumu

Yemek kabı evin yoğun bir yerinde veya diğer evcil hayvanların yanında yerleştirilmişse, köpekler kabına erişemeyebilir, özellikle gergin veya endişeliyse.

Besleme sıklığı

Köpeğinize günde bir veya iki kez büyük porsiyonlar halinde yemek verirseniz, bir oturuşta tüm yemeği yiyemeyebilirler. Mide boyutları nispeten büyüktür ancak hala az ve sık yemeyi tercih ederler.

Yakın zamanda aşı olmak

Birçok köpek, aşılandıktan sonra 24-48 saat boyunca geçici olarak formunu kaybeder ve bu, azalmış iştahı içerebilir. Eğer böyle bir durum varsa, veterinerinizi aramalısınız.

Köpeği Yemeye Teşvik Etme Yolları

iştahla mamasını yiyen bir köpek
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Köpeklerde iştahsızlığın birçok nedeni veteriner tedavisine ihtiyaç duyar. Bu, intravenöz sıvı tedavisi, antibiyotikler ve ağrı kesiciyi içerebilir. Bunun yanı sıra (veterinerinizin onayıyla), birkaç şekilde onları yemeye teşvik edebilirsiniz.

Köpeğinizi beslemek için geniş, sığ seramik kaplar kullanın. Köpeğinizin kolayca erişebileceği evin farklı, sessiz bölgelerinde çok sayıda kap sunun. Evinizde birden çok evcil hayvan varsa, yemek kapları için rekabet olmadığından emin olun ve sahip olduğunuz evcil hayvan sayısı için bol miktarda kaynak (yemek ve su kapları, tuvalet alanları, oyun oyuncakları ve yataklar) sağlayın.

sahibinden mama yiyen beyaz bir köpek
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Vahşi doğada, köpekler gün boyunca birkaç küçük porsiyon yiyecek yemiş olacaktır. Evcil köpekler benzer ve az ve sık yemeyi tercih ederler. Köpeğinizi günde 4-5 kez daha küçük porsiyonlarla besleyin. Köpeğiniz yiyorsa, yüksek nem içeriği sağlayacak ve dehidratasyonu önleyecek bol miktarda yaş köpek maması sunun.

Eğer köpeğiniz kuru yiyecek yiyorsa, gün boyunca yiyebilmesi için bir kapta bırakın. Ağırlıklı olarak kuru yiyecek yiyen köpekler, dehidratasyonu önlemek için bol miktarda su kabı bulundurulmalıdır.

aç kalmış hastalıklı bir sokak köpeği
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Eğer köpeğiniz şu anda yemekten hoşlanmıyorsa, doğal aromaları çıkarmak için yemeği ısıtmayı deneyebilirsiniz, bu da köpeğinizin iştahını tetikleyebilir!

Evde bulunan hiçbir insan veya köpek ilacını, köpeğinizin iştahsızlığını tedavi etmek için vermeyin. Birçok insan ilacı köpekler için toksiktir ve hatta bazı köpek ilaçları altta yatan bir hastalık varsa veya dehidrate olmuşlarsa köpeklere zararlı olabilir.

Köpekler Kaç Gün Aç Kalabilir? Son Düşünceler

Su içen bir köpek
köpekler kaç gün aç kalabilir?

Bir köpek, yiyecek olmadan 1-2 hafta yaşayabilir, ancak köpeğiniz 24 saat boyunca yememişse veterinerinize götürmelisiniz. Köpekler, 3-4 gün içinde yememişlerse son derece hasta olabilirler.

Eğer köpeğiniz iştahında azalma yaşıyorsa veya yemekten vazgeçmişse, altta yatan bir hastalığı veya rahatsızlığı olabilir ve eski haline dönmeleri için doğru tedaviye ihtiyaç duyarlar. Erken tedavi, olumlu bir sonuç için anahtardır.

YouTube video
Köpekler Kaç Gün Aç Kalabilir?

Düzenli olarak köpeğinizin yeme ve içme alışkanlıklarını gözlemlemek önemlidir. Herhangi bir değişiklik, özellikle yemeyi veya içmeyi bırakma, bir sağlık sorununun işareti olabilir. Bu nedenle, böyle bir durumda köpeğinizi hemen bir veteriner hekime götürmelisiniz.

logo

Unutmayın, evcil hayvanınızın sağlığı ve refahı için siz sorumlusunuz. Köpeğinizin yemek yeme alışkanlıklarındaki herhangi bir değişiklik, özellikle yemeyi veya içmeyi bırakma, bir sağlık sorununun işareti olabilir ve hemen bir veterinerin yardımına ihtiyaç duyabilir.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

1/5 - (1 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir