Kedi Aşı Fiyatları
Vetes Veteriner olarak kedi aşıları ve kedi aşı fiyatları konusunda detaylı hizmet bilgilerimiz bu sayfada. Kedilerde aşı hizmeti ciddi bulaşıcı hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Ayrıca bölgenizdeki diğer hayvanlara hastalık bulaştırmalarını da engeller. Yavru kedinizi aşılamak, bir kedi sahibi olarak ilk birkaç haftasında yapmanız gereken en önemli şeylerden biridir.
Çankaya veteriner hizmetlerimizde kediler için en doğru ve en güvenilir aşılama hizmeti sunan Vetes Veteriner olarak sizleri de kliniğimize bekliyoruz.
Kedi Aşı Hizmetlerimiz
Şu anda, tüm dünyada ve ülkemizde yetkili merciiler tarafından yavru kediler ve yetişkin kediler için önerilen temel aşılar şunları içerir:
- Karma aşı (FVRCP)
- Rabies (kuduz) aşısı
- Feline lösemi aşısı (FeLV)
- Chlamydophila felis aşısı
- Feline immün yetmezlik virüsü aşısı (FIV)
Üç ana aşı türü vardır:
- Modifiye edilmiş canlı aşılar. Bu aşılar, kedinin vücudunda hastalığa neden olmayacak ve çoğalacak şekilde zayıflatılmış veya genetiği değiştirilmiş canlı organizmalar içerir. Canlı aşılar, inaktive aşılardan daha güçlü, daha uzun süreli bir bağışıklık sağlar. Hamile kedilerde veya kedi immün yetmezlik virüsü (FIV) veya diğer hastalıklarla enfekte olmuş kediler gibi bağışıklık sistemi düzgün çalışmayan kedilerde modifiye canlı aşıların kullanılması önerilmez.
- Ölü (inaktif) aşılar. Bu aşılar, gerçek organizmalar veya çeşitli tedavilerle öldürülmüş genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanılarak hazırlanır. Kendi başlarına, canlı kopyalanan aşı türü kadar yüksek düzeyde koruma sağlamazlar, bu nedenle ölü aşılar, bağışıklık tepkisini daha güçlü hale getirmek için bir adjuvan (ilave bileşen) içerebilir.
- Alt ünite aşıları. Bunlara daha yaygın olarak rekombinant DNA aşıları denir. Enfeksiyöz organizmanın parçalanmış olduğu ve aşının sadece belirli kısımlarının dahil edildiği aşılardır.
Kedi Aşı Fiyatları 2024
Kedi sahipleri tarafından son zamanlarda çokça merak edilen bir diğer konu olan kedi aşı fiyatları 2024 yılında aşağıdaki gibidir.
Kedi Aşı Çeşidi | Fiyatları |
Kuduz Aşısı | 675 TL |
Mantar | 1200 TL |
Kedi Karma Aşıları | 900 TL |
Kedi Lösemi Virüs Aşısı | 900 TL |
İmmun Sistem Aktivatörleri Uygulama | 1200 TL |
İç – Dış Parazit (Damlatma) (Küçük Boy) | 750 TL |
Praziquantel Enjeksiyonu (10 Kg) | 375 TL |
İlaç Banyo Uygulaması | 500 TL |
AVHO tarafından belirlenen asgari karma aşı fiyatı 2024 yılında güncel olarak 900 TL’dir.
Kedi Aşı Fiyatları veteriner hizmeti sunan kliniklere, hastanelere ve devlet kurumlarına göre değişmektedir. Vetes Veteriner Kliniği olarak bağlı olduğumuz Ankara Veteriner Hekimler Odası’nın belirlemiş olduğu fiyat politikalarına uygun ücretlendirme yapmaktayız. Son dönemde yaşanan kur dalgalanmaları gibi ekonomik koşullardan ötürü fiyatlarda güncellemeler olabilir. Bu yüzden bizi buradan hemen arayarak bilgi alabilirsiniz. Ankara Veteriner Hekimler Odası fiyat listesi içinse burayı tıklayın.
Kedi Aşı Takvimi
Bağışıklık zamanla ortadan kalktığı için, kedinizin yaşamı boyunca doğru zamanda aşıları ve güçlendiricileri uygulamak gerçekten önemlidir. Kedi aşı takvimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki kullanışlı kılavuzumuza göz atın.
Kedi Aşıları Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Yavruyken tam pekiştirme aşı serisini alan yetişkin kedilerin çoğu, bir yaşam tarzı risk değerlendirmesine göre bir yıl sonra ve ardından her bir ila üç yılda bir yeniden aşılanmalıdır.
Kedinizin bir hastalığa maruz kalma riski daha yüksekse, daha sık aşılama programı (her yıl) önerilebilir. Kediniz için uygun aşıları ve aşılama programını belirlemek için kedinizin yaşam tarzını veterinerinizle görüşmeniz önemlidir. Bazı aşı üreticileri, temel aşıların çoğu için onaylanmış üç yıllık dozlar geliştirmiştir. Veterineriniz, kedinizin nasıl aşılanması gerektiği konusunda nihai otoritedir.
Yavru Kedi Aşı Takvimi
Yavru kedi aşı takvimi hakkında tüm detayları burada bulabilirsiniz. Bir aşı uygulandıktan sonra, bağışıklık hemen oluşmaz. İkinci aşılamadan sonra etkili olması yaklaşık yedi ila 10 gün sürer. Bununla birlikte, bu hastalık için anneden kalan antikorları olan yavru kediler aşıdan etkilenmeyecektir. Bir yavru kedinin hala maternal antikorlara sahip olup olmadığından emin olmanın bir yolu yoktur, bu nedenle güçlendiriciler gereklidir. Gerçek bağışıklık, yaklaşık 16 ila 18 haftalık olana kadar veya tüm yavru kedi güçlendiricileri tamamlanana kadar belirsizdir. Tüm aşılar yapılana kadar yavru kedinizi tanımadığınız hayvanlara maruz bırakmaktan kaçının.
Kedi Yaşı | Temel Aşılar |
6-8 Hafta | FVRCP |
9-11 Hafta | FVRCP güçlendirici, FeLV |
12-15 Hafta | FVRCP güçlendirici, FeLV |
16-20 Hafta | FVRCP final, Rabies |
Kedi Aşıları Ne İşe Yarar?
Aşılar, vücudun bağışıklık sistemini virüs, bakteri veya diğer bulaşıcı organizmalar gibi belirli bir mikroorganizmayı tanıması ve bunlarla savaşması için uyararak çalışır. Aşılandıktan sonra, hayvanın bağışıklık sistemi daha sonra o mikroorganizma ile gelecekte olabilecek enfeksiyona tepki vermeye hazırlanır. Başka bir deyişle, aşı gerçek bir enfeksiyonu taklit eder, böylece bağışıklık sistemi gelecekte vücudu daha iyi koruyabilir. Aşı, hastalığa bağlı olarak vücudun enfeksiyonu önlemesine veya enfeksiyonun şiddetini azaltmasına ve hızlı iyileşmeye yardımcı olacaktır.
Kedi Aşıları Hangi Hastalıklara Karşı Korur?
Kediler genellikle aşağıdaki hastalıklara karşı aşılanır:
- Kedi gribi (feline herpes virüsü ve feline calicivirus)
- Kedi enfeksiyöz enteriti
- Kedi lösemi virüsü
Veterineriniz, kedinizin veya yavru kedinizin bulaşıcı hastalıklardan korunmasına yardımcı olmak için hangi aşılara ihtiyaç duyacağını önerebilir. Yavru kedinizi aldığınızda yapmanız gereken ilk şeylerden biri, yavru kedinizin ihtiyaç duyduğu aşıları yapabilecek yerel bir veterinere kaydettirmektir.
Kedi panleukopenia enfeksiyonu (FPV) Bu, yaygın aşılama nedeniyle günümüzde nadir görülen bir hastalıktır, ancak risk hala yüksektir. Hastalık ortaya çıktığında, derin depresyon, dehidrasyon ve çökme ile birlikte şiddetli ve genellikle ölümcül gastroenterit (mide ve bağırsak enfeksiyonu). Diğer kedilere çok bulaşıcıdır. Aşılama, yüksek düzeyde uzun süreli koruma sağlar.
Kedi Karma Aşı
FVRCP, üç ciddi bulaşıcı hastalık olan Feline Viral Rhinotracheitis (FVR), Calicivirus (C) ve Panleukopenia’nın (P) kısaltmasıdır. Ülkemizde karma aşı olarak bilinir.
Bunlar, kedilerde yaygın olan ve aşılanmamış yavru kedi veya kedilere bulaştığı takdirde ciddi ve/veya yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olan üç ayrı viral enfeksiyondur. Bu viral enfeksiyonların önlenmesi, yavru kedi ve kedi bakımının merkezi bir parçasıdır.
Bunlar temel aşılar olarak bilinirler, yani Dünya Küçük Hayvan Veterinerleri Derneği (WSAVA) ve Amerikan Feline Uygulayıcıları Birliği kedi aşılama yönergeleri kapsamında tüm kediler için tavsiye edilirler. Her üç hastalığa karşı aşılama, veterinere ilk gittiklerinde tüm yavru kedilere yaygın olarak verilen karma aşıya dahildir.
Kedi Aşılarının Riskleri Nelerdir?
Kedi aşıları ile ilgili çok az risk vardır. Veterineriniz, kedinizle ilgili belirli ayrıntılar konusunda size tavsiyelerde bulunabilir. Aşıdan bir veya iki gün sonra kedinizin geçici bir iştah kaybı yaşadığını veya daha az hareketli olduğunu fark edebilirsiniz, ancak bu durum 24-48 saat içinde düzelecektir. Çok az kedi, aşının bir veya daha fazla bileşenine alerjik olabilir ve nefes almada zorluk, kusma veya ishal gibi daha ciddi yan etkilere sahip olabilir. Bu belirtiler ortaya çıkarsa, derhal veterinerinize başvurun.
Aşı ile ilişkili veya enjeksiyon bölgesi fibrosarkomu olarak bilinen nadir bir yumuşak doku sarkomu formu, çok az sayıda genetik olarak duyarlı kedide aşı bileşenlerine veya enjekte edilebilir ilaçlara bir reaksiyon ile ilişkilendirilmiştir. Çoğu durumda aşılamanın yararları bu küçük risklerden çok daha fazladır.
En Riskli Kedi Hastalıkları
Kedi üst solunum yolu virüsü enfeksiyonu. Hastalığa bazen eşzamanlı olarak FVR virüsü (FHV-1) veya calicivirüsler (FCV) neden olur. Sendrom genellikle kedi üst solunum yolu enfeksiyonu (URI) veya bazen yanlışlıkla kedi gribi olarak adlandırılır. Küçük yavru kediler dışında genellikle çok ciddi olmasa da aşılanmamış kedilerde çok yaygın bir enfeksiyondur ve uzun vadeli sorunlara neden olabilir.
Feline klamidiyoz veya klamidyal konjonktivit. Bu, koloni kedilerinde veya belirli coğrafi bölgelerde belirli bir sorun olma eğilimindedir. Chlamydiosis, Chlamydophila felis organizmasının neden olduğu, konjonktiva veya göz çevresindeki zarların yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonlarının ağrılı iltihaplanmasına ve şişmesine neden olan bakteriyel bir enfeksiyondur.
Kedi lösemi virüsü (FeLV) enfeksiyonu. Bu virüs yaygındır ve dışarıda yaşayan kedilerinde oldukça yaygın bir enfeksiyondur. Yavru kediler ayrıca enfeksiyona karşı oldukça hassastır ve bu da FeLV’yi yavru kediler için temel bir aşı haline getirir. Kalıcı olarak enfekte olmuş birçok kedi, tümörlerden veya viral enfeksiyonun neden olduğu bağışıklık sistemi hasarından ölecektir.
Kedi enfeksiyöz peritoniti (FIP). FIP’e bir koronavirüs neden olur. Koronavirüs enfeksiyonu yaygındır, ancak FIP gelişimi daha az yaygındır. Neden bazı enfeksiyonların ölümcül hastalıklara yol açtığını, oysa çoğu enfeksiyonun neden sadece küçük hastalıklara neden olduğunu anlamıyoruz. Aşılar bazı yüksek riskli durumlarda önerilebilir (daha fazla bilgi için “Fip Tedavisi” yazımızı okuyun).
Kuduz. Bu hastalığın dikkate alınması önemlidir, çünkü semptomlar ortaya çıktığında hemen hemen her zaman ölüme neden olur ve enfekte bir hayvanın ısırığı, enfeksiyonu insanlara ve diğer hayvanlara yayabilir. Kuduz, hızla ölüme yol açan nörolojik anormalliklere neden olur. Kuduz aşısı, tüm kediler için aşılama programının önemli bir parçasıdır ve yasa gereği zorunludur.
Sık Sorulanlar
Kedi Aşı Takvimi Ve Fiyatları ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları aşağıdadır.
Kedi aşı takvimi ve fiyatları hakkında bilgi almak için Vetes Ankara Veteriner kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.
Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.