köpekler soğan yiyebilir mi?

Köpekler Soğan Yiyebilir Mi?

Soğan, yemeklerimize eklemek için popüler bir lezzettir. Peki köpeğinizin yemeklerine de ekleyebilir misiniz? Bu keskin yemek, ağız kokusundan daha fazla zarar verebilir mi, yoksa hiç endişelenmeden köpekler soğan yiyebilir mi? Bu makalede sizler için cevaplıyoruz.

Soğanlar köpekler için basit bir mide rahatsızlığı değildir. Soğan yiyen köpeklerde riskler ölümcül olabilir.

Aşağıda daha fazlasını okuyarak köpeğinizi soğan yerken yakalarsanız yapmanız gereken riskler ve eylemler hakkında bilgi edinin.

Köpekler Soğan Yiyebilir Mi?

Köpekler aşırı derecede zehirli oldukları için soğan yiyemezler. Bu, keskin mutfağın etinden yapraklarına, meyve suyuna ve hatta işlenmiş tozlarına kadar tüm kısımlarını içerir.

Soğan tozuna dikkat edin. Çorbalar ve hatta soğan tozu içeren bebek mamaları gibi yiyeceklerin sayısına şaşıracaksınız. Bu nedenle, köpeklerinize vermenize izin verilen herhangi bir insan gıdasının etiketini her zaman kontrol etmelisiniz. Güvende olmak için, insan yiyeceklerinizi (yani tavuk) köpek dostunuza beslerken her zaman aromasız ve baharatsız tutun.

köpekler soğan yiyebilir mi?
köpekler soğan yiyebilir mi?

Köpekler Soğan Halkası Yiyebilir Mi?

Çiğ etin aksine, soğanı pişirir, kızartır veya toz haline getirirseniz, bunların toksisitesinden kurtulamazsınız. Bu nedenle köpekler de soğan halkası yiyemezler. Dikkatli olun çünkü çoğu köpek soğan halkasının tadını çekici bulur. Fırsat verildiğinde, onları tatmaya çalışacaklar.

Aslında Allium ailesinin tamamı köpekler için zehirli yiyeceklerdir. Buna soğan, arpacık soğanı, pırasa, yeşil soğan ve sarımsak da dahildir.

Köpeklerde Soğan Zehirlenmesi

Köpeklerde soğan toksisitesi tehlikelidir ve ölümcül olabilir. Sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin aşırı parçalanması ve yok edilmesi olan hemolitik anemiye yol açar. Unutmayın, kırmızı kan hücreleri köpeğin vücuduna oksijen sağlar ve karbondioksiti uzaklaştırır.

Orta boy bir köpek orta ila büyük boy bir soğan yediğinde şiddetli toksisite seviyeleri etkili olmaya başlayabilir.

Köpeğinizin soğan yediğinden şüpheleniyorsanız hemen bir veteriner çağırın.

Belirtiler

Dikkat etmeniz gereken köpeklerde soğan toksisitesinin belirtileri şunları içerir:

  • Uyuşukluk veya iştah kaybı
  • Zayıflık
  • Soluk diş etleri
  • Bayılma
  • İdrarda kan
  • Kusma
  • Nefes nefese kalmak
  • Artan kalp atış hızı

İpucu – Köpeğinizde semptomları kontrol etmek ve izlemeniz gereken sonraki adımları görmek için Vetes Veteriner’in evcil hayvan semptom denetleyicisini kullanın.

köpekler soğan yiyebilir mi?
köpekler soğan yiyebilir mi?

Tedavi

İdeal olarak, köpeğinize asla soğan vermemelisiniz. Ayrıca mutfağınızda terk edilmiş, soğan aromalı yemek artıklarına da dikkat etmelisiniz. Soğanları gözlerinden uzak tutun.

Alternatif olarak, köpeğinizi soğan yerken yakalarsanız, derhal veteriner müdahalesine ihtiyacı olacaktır. Hemen veterinerinizi arayın. Köpeğinizin soğanları ne zaman yediğine bağlı olarak, veterineriniz, toksisitesi etkisini göstermeden soğanı vücudundan atmak için kusturabilir. Ayrıca, veterineriniz vücutlarının ihtiyaç duyabileceği her türlü ek bakımı da sunacaktır.

Soğan toksisitesi ölümcül olabilir. Bazı aşırı durumlarda, köpekler kan nakline bile ihtiyaç duyabilir. Uzun süreli etkilerden kaçınmak için onları mümkün olduğunca çabuk veterinerinize götürmeye çalışın.

YouTube video
Köpekler soğan yerse ne olur?

Sonuç

Soğanlar, köpekler için öldürücü olabilecekleri noktaya kadar zehirlidir. Onlara kesinlikle yedirmeyin ve bir soğan dilimi çalarken yakalarsanız kendi başınıza tedavi etmeye çalışmayın. Hemen veterinerinize başvurun ve herhangi bir semptomu göz ardı etmeyin.

Alternatif olarak, köpekleriniz için deneyebileceğiniz pek çok farklı insan besini vardır. Biraz ilham almak için insan gıdaları ana listesinden sağlıklı köpek ödüllerine göz atın!

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir