en az tüy döken kedi ırkları

En Az Tüy Döken Kedi Irkları

En Az Tüy Döken Kedi Irkları hangileridir? Kısa tüylü kedi cinsleri ve alerji yapmayan tüylü kediler listesi bu yazımızda. Kedi tüyü bir çok hayvan sahibi için bazen dayanılmaz olabiliyor. Gardrobunuzdaki tüm kıyafetlerniz, çekyatlarınız ve koltuklarınız, halılar ve evin hemen her yeri tüylerle kaplı bir hal aldığında kediniz için bir çözüm yolu arıyorsunuz. Ya da bu durumda olan arkadaşlarınız var ve siz de kedi sahiplenmek istiyorsunuz fakat bu durum yüzünden kendinizi tutuyorsunuz. İşte sizler için Çankaya Veteriner hizmeti sunan Vetes Veteriner Kliniği olarak en az tüy döken kedileri sizler için listeliyoruz.

YouTube video

En Az Tüy Döken 10 Kedi Cinsi

En Az Tüy Döken 10 Kedi Cinsi listesine antik mısır hiyerogliflerinde kendine yer bulan Sfenks, Sfenks ve Munchkin’den türetilmiş Bambino, minyon suratlı Singapura, Birmanya kral ve kraliçesi Burma, Çöl vaşağı Desert Lynx, minyatür kaplanımız Toyger, Tayland’ın en sevimlisi Korat, Serengeti düzlüklerinden aldığı genlerle serpilen Serengeti, KKTC kokulu Kıbrıs ve Avustralya menşeili Mist kedisini ekledik. İşte altta bu kedilerin tüy yapıları ve kısa bilgileri:

Kel, buruşuk ve göbekli Sphynx kedisinin çirkin olduğunu düşünen çok sayıda insan var ancak yalnızca sığ bir güzellik anlayışına sahip olanlar böyle düşünür. Alışılmadık vücut şekli ve yaydığı fizyolojik ve duygusal sıcaklık, insanları çok çabuk kendisine çeker. Sfenks’in sert, kaslı gövdesi pürüzsüz görünür ve adeta kayısı gibi yumuşak ince bir tüyle kaplıdır.

Burun, ayak parmakları, kulaklar ve kuyruk da hafif ince bir tüyle kaplı olabilir. Ona sarılmak, süet ceketinin sıcaklığını hissettirir. Bir Sfenks kedisinin vücut sıcaklığı diğer kedilere göre daha yüksek olmasa da dokunduğunuzda çok sıcakmış gibi gelebilir. Çünkü yalıtım görevi görecek tüy yapısı yoktur. Tüy konusunda pimpirikliyseniz en az tüy döken kedi türlerinden olan Sfenks kedisi sahiplenmek en iyi çözümlerden birisi olacaktır.

Bambino, Sphynx ve Munchkin kedilerinden üretilmiş melez bir melez kedidir. Bu kedigiller oyuncu, enerjik ve sevecen bir kişiliğe sahiplerdir. Sphynx gibi Bambino kedisinin de tüyleri yok denecek kadar azdır ve bazen hiç yoktur. Bacakları Munchkin kedisinde olduğu gibi oldukça kısadır. Görünüş olarak dachshunds kedisi ile karşılaştırılır. Alınları kırışıktır. Tüysüz kedi tercihiniz varsa en az tüy döken kedi türlerinden olan Bambino da sizin için en iyi çözümlerden birisidir.

Singapura kedisinin üç ayırt edici özelliği var: 4 ila 7 kilogramlık küçük bedeni, cüssesine göre iri gözleri ile kulakları ve 19. yüzyıl fotoğraflarından fırlamış gibi görünen sepya tonlu tüy yapısı. Kısa ve ince tüyleri ipeksi bir dokuya sahiptir. Rengi, sıcak eski fildişini andıran bir arka plan rengi üzerinde koyu kahverengi tik olarak tanımlanan sepya aguti olarak adlandırılır. Her bir kılda, açık renkli şeritlerle ayrılan ve koyu renkli bir uçla biten en az iki koyu renk şeridi vardır.

Ağız, çene, göğüs ve göbek üzerindeki tüy yapısı ağartılmamış muslin rengindedir. Yüzünde, kaşlarından ve dış köşelerinden uzanan koyu çizgiler, gözlerin iç köşesinden aşağıya doğru uzanan koyu çizgilerle sanki makyaj kutusunda oynuyormuş gibi görünür.

Singapura kedisi küçük olabilir ama kesinlikle narin değildir. Vücudu tıknaz ve kaslı, boynu ise kısa ve kalındır. Ağır kaslı bacaklar, küçük, kısa, oval ayaklara doğru incelir. Kuyruğu koyu uçlu kısa ve incedir. Tüy sorunu olmayan ve en az tüy döken kedi türlerinden olan başka bir kedi de işte Singapura’dır. Singapura kedisi sahiplenme imkanınız varsa hiç durmayın.

Burmese kedisi ırkı sakin ve itaatkar, nazik ve aristokrat kedilerdir. Sahibinin ruh haline nasıl uyum sağlayacağını bilir ama aynı zamanda yabancılara da iyi davranır.

Birmanya’nın yumuşak, kısa tüyü, ölü tüyleri gidermek ve cilt yağını dağıtmak için haftalık bir kez tarama ile kolayca korunur.

Onu diğer kedilerin yaydığı hastalıklardan, köpeklerin veya diğer hayvanların saldırılarından ve dışarı çıkan kedilerin karşılaşabileceği araba çarpması gibi diğer tehlikelerden korumak için evde yaşayan bir kedi olarak tutmak iyi bir fikirdir. Burma kedisi, böylesine güzel bir kediye sahip olmak isteyenler tarafından çalınma riskiyle de karşı karşıyadır. Çünkü çok güzellerdir.

Burma kedisi, sağlam, kaslı vücudunun bir kanıtı olarak genellikle “ipeğe sarılı bir tuğla” olarak tanımlanır. Orijinal burmese kedi ırkı, yuvarlak kafalı kompakt bir gövdeye sahiptir; altın veya sarı renkte büyük, etkileyici gözleri vardır ve uçları yuvarlak olan ve hafifçe öne doğru eğilen orta boy kulakları bulunur. Tüyü kısa ve satendir. En az tüy döken kedi ırkları arasında mutlaka şans vermeniz gereken türlerden birisidir. Burma kedisi sahiplenme düşünceniz varsa alanında uzman yetiştiricilere başvurun.

Kısa kuyruklu vaşak ve evcil kedilerle melezleyerek geliştirilen çöl vaşakları oldukça sosyal canlılardır. Tüy dökme sıklığı çok azdır. En az tüy döken kedi ırkları arasında yer alır.

Desert Lynx kedisi (Çöl Vaşağı) genellikle deseni benekli, işaretli veya bulutlu bir tüy yapısına sahiptir. Yaygın renk geçişleri arasında çikolata kahvesi, gümüş, abanoz ve mavi bulunur.

Bir Desert Lynx’i haftada bir veya iki kez taramak yeterli olacaktır. Tarama işlemi tüylerinin iyi durumda kalmasına yardımcı olacak ve aynı zamanda matlaşma olasılığını ortadan kaldıracaktır. Desert Lynx kedi ırkı çocuklarla çok iyi anlaşır. Eğer çocuklarınız varsa Desert Lynx kedisini sahiplenmenizi tavsiye ederiz.

Toyger kedisi adeta minyatür bir kaplan gibidir. Ama karakter olarak tipik bir evcil kedi davranışları sergiler. Tüyleri çok az dökülür. Farketmezsiniz bile.

Toyger kedi ırkı tüylerinin ana rengi, daha koyu dikey çizgili turuncu veya ten rengidir. Bu ayırt edici şeritler kırık ya da dallara ayrılmış gibi olabilir. Karma bir kedi türüdür, bakım söz konusu olduğunda nispeten az bakım gerektirir, tüylerinin haftada sadece bir kez taranması yeterlidir.

Bununla birlikte, tüm kedilerde olduğu gibi, siz tımar ederken gelişmeye başlamış olabilecek patilere dikkat edin. Unutmayın, düzenli tarama kedinin tüylerinin temiz ve sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.

Toyger genellikle çoğu iklimde mutlu bir şekilde yaşayabilen uyumlu bir kedi olarak görülür. Sıcaklık yükseldiğinde her zaman yeterli gölge ve ılık su temin ettğinizden emin olun. Toyger kedisi sahiplenme düşünceniz oluştuysa güvenilir bir yetiştirici aramaya başlayabilirsniz.

Korat kedisi ırkı aslen Taylandlıdır. Renk ve vücut yapısı olarak Russian Blue kedilerine benzer. Eşsiz bir güzelliğe, yuvarlak, anlamlı, hafif çekik, geniş ve açık gözlere sahiptirler. Koratlar doğası gereği enerjik, cesur ve sevecendir.

Gümüş uçlu mavimsi tüyleri ve bir nilüfer yaprağındaki çiy taneleri kadar ışıltılı kocaman yeşil gözleriyle Korat, Tayland’ın en güzel yetiştirilen kedilerinden birisidir. Kalp şeklindeki kafası, büyük kulakları ve uyanık ifadesi ile de dikkat çeker.

Kısa tek kat, köklerde açık mavi olan, daha sonra derinleşen ve gümüş bir uçla biten ve hale etkisi yaratan tüylere sahiptir. Bazı ırklardan farklı olarak, tüyleri doğduğu andan itibaren gümüş-mavi bir renge bürünür. Tüy yapısı diğer kedilere göre oldukça az dökülme yaşatır. Bu yüzden En az tüy döken kedi ırkları arasında yer alan Korat kedisi sahiplenme düşünceniz varsa kısa bir Tayland araştırması yapmanızı öneririz.

Serengeti, vahşi servala benzer bir kedi cinsidir, ancak seleksiyonda evcil kediler kullanıldığı için bakımı daha kolaydır. Serengeti’nin uzun, kaslı bacakları, kısa, parlak çok dökülmeyen tüyleri ve zarif bir yapısı vardır. Serengeti aktif, eğlenceli ve girişkendir.

Serengeti kedisinin tüyleri genellikle altın veya gri renklerde görülür. Tarama alışkanlığı olarak Serengeti az bakım gerektiren bir kedidir. Kısa ve ipeksi tüyleri haftada bir kez taranabilir.

En az tüy döken kedi ırkları arasında yer alan Serengeti, biraz daha yüksek sıcaklıkları tercih etmelerine rağmen, genellikle çoğu iklimde mutlu bir şekilde yaşayabilen uyumlu bir kedi olarak görülür. Serengeti kedisi sahiplenmek için güvenilir ve yasal yetiştiricilere başvurun.

Her şeyden önce, Cyprus Kıbrıs kedisinin aktif tutulması gereken çok enerjik bir kedi cinsi olduğunu belirtmek önemlidir. Bu, kedinin etrafta koşuşturmasına ve keşfetmesine izin verecek kadar büyük bir yaşam ortamının yanı sıra sizin de onlara vakit ayırmanızı gerektiren bir durumdur.

Kıbrıs kedisi genellikle tekir desenli bir tüy yapısındadır, ancak aynı zamanda çeşitli renklerde de görülmüştür.

Bir Kıbrıs kedisini taramak söz konusu olduğunda, kediyi haftada bir kez tarama işlemine tabii tutmak yeterli olacaktır. Bakım zamanını kedinizle bağ kurmak için bir fırsat olarak kullanın.

İklim açısından, Kıbrıs kedilerinin çoğu oldukça uyumludur, bu da dağlardaki dayanıklı kökenlerine atfedilen bir erdemdir. Sadece daha sıcak aylarda her zaman yeterli gölge ve tatlı su olduğundan emin olmayı unutmayın. En az tüy döken kedi ırkları arasında bulunan Kıbrıs kedisi sahiplenme düşünceniz varsa hem Türkiye hem de KKTC üzerinde araştırmalar yapabilirsiniz.

Australian Smoky kedisi Australian Mist kedisi olarak da bilinir ve bu kedi ırkı, yetiştirildiği Avustralya dışında hiçbir yerde tanınmamaktadır. Mesele şu ki, yetiştiriciler Burma kedisine olabildiğince benzeyen, ancak benekli bir renge sahip bir kedi yetiştirmek istediler fakat yine de Burma kedisi ile karıştırılmaya devam etti.

Australian Mist’in tüyleri genellikle altın, çikolata kahvesi, mavi ve şeftali gibi bir dizi renkte görülür. Lekeli olabilir veya içinden geçen mermer desenlere sahip olabilir.

Tarama söz konusu olduğunda, Australian Mist az bakım gerektiren bir kedidir. Kısa ve parlak tüyleri haftada bir kez taranabilir. Bu sadece herhangi bir matlaşma olasılığını ortadan kaldırmakla kalmayacak, aynı zamanda tüyleri temiz ve sağlıklı durumda tutacaktır.

Tırnak bakımının ötesinde, Australian Mist’in kulaklarını birkaç haftada bir kir birikmesi veya olası enfeksiyon belirtileri açısından inceleyin.

Australian Mist, kapalı alanda yaşamakta iyi olsa da, obeziteye eğilimli hale gelebilir. Bu nedenle, atıştırmalıkları ve ikramları izleyin ve kedinin porsiyon kontrolüne yardımcı olması için akıllı bir besleyici eklemeyi düşünün. Bu tatlı Australian Mist kedisi sahiplenme düşüncesine sahipseniz ilgili bir yetiştirici ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.

5/5 - (1 oy kullanıldı.)

Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir