Kedi Köpek Eti Hastalıkları
Ülkemizde ve dünyanın gelişmiş ülkelerinde her ne kadar böyle bir uygulama olmasa da maalesef Asya’da milyonlarca kedi köpek eti için vahşice öldürülerek insanlık suçu işleniyor. Bu konuda Veteriner camiasının bir paydaşı olan Ankara Vetes Veteriner Kliniği olarak biz de şiddetle bu zulme karşı çıkıyoruz. Fakat aynı zamanda bu durumun inanılmaz ölçüde salgın hastalıklara yol açma ihtimali sebebiyle de konuya açıklık getirerek bilgilendirme yapmak isteriz.
Asya’da Kedi Köpek Eti Trendi
Bilinçli olan okuyucularımız hatırlayabilir, “Yulin Köpek Eti Festivali” isimli bu katliamın en ünlü etkinliği Çin’de yapılmaktadır. Sözde festival öncesinde Çin’de yapılan bir ankette, Yulin sakinlerinin %20’sinden daha azının bir köpek ve kedi eti yasağına karşı olduğunu ve %70’inin yasağın yaşamları üzerinde önemli bir etkisi olmayacağını söylüyor. Aynı zamanda Humane Society International gibi dünya genelinde zulmü sona erdirmek isteyen kuruluşlar tüm yıl boyunca Çin, Güney Kore, Endonezya ve Vietnam’da kampanyalar yürütüyor.
Kedi Köpek Eti Serbest Mi?
Ülkemizde kedi köpek eti konusunda oldukça net yasaklamalar vardır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 8. ve 14. maddelerinde bu konulara açıklık getirilmiştir.
Kesim hayvanları ve 4915 sayılı Kanun çerçevesinde avlanmasına ve özel üretim çiftliklerinde kesim hayvanı olarak üretimine izin verilen av hayvanları ile ticarete konu yabani hayvanlar dışındaki hayvanları, et ihtiyacı amacıyla kesip ya da öldürüp piyasaya sürmek kesin olarak yasaklanmıştır.
Aynı zamanda kesim için yetiştirilmiş hayvanlar dışındaki hayvanları ödül, ikramiye ya da prim olarak dağıtmak, tıbbî gerekçeler hariç hayvanlara ya da onların ana karnındaki yavrularına veya havyar üretimi hariç yumurtalarına zarar verebilecek sunî müdahaleler yapmak, yabancı maddeler vermek ve hayvanları hasta, gebelik süresinin 2/3’ünü tamamlamış gebe ve yeni ana iken çalıştırmak, uygun olmayan koşullarda barındırmak da bahse konu kanun maddelerince yasaklanmıştır.
Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır. Hayvanların, yaşadıkları sürece, tıbbî amaçlar dışında organ veya dokularının tümü ya da bir bölümü çıkarılıp alınamaz veya tahrip edilemez.
Ev hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması ve tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik cerrahi müdahale yapılması yasaktır. Ancak bu yasaklamalara; bir veteriner hekimin, veteriner hekimliği uygulamaları ile ilgili tıbbî sebepler veya özel bir hayvanın yararı için gerektiğinde tedavi edici olmayan müdahaleyi gerekli görmesi veya üremenin önlenmesi durumlarında izin verilebilir.
Kedi Köpek Etinden Bulaşan Hastalıklar
SARS 2003 salgını ve COVID-19 salgınından sonra, dünya, geç de olsa, hastalık tehdidi oluşturacak hayvanları satan canlı hayvan pazarlarının çok az kişinin yararlandığı, ancak bizim gibi pek çok kişinin hayatına ve geçimine mal olan akıl almaz bir risk olduğunu fark etmeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü, köpek ticaretinin, kesiminin ve tüketiminin trişinelloz, kolera ve kuduza bağlı insan sağlığı riskleri oluşturduğu konusunda uyarıda bulunuyor.
Hayvanlarda muhtemelen milyonlarca virüs vardır. Bu virüslerin çoğu genellikle kendi türleri içinde kalır ve ciddi hastalığa neden olmaz. Ancak, insanlar gibi başka bir türe bulaştıklarında genellikle ciddi hastalığa yol açma şansları vardır. 2003’te SARS, Ebola ve bir dizi başka hastalıkta olan buydu ve büyük olasılıkla COVID-19’da olan da buydu.
Yiyecek ve suya yetersiz erişimle birlikte hayvanların yakalanması ve nakledilmesi sırasında yaşadıkları travma, bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına neden olur. Bu hayvanlar, patojenlere bulaşmaya ve bulaştırmaya karşı daha duyarlı hale gelir. Virüsler de dahil olmak üzere bu patojenler, daha sonra kendilerini karıştırmak ve ‘yeniden sınıflandırmak’ için bolca şansa sahip olurlar. Ne kadar çok virüs mutasyonu olursa, virüslerin diğer türlere bulaşmak için gereken mutasyonları geliştirme şansı o kadar artar.
Kolera
Koleraya neden olan bakteri köpek etinde bulunur. Köpek eti sunan bir yerden yemek yeseniz bile bu bakteriyi alabilirsiniz. Aslında, DSÖ’ye göre, köpek eti yemek, koleraya yakalanma riskinde 20 kat artışla bağlantılıdır.
trişineler
Bu, köpeklerden insanlara bulaşan zoonotik bir parazittir. Kan damarlarında iltihaba neden olur. Bu da tırnak yataklarında ve gözlerde kanamalara neden olur. Ayrıca aşırı kas güçsüzlüğüne yol açabilir ve hatta bazı durumlarda ölümcül olabilir.
Antibiyotik direnci
Çoğu köpek çiftliğinde hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için gelişigüzel antibiyotik kullanımı vardır. Bu, süper böceklerdeki artışa katkıda bulundu. Review on Antimicrobial Resistance tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ilaca dirençli enfeksiyonlar, aşırı antibiyotik kullanımı durdurulmazsa 2050 yılına kadar her yıl yaklaşık 10 milyon daha fazla insanı öldürebilir. Antibiyotik yüklü köpek eti yemek, antibiyotiğe dirençli daha fazla enfeksiyona yol açacaktır.
Kuduz
Bilim adamları arasında kuduzun köpek eti tüketimi yoluyla yayılması konusunda bazı öngörüleri var. Bazıları, etin pişirildiği andaki ısının bu virüsü öldürdüğünü söylüyor. Ancak diğerleri bazen bunun yeterli olmayabileceğini söylüyor. Bu durumun tedavisi olmadığından, insanlık dışı kedi ve köpek eti tüketiminin sonlandırılması gerekiyor.
Hayvanlardan bulaşan hastalıklarla ilgili detaylı yazımızı buradan okuyun.
Sonuç olarak kedi ve köpeklere uygulanan bu zulmün bir an önce son bulmasını ve dostlarımızın sağlıkla özgürce yaşayacağı bir dünyayı Vetes Veteriner Kliniği olarak ümit ediyoruz.
Sıkça Sorulan Sorular
Kedi köpek eti hastalıkları konusunda merak edilen sorular ve cevapları aşağıdadır.
Bu yazıyı beğendiniz mi? Fikirlerinizi önemsiyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşın.
Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye teşkil etmez. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veterinerinizden randevu alın.
One Comment